Orban, prezent în Parlament la „Ora premierului”. Ciolacu: „Acest Parlament vă va da jos, printr-o moțiune de cenzură”

Au fost dezbateri politice, luni, cu participarea prim-ministrului Ludovic Orban, la solicitarea Grupului parlamentar PRO Europa, cu tema „Măsuri de relansare a economiei României și de atenuare a efectelor negative provocate de epidemia de coronavirus”.

Liderul PRO Europa, Victor Ponta, s-a dezlănțuit de la tribuna Camerei Deputaților, susținând că economia nu ar fi trebuit fi blocată, ca urmare a riscului de infectare cu COVID-19.

Astăzi cred că Parlamentul României trebuie să suplinească lipsa de acțiune și de măsuri a guvernului, vorbind despre economie, adevărata criză în care România se află deja și probabil se va mai afla mult timp după ce criza sanitară se va încheia. (…) În mod normal, guvernul nu ar trebui să aibă timp alocat, pentru că are ce să spună despre economie, sigur o să ne spună domnul Orban despre realizările extraordinare în lupta cu covidul, dar eu vreau să vorbim despre economie. Ca să mă păstrez în nota de guvernare, voi vorbi pe înțelesul unui patron de firme funebre! Știți că patronii de firme funebre sunt ultimii specialiști promovați de domnul Orban și astăzi avem o slujbă de pomenire pentru anumite domenii din România, pe care guvernul le lasă să moară, urmând să le asigure o îngropăciune cu o firmă de pompe funebre afiliată partidului. Sunt zeci de mii de firme românești care în aceste două luni au fost în incapacitate de a-și plăti ratele la bancă. Legea adoptată de acest Parlament a fost contestată și firmele se duc în faliment. Putem să vorbim despre faimosul program IMM Invest, calm, fără să țipăm, cu crize, cum a avut domnul Cîțu săptămâna trecută aici. Un program fabulos, a pornit în ziua de 17, s-a blocat după 5 minute, l-a repornit STS după 10 zile și a beneficiat pentru 12 firme. Bănuiesc că 11 sunt de la PNL și una de la PMP. Mai trecem pe pomelnic legea prin care ajutam firmele românești în această perioadă de stare de urgență în ceea ce privește contribuțiile de asigurări sociale. Un sprijin pentru firmele românești și un stimulent de a nu da afară, de a nu trimite în șomaj tehnic, permanent, peste un milion de angajați. Din păcate, guvernul și partidul guvernului și guvernul partidului a hotărât să nu salveze aceste firme. Trebuie să trecem pe acest pomelnic agricultura. Dincolo de pandemie, este afectată de secetă și, sigur, fermierii așteaptă ca guvernul să le vină în ajutor. O să le vină când o să avem alt guvern”, a spus Victor Ponta.

Decizia chemării premierului în plenul Camerei Deputaţilor a fost luată de Biroul permanent al forului, tema dezbaterii fiind prezentarea măsurilor de relansare economică, detaliate de premierul Orban.

„Restricțiile induse de autorități au fost determinate de riscul la adresa vieții și sănătății oamenilor. Spre deosebire de alte țări, au fost restricții limitate. Cea mai mare parte a companiilor din România au rămas în funcțiune și cea mai bună dovadă o puteți vedea din date, care arată că, pe primul trimestru, România a înregistrat cea mai mare creștere economică. Pe trimestrul 2, situația este departe de a fi atât de gravă așa cum se susține. Nu am oprit nici un șantier! În timp ce am înregistrat scăderi ale unor domenii de activitate, menținerea creșterii economice s-a făcut prin susținerea investițiilor de la bugetul de stat, prin PNDL și investițiile de la nivel local. În ceea ce privește zecile de mii de credite cărora nu li se suspendă plata creditelor, există o OUG, în vigoare, care permite companiilor să își amâne plata ratelor. OUG privind suspendarea plății ratelor prevede cea mai largă adresabilitate, comparativ cu celelalte țări europene și permite celui mai mare număr de companii și persoane fizice să apeleze la această metodă. În ceea ce privește sectorul horeca, acum vin de la o întâlnire, acești oameni au înțeles deschiderea la dialog a guvernului și am stabilit măsuri. Impozitul pentru horeca nu a fost plătit în această perioadă, sunt scutite de la plata taxelor pe ocuparea domeniului public, a taxei pe clădiri, am oferit un mare ajutor – peste 120.000 de angajați din horeca – au beneficiat de plata șomajului tehnic. (…) Important e cum reclădim economia românească și cum o clădim sănătos. A fost un model economic bazat prin creșterea artificială a cererii, a consumului, care are limite, care ne-a adus grave dezechilibre economice, cum ar fi agricultura de importuri. Nu a existat un plan care să se bazeze pe un principiu simplu: ce se poate produce în România, să se producă în România! Suntem pe agricultură – dependență pe aproape tot ce înseamnă input-uri, de la fertilizanți, semințe, nici măcar ferme de reproducție pentru porci, păsări. (…) Pregătim un plan de repornire economică, bazat pe investiții, pe inovare, pe creșterea competivității, procesării în economie, nu să menținem starea pe care am găsit-o. Avem a cincea suprafață agricolă din Europa și importăm 70%! (…) Trebuie să folosim cupru în mod inteligent, nu să exportăm în China. Punem la punct o schemă de susținere a investițiilor, în sectorul public, în care vrem să alocăm sume uriașe pentru infrastructura de transport, energetică, sanitară. A trebuit să venim noi la guvernare ca după 5 ani, în nici 6 luni, să semnăm contractele de finanțare pe spitalele regionale. Săptămâna asta – o schemă de garantare a companiilor care nu se pot adresa IMM Invest. La IMM Invest sunt aproape 5.000 de credite aprobate”, a spus Ludovic Orban.

După premier, a luat cuvântul președintele PSD, Marcel Ciolacu, care i-a spus lui Orban că Parlamentul va iniția o moțiune de cenzură.

„Veți rămâne guvernul care a făcut cea mai mare gafă de la Revoluție încoace. Din cauza dvs., am avut trei zile în care în România nu a fost nici stare de urgență, nici stare de alertă. A fost doar o stare de prostie a guvernului PNL, pentru care este posibil ca mulți români să plătească destul de mult. Trebuie să răspundeți pentru că singura regulă din aceste zile a fost bunul simț al românilor. Dacă ați vrut cu adevărat ca lucrurile să funcționeze, trebuia să prezentanți din timp un plan și o perspectivă de viitor. Amenzile și restricțiile la nesfârșit nu reprezintă o soluție, era nevoie de un parteneriat real, nu pe bâlbe și declarații care se bat cap în cap. Ați pierdut încrederea populației. Ce să mai înțeleagă oamenii când miniștrii se contrazic între ei sau pe ei înșiși. (…) Nu vă mai crede nimeni aceste minciuni. Sunteți de 6 luni la guvernare, guvernați odată! De fapt, nu aveți nici un program de relansare economică. PSD v-a dat 28 de măsuri pe care să le implementați. Dacă nu sunteți în stare, o să le facem legi și le vom trece prin Parlament în regim de urgență. În schimb sunteți buni la minciuni și la copiat la munca altora. Niciodată nu am văzut un politician mai slab. Ați promis că veți da prime medicilor. Nu le-ați dat nimic. Le-ați spus celor peste un milion de șomeri că îi sprijiniți, abia că și-au primit banii pe șomajul tehnic. Ați ajutat… 0,02% din firme… Ați dat dovadă de inconștiență totală. Uitați-vă în jur și nu în gura lui Cîțu: economia e la pământ și nu își va reveni doar cu interdicții, fără măsuri clare de sprijin. Nu vă mai uitați la prostiile lui Cîțu. Românii știu cum stă treaba cu „greaua moștenire”, ați moștenit o economie care funcționa, cu creștere de 4%, ați pus-o la pământ, la 2%. Peste 70% dintre români mai au bani doar pentru o lună. Domnule Orban, sunteți vestitorul austerității, nu știți altceva decât să tăiați, să închideți și să amendați. Ați transformat funcția de prim-ministru în vătaf. Ați mutat focarul de la Suceava în vama Nădlac, pentru că nu ați luat măsuri de intrare în țară în condiții de siguranță. V-a dus mintea să faceți comerț cu românii care pleacă la cules de sparanghel. Acest Parlament vă va da jos, printr-o moțiune de cenzură”, a spus Ciolacu.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *