Orban: „NU votez legea certificatului verde pentru angajați în forma actuală, deși sunt un susținător al vaccinului”

Fostul lider PNL Ludovic Orban a anunțat luni seară la Digi24 că el nu va vota în Camera Deputaților legea referitoare la obligativitatea certificatului verde pentru angajați, argumentând că în forma în care se prezintă proiectul, ar încălca dreptul la muncă al oamenilor și ar îngrădi libertatea de alegere a acestora. Legea certificatului verde obligatoriu la serviciu a fost respinsă săptămâna trecută în Senat, după ce doi senatori PNL neafiliați s-au abținut de la vot. PSD și AUR au votat împotriva proiectului de lege. Dacă  cei doi senatori PNL neafiliați, George Scarlat și Alexandru Nazare, considerați apropiați ai lui Ludovic Orban, ar fi votat „pentru”, proiectul ar fi trecut de camera superioară a Parlamentului. Iulia Scântei, liderul grupului liberal din Senat, spune că fostul președinte PNL, Ludovic Orban, este direct răspunzător pentru această situație. Acum, proiectul a ajuns la Camera Deputaților, care este cameră decizională.

După ce Ludovic Orban a pierdut cursa internă pentru președinția partidului, el a demisionat din funcția de președinte al Camerei Deputaților și a anunțat săptămâna trecută că părăsește și grupul liberal din Cameră, devenind deputat neafiliat. Gestul lui a fost urmat până acum și de alți 13 parlamentari liberali. Întrebat cât de responsabili au fost cei doi colegi din Senat care s-au abținut de la votul legii pentru certificatul verde, Ludovic Orban a declarat luni seara la Digi24 că aceștia au votat în conformitate cu propria lor conștiință. „Și aici vă spun și eu dvs. că în forma care s-a dezbătut la Senat și în care a venit la Camera Deputaților, eu nu votez acest proiect”, a anunțat Ludovic Orban. Întrebat dacă și ceilalți colegi neafiliați din Cameră nu vor vota textul, el a răspuns: „Nu”.

Deși, trebuie să o spun foarte apăsat, eu sunt un susținător al vaccinului, al vaccinurilor în general. Eu cred în vaccinuri, m-am vaccinat, m-am vaccinat și cu a treia doză, i-am convins pe toți colegii, prietenii, cunoscuții, membrii familiei să se vaccineze, am fost implicat în aceste campanii de încurajare a vaccinului. De altfel, construcția Comitetului Național de Vaccinare s-a realizat în mandatul meu de prim-ministru în discuțiile pe care le-am avut cu președintele României și cu premierul desemnat, dl. Ciucă. Dl. Gheorghiță a fost recomandat de dl. Ciucă”, a arătat Ludovic Orban.

Practic, eu susțin vaccinul, dar vă mai spun un lucru, care este mai puțin abordat: este demonstrat științific faptul că o persoană vaccinată poate transmite virusul. Este demonstrat științific. Avem „n” cazuri de persoane vaccinate care transmit virusul. Vaccinarea ne ajută pe noi. Cum ne ajută? Reduce riscul de îmbolnăvire și în același timp, dacă te îmbolnăvești – și sunt mii de persoane vaccinate care s-au îmbolnăvit –  ne ajută să nu dezvoltăm o formă severă. Dar nu împiedică răspândirea virusului de către o persoană vaccinată. O persoană vaccinată poate să răspândească virusul. Este demonstrat științific”, a insistat Ludovic Orban.

La observația că epidemiologii îl contrazic, el a obiectat „Cum adică? Dacă avem cazuri clare, concrete, recunoscute de toată lumea că dau virusul? Nu, n-am înțeles greșit”, a spus Ludovic Orban. La argumentul că persoanele vaccinate, între ele, nu mai fac boala transmisibilă și de aceea trebuie să se vaccineze oamenii în număr mare, pentru a putea pune capăt epidemiei, Ludovic Orban a replicat că „vaccinarea nu se face cu forța și nu se face afectând dreptul la muncă, de exemplu. Într-o țară în care ai 33 la sută din populația vaccinată, tu vrei să impui condiția asta, că își pierde omul locul de muncă, dacă nu se vaccinează?! Dar poate nu vrea să se vaccineze, nu? Poate vrea să-și facă testul sau poate…Îl pun să se vaccineze pe un macaragiu sau pe un fierar-betonist sau pe un buldozerist sau pe un om care lucrează singur pe combină?!” – a spus Ludovic Orban.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

3 comentarii la „Orban: „NU votez legea certificatului verde pentru angajați în forma actuală, deși sunt un susținător al vaccinului”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *