Orban: „Ne confruntăm cu o creștere semnificativă a riscului de transmitere a virusului în comunități”

Noua lege a izolării/carantinării este, de astăzi, în vigoare. Astfel, premierul Ludovic Orban a declarat marţi, la începutul şedinţei de Guvern, că în sfârşit avem legea izolării, carantinării, iar şedinţa Executivului a fost convocată pentru a modifica HG privind prelungirea stării de alertă şi pentru a include modificările necesare, așa cum au fost decise în cadrul ședinței Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Orban a precizat că, odată cu apariţia Legii 136 (privind carantina şi izolarea – n.r.) practic „avem două legi pe care trebuie să le avem ca bază legală”, respectiv legea menționată și Legea 55/2020. În acest context, premierul a avut marți, după 17:00 și o videoconferință cu prefecții.

„În cadrul analizei efectuate, am solicitat câteva lucruri extrem de importante pentru a crește eficiența luptei împotriva răspândirii coronavirusului. DSP-urile vor trebui de urgență să emită toate deciziile pentru persoanele diagnosticate cu coronavirus care, fie nu s-au internat în spital, fie au ieșit la cerere din spital înainte de a fi vindecate. Este vorba de peste 4.500 de persoane pozitive, pentru care în perioada de până la adoptarea legii nu am avut temei pentru a dispune izolarea, evaluarea stării de sănătate și tratamentul, fie la spital, fie la domiciliu. De asemenea, accelerarea anchetelor epidemiologice. (…) Am solicitat tuturor instituțiilor de control, sub coordonarea prefecților, intensificarea acțiunilor de control, mobilizarea tuturor angajaților care au atribuții de control, pentru a intensifica prezența în teren și pentru a-i sancționa pe aceia care nu respectă legea și regulile de protecție sanitară impuse prin actele normative care au fost emise de Guvern, ministere, agenții. Am solicitat Poliției să susțină DSP-urile în identificarea rapidă a persoanelor care au intrat în contact cu persoanele infectate, astfel încât să se dispună într-un termen cât mai scurt posibil măsurile de izolare la domiciliu sau carantinare. Am solicitat Poliției să reia controalele prin care să se asigure că persoanele pentru care s-a dispus izolarea/carantinarea respectă măsura dispusă. Am accentuat necesitatea de a pregăti deciziile pentru toate situațiile necesare. Ne confruntăm cu o creștere semnificativă nu numai a numărului de cazuri, ci și cu o creștere semnificativă a riscului de transmitere a virusului în comunități. Dacă la 1 iunie aveam cel puțin un caz în ultimele 14 zile, în 350 de localități, astăzi există cel puțin un caz în ultimele 14 zile, în 954 de localități. Asta înseamnă că există riscul de transmitere în peste 950 de localități”, a spus Ludovic Orban.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.