Orban: „În privința hotelurilor, NU va mai exista nici o restricție, decât reguli”. Patronii de restaurante mai… așteaptă

Premierul Ludovic Orban a participat joi la îmbarcarea echipei de medici și asistenți români care pleacă în misiune în Republica Moldova pentru a sprijini personalul medical din acest stat. Cu acest prilej, Orban a susținut că, la 10 zile după Paște, teama cea mare nu s-a confirmat, iar numărul infectărilor nu a crescut. Totodată, Orban a făcut un apel către oameni să respecte regulile și de 1 Mai, iar dacă vor ieși să o facă în așa fel încât să nu favorizeze răspândirea virusului.

„Oamenii, ca și de Paște sau alte ocazii, sunt convins că vor fi responsabili, vor respecta regulile și în cazul vor ieși o vor face astfel încât să nu existe un risc suplimentar de răspândire a virusului. Au fost foarte multe emoții legate de sărbătoarea Paştelui. Dar, totul a fost în regulă. Nu există o creştere a numărului de infectări şi în ciuda temerilor şi avertismentelor lansate, până la urmă cooperarea între cetăţeni şi autorităţi a dus aproape la eliminarea totală a oricărui risc epidemiologic. De 1 Mai, oamenii vor avea dorinţa de a ieşi mai mult, dar trebuie să respecte regulile care sunt stabilite”, a spus Orban.

Potrivit premierului, după 15 mai, se vor ridica o serie de restricții, printre care cele referitoare la hoteluri, unde vor exista doar reguli. De asemenea, restaurantele, terasele și cafenelele vor fi ținute în continuare închise.

„În privința hotelurilor nu va mai exista nici o restricție, decât reguli care vor trebui respectate. Și acum pot să își deschidă afacerile. În privința restaurantelor, deocamdată evaluările din punct de vedere epidemiologic sunt rezervate. Există un risc epidemiologic destul de mare. Nu s-a luat încă o decizie… când se va permite reluarea activității restaurantelor, teraselor, analizăm… (…) Pentru orice ridicare de restricţie va trebui să avem în spate o fundamentare foarte serioasă şi mai ales garanţia existenţei unui set de măsuri care să reducă la maxim posibilitatea de răspândire a virusului. (…) În primă fază, ridicăm restricțiile pentru care există cel mai mic risc epidemiologic. Ridicarea restricțiilor se va face gradual. Așteptăm cât e perioada de 14 – 15 zile, pentru a vedea dacă sunt efecte privitoare la răspândirea virusului, după care vom trece la următoarele măsuri. Dacă dăm drumul la restaurante trebuie să stabilim niște reguli și proprietarii vor trebui să se adapteze acestor reguli. La fel și în cazul unor posibile creșe, grădinițe. (…) Este fundamental după ce ne vom obișnui cu virusul – pentru că nu vom scăpa de el, ca economia să repornească, să ținem în funcțiune toate motoarele economice și să punem în practică măsuri care să susțină mediul de afaceri, angajații, în activitatea economică”, a mai spus Orban.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.