Spread the love

Premierul Ludovic Orban a avut, vineri, o vizită în județul Alba și, cu acest prilej, a precizat că Guvernul va demara o campanie publică cu privire la toate măsurile sanitare și de securitate în muncă. Astfel, următoarea perioadă va fi una de informare a cetățenilor, recomandarea premierului pentru forțele de ordine fiind să solicite respectarea regulilor și nicidecum de a sancționa.

„Guvernul va lansa o campanie publică cu privire la toate măsurile sanitare și de securitate în muncă, care trebuie respectate pentru a feri cetățenii de riscul infectării. O perioadă de timp, recomandarea pe care am dat-o către forțele de ordine este aceea de a informa, de a solicita respectarea regulilor. Ele vor fi mai ample, pe fiecare domeniu de activitate va exista o reglementare specifică, care va trebui cunoscută întâi și apoi respectată. Prima parte, cu portul măștii, cu triajul la intrarea în instituții sau în companii, aceste reguli vor fi transmise cetățenilor, să le cunoască. În transportul public vor fi niște condiții – emise prin ordin comun. După această perioadă de informare, dacă cineva nu va respecta putem să dăm și amenzi. Deocamdată, să fie corect informați românii. (…) Pentru ieșirea din localitate va trebui completată o declarație. Am stabilit o serie de motive, au fost supuse dezbaterii publice. Am inclusiv multe categorii, dacă are de îngrijit o proprietate, dacă are rude, evenimente în familie, dacă trebuie să își efectueze ITP sau alte activități care nu se pot desfășura în localitatea de domiciliu. Am prevăzut o serie destul de largă de motive care permit cetățenilor să iasă din localitatea în care domiciliază”, a spus Ludovic Orban.

Potrivit premierului, până luni, 18 mai, românii sunt… feriți de amenzi. Orban a insistat că nu suntem lipsiți de bază legală, deși adevărul este altul.

„Deocamdată riscă… o mustrare. Îi îndemn pe cetățenii români să respecte toate regulile, normele pe care le-am stabilit. Nu le-am făcut că așa am vrut noi. Toate aceste norme nu sunt instituite numai în România, ci în foarte multe țări, tocmai pentru a apăra sănătatea și viața oamenilor, pentru a putea reduce riscul de răspândire a virusului, intenția noastră este de a relaxa gradual, bine gândit, toate restricțiile. În măsura în care până la 1 iunie nu vom înregistra o creștere semnificativă a numărului de cazuri, vor urma următoarele măsuri de relaxare pe care le-am gândit. (…) Sigur că o să fie sancțiuni și acum avem bază să dăm amenzi, că nu suntem lipsiți de bază legală, dar acum trecem la niște reguli impuse de CNSU, prin ordine comune ale miniștrilor, toate aceste reguli trebuie transmise către cetățeni în cadrul unei campanii. (…) După ce oamenii ajung să cunoască aceste norme, măsuri pe care le-am luat, cine nu le va respecta va fi amendat”, a mai spus Orban.

În privința amenzilor date în perioada stării de urgență, declarate neconstituționale de Curtea Constituțională, dacă românii își vor recupera banii sau nu, premierul a precizat că „suntem în analiză pentru a găsi o soluție legală. Când vom decide, când vom găsi soluția legală, o vom anunța”.

PE ACELAȘI SUBIECT:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *