Spread the love

Premierul Ludovic Orban s-a declarat, luni, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanți ai mediului de afaceri, îngrijorat de faptul că terasele nu mai respectă regulile de distanțare socială.

„Nu se respectă măsurile de distanțare care sunt stabilite. Aici trebuie gândită o altă programare a mersului la masă. Chiar m-a îngrijorat, vă spun sincer. Am văzut niște imagini…Practic, nu s-a mai respectat nici o regulă. Este foarte important să se respecte aceste reguli”, a spus premierul.

Totodată, despre protecția consumatorului și controalele efectuate de instituțiile statului la agenții economici, Orban a arătat că el personal este adeptul exemplului biblic în care „Iisus nu vrea moartea păcătosului, ci îndreptarea lui”.

„Personal nu sunt adeptul… până la penalizare, e o lege a prevenției care este în vigoare și pe care mulți nu o respectă. Eu sunt adeptul căă rolul unui control și asta pleacă și din Biblie, Iisus nu vrea moartea păcătosului, ci îndreptarea lui. La fel și în controlul pe care îl efectueaza o instituție a statului, rolul trebuie să fie în primul rând un rol de îndrumare, încerci să-l îndrepți, îi dai un plan de conformare și numai dacă nu îl respectă într-adevăr îl penalizezi pentru că o face din rea-voință”, a mai spus Orban.

Potrivit premierului, evoluția din ultimele 10 zile a cazurilor de infectare cu noul coronavirus face ca autoritățile să fie foarte precaute când vine vorba de luarea măsurilor de relaxare, el spunând că miercuri va avea o discuție cu instituțiile care au atribuții de control și a mai spus că planul de relaxare este unul în etape.

„Evoluția în ultimele zece zile este o evoluție care ne face să fim foarte precauți în măsuri ulterioare de relaxare. (…) Este adevărat că există o ușoară creștere a numărului de persoane infectate. Suntem doar în gardă, suntem foarte atenți și încercăm să asigurăm toate măsurile care țin de noi, de autorități, referitor la respectarea regulilor. (…) Miercuri voi convoca toţi miniştrii şi toate instituţiile statului care au atribuţii de control, de la Ministerul Afacerilor Interne, cu Poliţie şi Jandarmerie, până la Ministerul Sănătăţii cu direcţiile de sănătate publică, Autoritatea Naţională de Protecţie a Consumatorilor, ANSVSA, pentru a face o analiză a planului de măsuri pentru a asigura respectarea regulilor. Într-adevăr, s-a văzut clar că în foarte multe locuri nu sunt respectate regulile şi există un risc de transmitere a virusului crescut din cauza nerespectării acestor reguli, a mai spus Orban.

Timp de trei zile, la nivel național, Poliția Română a acționat pentru verificarea respectării normelor legale impuse pe perioada stării de alertă, la terase, baruri, plaje, cluburi în aer liber, anunță IGPR. Au fost verificate peste 4.100 de societăți comerciale și s-au dispus sute de sancțiuni și amenzi.

Verificările au vizat în special transportul în comun și activitățile de divertisment. În acțiunile de ieri au fost angrenați peste 3.200 de polițiști (din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și ai inspectoratelor de poliție județene). În total, au fost verificate 4.139 de societăți comerciale, iar în cazul a 73 de unități economice s-a constatat că nu au fost respectate măsurile de diminuare a impactului riscurilor Legii 55/2020.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *