Orban, în „pelerinaj” la Iohannis. Pe fondul eșecului negocierii politice, Ciucă redevine… important!

Președintele PNL, Ludovic Orban, va avea, marți, o întâlnire la Palatul Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis, pentru o discuție legată de stadiul negocierilor pentru formarea Guvernului. În urma eșuării negocierilor politice pentru formarea unei majorități parlamentare, în PNL se vehiculează două scenarii:

  1. Ludovic Orban va fi silit de Klaus Iohannis să renunțe la șefia Camerei Deputaților (aspect intens disputat de liberali cu USR-PLUS)
  2. Klaus Iohannis va avansa informal o altă propunere de premier care să deblocheze negocierile și să aducă liniște în PNL.

Referitor la punctul 2, aici este vorba de o luptă dură mai veche între Ludovic Orban și Nicolae Ciucă.

În funcție de semnalele de la Cotroceni se vor programa și următoarele runde de negocieri PNL – USR PLUS – UDMR. PNL vrea și premierul și șefia Camerei Deputaților și vrea să dea șefia Senatului către USR PLUS. USR PLUS nu acceptă oferta spunând că dacă PNL ia premierul atunci ei au dreptul să-și aleagă următoarea funcție dorită, anume cea de președinte al Camerei Deputaților.

Negociatorii PNL și USR PLUS au anulat întâlnirea programată pentru luni seară. În acest moment, nu se știe când va avea loc o nouă întâlnire pentru depășirea blocajului generat de împărțirea funcțiilor de top din stat.

Co-președintele USR PLUS Dacian Cioloș, a declarat luni că nu este nimic nefiresc în faptul că negocierile pentru formarea Guvernului s-au împotmolit.

Uitați-vă în Europa, unde faci în două zile un Guvern cu trei parteneri?”, a spus Dacian Cioloș.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, după consultările cu partidele parlamentare, că în 21 decembrie se va constitui noul Parlament. Președintele a declarat că încă nu sunt întrunite condițiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma noul Guvern și urmează noi consultări.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.