Orban, în perspectiva unei lovituri din partea CCR, pe 13 mai: „Nu putem sta cu mâinile în sân. Emitem Ordonanțe de Urgență!”

Premierul Ludovic Orban s-a aflat, sâmbătă, alături de președintele Klaus Iohannis și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, într-o vizită la Unitatea de suport medical COVID-19 din Târgu Mureș. Pe 13 mai, Curtea Constituțională trebuie să soluționeze o altă sesizare a Avocatului Poporului privind constituționalitatea măsurilor pe care Guvernul dorește să le aplice în cadrul stării de alertă, forma administrativă prin care Executivul dorește să înlocuiască starea de urgență.

Orban a făcut referiri la cea mai recentă decizie a CCR și a precizat că, în cazul unei noi vești proaste, se vor găsi forme, precum Ordonanțele de Urgență.

„Vom emite o reglementare de tip OUG care să dea Guvernului și autorităților din România instrumentele necesare pentru a putea apăra viața și sănătatea cetățenilor români. Nu cred că putem accepta ceea ce face CCR și cu așa-zisul Avocat al Poporului. Este inadmisibil ceea ce se întâmplă, în nici o țară din Europa nu s-a întâmplat așa ceva, anume autoritățile practic să fie lipsite de instrumentele de a putea impune respectarea legilor, regulilor, mai ales într-o situație atât de gravă, cum este situația provocată de epidemia de noul coronavirus. Decizia CCR practic este un îndemn la nerespectarea Constituției, este o instigare la nerespectarea legii și regulilor, decizia Curții pune în pericol viața și sănătatea fiecărui român. Decizia Curții arată că acești oameni care au pierdut orice legătură cu realitatea din societatea românească vor să îi ajute pe cei care încalcă – o minoritate și nu au pic de respect pentru cei care respectă legea, mai mult de 98% din cetățeni. Noi nu putem sta cu mâinile în sân, obiectivul nostru fundamental este să reducem la maximum posibil riscul de răspândire a virusului, să păzim sănătatea oamenilor, viața cetățenilor români, pentru că între drepturile constituționale care sunt înscrise în Constituție – cred că fundamental este dreptul la viață, care îți permite exercitarea tuturor celorlalte libertăți. Apoi, dreptul la sănătate. Ce ne urăm între noi? Sănătate! Este primul bun la care ținem. Hotărârea CCR și în general acțiunile realizate de Avocatul PSD, ALDE și al lui Ponta nu fac altceva decât să calce în picioare dreptul fundamental al cetățenilor români la viață și la sănătate. (…) Prin legea actuală, prin starea de alertă se pot lua măsuri pentru apărarea vieții și sănătății cetățenilor. Nu e vorba de încălcarea unor drepturi, ci de aplicarea unor măsuri care au ca obiectiv apărarea vieții și a sănătății cetățenilor români, care sunt drepturi fundamentale”, a spus Ludovic Orban.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *