Orban NU renunță la șefia Camerei Deputaților. După consultările cu Iohannis: „PNL are cel mai bine fundamentat program de guvernare”

Președintele PNL Ludovic Orban a declarat luni, întrebat dacă este dispus să renunțe la șefia Camerei Deputaților pentru a debloca negocierile, că este dispus să ducă negocierile în mandatul dat de partid, confirmând totodată că a spus se poate ajunge la o competiție la vot pentru alegerea președintelui Camerei.

Sunt dispus să duc negocierile în mandatul dat de partid. PNL are cel mai bine fundamentat program de guvernare și suntem deciși, dacă e posibil, să ducem la formarea unui guvern de centru-dreapta. Și noi ne-am dori să învestim guvernul cât mai repede, dar în multe țări negocierile pentru coaliții de guvernare sunt mai dificile. Confirm că am spus în negocieri că se poate ajunge la o competiție la vot pentru alegerea președintelui Camerei. Noi am convenit cu partenerii de discuții să nu dăm puncte de vedere individuale, să prezentăm public toți trei ce s-a convenit. Noi vom respecta această înțelegere”, a spus Ludovic Orban, după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis.

Orban susține că președintele Klaus Iohannis va anunța propunerea de premier într-un moment constituțional potrivit.

În ceea ce privește poziția președintelui sunt convins că va anunța public propunerea sa. Domnul președinte al României cunoaște foarte bine constituția și va formula propunerea de premier în momentul constituțional perfect. Sunt dispus să duc negocierile în conformitate cu mandatul dat de PNL. În cadrul acestor negocieri, PNL este un partener puternic, este un partid care a arătat că știe să guverneze și ca atare suntem hotărâți, dacă este posibil, să ducem la formarea unui Guvern. Formarea coalițiilor, în toate democrațiile se nasc ceva mai greu, în unele țări a durat și mai mult de o lună, dar nu ne dorim așa ceva”, a mai spus Ludovic Orban.

Deşi preşedintele României nu are nicio atribuţie constituţională referitoare la funcţiile din Parlament, Ludovic Orban a anunţat că, în cadrul consultărilor de la Cotroceni, i-a spus lui Klaus Iohannis că PNL vrea neapărat funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

I-am prezentat preşedintelui mandatul acordat de BPN către echipa de negociere: formarea unei coaliţii de centru-dreapta, cu posibili parteneri USR-PLUS, UDMR, Minorităţi. I-am prezentat preşedintelui că propunerea noastră de premier este în persoana domnului Florin Cîţu şi că preşedinţia Camerei să fie deţinută de PNL. L-am informat de dorinţa noastră de a continua negocierile, pentru a permie investirea unui guvern de centru-dreapta„, a mai declarat Orban.

Președintele Klaus Iohannis a început întâlnirea cu cei de la PNL, însă a fost mai expeditiv decât cu cei de la PSD. Dacă celor de la PSD le-a adresat câteva cuvinte de față cu presa, cu cei de la PNL a trecut rapid mai departe.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.