Orban merge până la capăt cu DEMISIA din PNL: „Dacă nu se va rezolva ceva, îmi voi lua LA REVEDERE de la echipa demolatoare! NU neg posibilitatea de a-mi face PARTID!”
Ludovic Orban a spus, marți seară, la B1 TV, că, după decizia de dezafiliere din grupul parlamentar al PNL, ar putea urma, în scurt timp, și demisia din PNL.
„Ce s-a întâmplat în ultimele 4 luni a fost o trădare a românilor. Decizia de dezafiliere, m-am simțit obligat să o iau. Condiția de revenire în grupul parlamentar a fost foarte clară. Dacă nu se va rezolva ceva, îmi voi lua La Revedere de la echipa demolatoare. Grupul parlamentar răspunde la comenzile lui Iohannis și Cîțu. Nu mai pot să primesc ordine de la Cotroceni și de la Cîțu”, a spus Ludovic Orban.
Ludovic Orban, fostul președinte al PNL, afirmă că nu înțelege de ce președintelui Iohannis a fost întotdeauna împotriva sa. Orban îl suspectează pe Iohannis că are un proiect cu PSD.
„Eu nu pot să găsesc nicio explicație legată de atitudinea domnului Iohannis față de mine. Sunt un om corect, care respect toate înțelegerile, un om de bună credință. Nu există niciun motiv care să poată să justifice o atitudinea atât de încrâncenată a lui Klaus Iohannis împotriva mea. Probabil altele sunt explicațiile și le vom afla în curând. Eu nu exclud posibilitatea ca Iohannis aă aibă un proiect cu PSD. Dacă are un astfel de plan, cum începe să se vadă, probabil că ăsta e motivul real, pentru că Iohannis știe că eu nu aș fi acceptat niciodată nicio formă de înțelegere cu PSD”, a declarat Orban la B1 TV.
Orban a amintit că Iohannis a susținut întotdeauna contracandidații săi, fie că a fost vorba despre Alina Gorghiu sau Cristian Bușoi. Fostul lider PNL este de părere că Iohannis i-ar fi găsit un contracandidat la șefia partidului, chiar dacă Florin Cîțu nu ar fi candidat. Fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, susține că se poate ajunge la un conflict de natură Constituțională dacă partidele nu ajung la un numitor comun pentru formarea Guvernului. El înaintează varianta alegerilor anticipate, chiar dacă tot procedeul este unul greoi.
„Dacă chiriașul de la Cotroceni se încăpățânează, e posibil în România să avem alegeri anticipate. Suntem într-o fază în care cele trei partide nu găsesc o soluție. Nu poți să desemnezi premier un om care nu are majoritate în Parlament. Un alt lucru care mă deranjează e că PNL cerșește voturi de la PSD. Nu se poate să stăm așa la nesfârșit. (…) Până la urmă se poate ajunge la un conflict de natură constituțională cu privire la alegerile anticipate. Prin absurd se poate ajunge să fie Cîțu încă trei ani premier. Oricum, în ultimele patru luni președintele în loc să fie mediator, a fost o sursă de conflict. A avut o influență decisivă. Desemnearea lui Cioloș a fost așa ca o pedeapsă. Problemele sunt din ce în ce mai serioase. Suntem în situația în care practic suntem obligați să stăm cu un Guvern interimar. Florin Cîțu nu ar îndrăzni să se opună lui Klaus Iohannis. Iohannis dacă se supără pe Cîțu îl trimite la plimbare în cinci minute. Cîțu nu are autoritate în PNL. El e formal în fruntea PNL. În momentul în care vrea Iohannis îl trimite la plimbare în doi timp și trei mișcări. Nimeni nu-l consideră pe Cîțu drept un lider de urmat”, a mai spus Orban.
Pentru declanşarea alegerilor anticipate, este nevoie de o majoritate în Parlament care să fie de acord cu acest lucru. Parlamentul trebuie să respingă două propuneri de premier în mai puțin de 60 de zile. Odată dizolvat Parlamentul, alegeri anticipate trebuie organizate în maximum 3 luni de la data dizolvării Legislativului. Parlamentul poate fi dizolvat numai în cazul în care este imposibilă constituirea unui nou Guvern, constatată prin respingerea două cereri de investitură succesive. Pentru a se ajunge la alegerile anticipate, trebuie respinse, în Parlament, două propuneri de premier din partea preşedintelui. Acest lucru se poate declanşa prin moţiune de cenzură la adresa Guvernului, în Parlament sau prin demisia Guvernului.
Fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, nu exclude posibilitatea să înființeze un nou partid politic. „Cei care mă urmează sunt oameni cinstiți, de caracter”, a spus Ludovic Orban, la B1TV. Printr-o astfel de mutare Orban ar putea să „rupă” din PNL, destabilizând astfel partidul condus de Florin Cîțu.
„Nu neg această posibilitate (n. r.: de a fonda un partid nou). Când iau o decizie o anunț. Eu sânt un liberal. Cred cu tărie în valorile liberale și într-un curent liberal. Cei are mă urmează sunt oameni cinstiți, de caracter”, a conchis Orban.
Ludovic Orban și-a anunțat, marți dimineața, în plenul Parlamentului demisia din grupul parlamentar al PNL. El a precizat că nu demisionează încă și din partid și că gestul lui este „o mică formă de protest”: „Nu pot fi părtaș la acest mod de a face politică”.
Orban a devenit după alegerile din PNL un critic acerb al președintelui Klaus Iohannis și al noului președinte al PNL, Florin Cîțu. Orban îl acuză pe Iohannis că a influențat în mod direct alegerile din PNL, iar Cîțu este doar o marionetă.
PE ACELAȘI SUBIECT: