Orban: „Președintele PNL trebuie să fie PREMIER! Mi se pare total nepotrivit ca prefecţii să candideze la preşedinţia filialelor judeţene”

Președintele PNL Ludovic Orban a declarat că cel care este ales preşedintele PNL trebuie să fie premier, adăugând că este o mare diferenţă între el şi echipa care îl susţine pe Florin Cîţu pentru şefia partidului în ceea ce priveşte relaţiile pe care le are cu liberalii.

Domnul Ţapu (senatorul Eugen Ţapu-Nazare, preşedintele interimar al PNL Neamţ – n.r.) spunea că premierul trebuie să fie şi preşedintele partidului. Eu spun altceva, că cel care este ales preşedintele PNL trebuie să fie premier”, a spus preşedintele PNL, Ludovic Orban, duminică, într-o conferinţă de presă la Piatra Neamţ.

El a adăugat că este o mare diferenţă între el şi echipa care îl susţine pe contracandidatul său la preşedinţia PNL în ce priveşte relaţiile pe care le are cu membrii partidului.

E o mare diferenţă între mine, şi nu mă refer la contracandidatul meu, mă refer la toată echipa care zice că îl susţine. Nu cred că împreună ei cunosc un număr la fel de mare de membri ai PNL, pe numele mic, cu telefon mobil şi cu care să fi interacţionat de-a lungul timpului cât cunosc eu. În ceea ce priveşte ce va urma (după congresul de alegeri al PNL – n.r.), eu nu am ocupat toate poziţiile de conducere pentru echipa mea, eu am păstrat cinci locuri libere pentru oameni care l-au susţinut pe Cristian Buşoi, iar când s-a vacantat primul post de vicepreşedinte în Biroul Politic Naţional l-am susţinut pe Cristian Buşoi, care a fost contracandidatul meu, să ocupe acea poziţie şi a fost ales vicepreşedinte. Eu deja am menţinut unitatea PNL după o astfel de competiţie şi, cu siguranţă, eu sunt un garant al menţinerii unităţii PNL după ce voi câştiga alegerile în partid„, a afirmat liderul PNL.

Orban a precizat că nu va apela „la niciun factor extern„, cum ar fi preşedintele Klaus Iohannis, pentru a-l sprijini să câştige şefia PNL.

Pentru mine decizia de alegere a preşedintelui PNL trebuie să aparţină în integralitate membrilor PNL, care trebui să ia decizia indiferent de considerente care pot veni din exterior„, a susţinut acesta.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că, în opinia sa, nu este nevoie de o remaniere guvernamentală, el susţinând că are încredere în miniştrii PNL, inclusiv în cei care şi-au exprimat public susţinerea faţă de Florin Cîţu pentru preşedinţia PNL. Orban a ţinut să atragă atenţia asupra unei situaţii de la Brăila, unde un susţinător declarat al său a fost schimbat dintr-o funcţie administrativă pentru că şi-a exprimat susţinerea faţă de el.

De o remaniere eu nu am auzit nimic oficial, iar din punctul meu de vedere miniştrii Partidului Naţional Liberal şi-au făcut datoria în poziţiile pe care le ocupă. De altfel, este şi prematur după nici şase luni de guvernare să te apuci să faci remanieri. Dacă cineva gândeşte vreo remaniere, trebuie să o spună cu voce tare. În ceea ce mă priveşte pe mine, eu nu am auzit niciodată de o remaniere şi nu consider că este necesară o remaniere, pentru că am încredere în toţi miniştrii PNL, inclusiv cei care îl sprijină pe premierul Cîţu”, a declarat Ludovic Orban.

Orban a atras, în schimb, atenţia unei situaţii din teritoriu, în care un om care îl susţine a fost schimbat din funcţie. El a vorbit despre situaţia de la Brăila, unde inspectorul şcolar general a fost demis, în condiţiile în care acesta era „susţinător declarat” al său pentru preşedinţia PNL şi deţinea funcţia de preşedinte al organizaţiei municipale a PNL.

„A fost demis fără niciun fel de motiv, probabil la cererea celui care e preşedinte interimar. (…) A fost demis de două ori de către PSD, de fiecare dată a câştigat în instanţă şi a fost repus în funcţie prin decizia instanţei, demiterea unui astfel de coleg reprezintă, după opinia mea, un lucru care nu poate fi acceptat. Pentru simplul fapt că este susţinătorul meu. Fără să existe niciun motiv imputabil pentru decizie, să fie înlocuit cu altcineva care a fost inspector general adjunct din partea ALDE şi care a candidat din partea PMP la Consiliul municipal Brăila, iar mi s-a părut o chestiune care nu are nicio legătură cu ceea ce înseamnă un management corect la nivelul sistemului educaţiei.(…) Cred că nu trebuie să existe legătură între ierarhia administrativă şi Partidul Naţional Liberal, ca organism politic”, a mai afirmat liderul liberal.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, cataloghează drept „total nepotrivită” implicarea în campania internă din partid a prefecţilor liberali şi candidatura unora dintre ei pentru funcţii politice la nivelul PNL. Afirmaţia a făcut făcută în judeţul Neamţ, al cărui prefect candidează pentru şefia filialei judeţene de partid, Orban afirmând că a aflat despre acest lucru din presă.

Eu am aflat din presă că domnul Lazăr candidează la preşedinţia PNL. Nici măcar nu a catadicsit să-mi dea un telefon să-şi sună: «Ştii, vreau şi eu să candidez la preşedinţia PNL». Că am aflat şi cu surprindere că direct s-a anunţat a fi în echipa lui Cîţu ca şi candidat. Acum, şi aici aş vrea să spun un lucru: prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu, misiunea esenţială a prefectului este să asigura aplicarea programului de guvernare în judeţul respectiv, să asigure controlul de legalitate, să coordoneze serviciile deconcentrate în aplicarea programului de guvernare. Sunt foarte multe lucruri de făcut. Întrebat fiind – nu am vrut să dau o decizie, pentru că nu sunt genul de om care să impun restricţii – dar întrebat fiind pe tema asta, care e părerea mea despre implicarea prefecţilor în campanie, eu am spus categoric că mi se pare total nepotrivită implicarea în campanie şi mi se pare total nepotrivit ca prefecţii să candideze la preşedinţia filialelor judeţene”, a afirmat Ludovic Orban duminică, în judeţul Neamţ, judeţ al cărui prefect a anunţat că va candida la şefia organizaţiei din judeţ.

El a subliniat că prefectul reprezintă în teritoriu Guvernul şi nu conducerea PNL. George Lazăr, prefect al judeţului Neamţ din decembrie 2019 până în prezent, perioadă în care a deţinut funcţia fără întrerupere, dar în care a fost apolitic până în martie 2021, a anunţat pe Facebook candidatura pentru şefia PNL Neamţ şi susţinerea sa faţă de Florin Cîţu pentru funcţia de preşedinte al PNL. Candidatura lui Lazăr nu ar fi însă permisă de Regulamentul partidului privind organizarea, desfăşurarea şi conducerea activităţii organizaţiilor locale şi judeţene, regulament care, la articolul 85, prevede că „au drept de vot în cadrul CCL, CCJ şi CON membrii PNL înscrişi în partid până cel târziu la 31 decembrie a anului precedent anului în care se desfăşoară CON”, iar la articolul 86 stipulează că „vechimea în partid necesară pentru a candida la funcţii de conducere în partid este egală cu cea prevăzută pentru a avea drept de vot”. Întrebat, astfel, cum va putea candida în condiţiile în care la finalul anului trecut deţinea funcţia de prefect, care la acel moment îl obliga să fie apolitic, George Lazăr a declarat că va exista o derogare pentru anumite situaţii.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *