Orban, în continuu RĂZBOI cu Cîțu: „Păi fraţilor, aşa ceva este PENAL, să ştiţi! V-ați sui în avionul pilotat de un tractorist?”

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, îl critică pe premierul Florin Cîţu pentru decizia de a aloca fonduri către primari în perioada de campanie pentru alegerile interne din partid, el amintind că pentru un gest similar preşedintele Klaus Iohannis a depus o plângere penală pe numele lui Liviu Dragnea. Prezent, luni seară, la şedinţa Comitetului Director al PNL Olt, liderul PNL, Ludovic Orban, a reamintit că preşedintele Iohannis a formulat plângere penală pe numele lui Liviu Dragnea pe motiv că acesta, folosind bani din PNDL1, „a cumpărat primari” de la PNL înainte de campania pentru alegerile prezidenţiale din anul 2014 şi „i-a trecut la PSD promiţându-le proiecte”.

Însuşi preşedintele Iohannis este cel care a formulat plângerea penală împotriva lui Dragnea. Sigur că ea nu şi-a urmat cursul, dar plângerea a fost formulată. Păi putem noi să vorbim astăzi de condiţionarea alocării de bani publici către primari în Congres cu condiţia de a susţine un candidat care este premier în funcţie? Păi fraţilor, aşa ceva este penal, să ştiţi! Toate resursele publice se alocă în conformitate cu legea, pe baza unor reglementări şi unor proceduri bine stabilite. Şi eu am alocat bani din fondul de rezervă, dar am făcut-o pe baza legii (…). Pe baza legii, da? Nu pe baza unui interes de moment! Cum să dai bani către primari când tu eşti în campania electorală pentru funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal? Să dai banii cu o săptămână înainte de Congres! Păi, mă scuzaţi că vă spun, dar o să ne arunce în aer imaginea, toată media o să ne facă zdrenţe dacă se întâmplă aşa ceva în campania electorală internă a Partidului Naţional Liberal. De ce a trebuit să aştepte până acuma? Dacă erau solicitări legale şi pertinente din partea primarilor, ele trebuiau satisfăcute mai demult, nu în ultima săptămână de campanie!”, a afirmat Ludovic Orban în discursul ţinut în faţa liberalilor din Olt.

El a catalogat campania internă pe care a făcut-o în partid drept una „de bun simţ, discret”, criticând modul în care Florin Cîţu a înţeles să se promoveze pentru alegerile interne. „Problema nu a fost candidatura lui Florin Cîţu la funcţia de preşedinte a Partidului Naţional Liberal, ci modul în care a fost construită toată campania, o astfel de campanie nu are voie să câştige în Partidul Naţional Liberal! Dacă o astfel de campanie câştigă în Partidul Naţional Liberal, înseamnă că noi putem să ne ducem acasă, că ăsta nu mai e Partidului Naţional Liberal. O campanie se face prin mesaje pozitive, se face printr-un program serios, se face prin argumente solide. Se face convingându-i pe oameni să voteze liber opţiunea pe care o au pentru binele Partidului Naţional Liberal”, a mai afirmat Orban.

PNL nu are nevoie de un guvernator numit de altcineva, ci ales de membri, spune Ludovic Orban, care sugerează că primarii partidului sunt amenințați că nu vor avea acces la resursele guvernamentale „dacă nu sprijină un anumit candidat”, respectiv pe Florin Cîțu.

V-ați sui într-un avion dacă ați ști că pilotul nu are permis de pilot de avion, ci permis de coducere de tractor? Eu nu m-aș sui, vă spun sincer. L-am văzut pe președinte că a fost la un eveniment de amplasare a statuii lui , Samuel von Brukenthal. Știți, Samuel von Brukenhtal a fost guvernator numit de la Viena pe Transilvania. Eu cred că PNL nu are nevoie de un guvernator numit de altcineva, ci de un președinte ales de membrii PNL, pentru că numai așa va putea să conducă cu adevărat conform voinței bazei partidului și conform a ceea ce este firesc și de bun simț, să țină cont de nevoile fiecărei filiale, de nevoile fiecărui primar”, a spus Ludovic Orban la Alexandria.

El a criticat slaba prezență la prezentarea moțiunii în fața membrilor PNL Teleorman.

Sunt convins că ar fi venit mult mai mulți dacă nu li s-ar fi spus să nu vină. Îmi pare rău că oameni cu care sunt în partid de zeci de ani nu sunt aici. De ce nu sunt aici, nu pot să înțeleg”, adaugă Orban.

Actualul lider al PNL spune că principalul vinovat al acestei crize guvernamentale este premierul Florin Cîțu: „În loc de creșterea veniturilor vedem creșterea prețurilor, (…) în loc de pce și stabilitate premierul susținut de PNL a oferit o criză politică, o criză guvernamentală, un scandal politic care umple televizoarele”.

Activitatea guvernamentală de susținere a primarilor nu se întâmplă două săptămâni până la Congres și nu întotdeauna cine vă acordă acum o oarecare atenție este cel care vă va acorda atenție în următorii trei ani. (…) Orice alocare financiară către orice unitate administrativ-teritorială se face în baza prevederilor legale. Cine susține altceva, cine consideră că poate să împartă banii din pix la partid înseamnă că încalcă legea și săvârșește o infracțiune. Eu nu pot accepta ca în PNL primarii partidului să fie umiliți, să fie puși la colț, să fie amenințați că nu vor avea acces a resurse dacă nu sprijină un anume candidat”, mai spune Ludovic Orban.

Noroc că nu sunt atât de mulți satrapi, precum Flutur, în țară

Președintele PNL, Ludovic Orban, spune că liberalii au noroc că nu sunt atât de mulți satrapi, „precum Gheorghe Flutur” în partid. Declarația a venit după ce mai mulți primari ar fi fost scoși de pe listele de delegați.

Au fost scoși patru sau cinci primari care își declaraseră opțiunea în favoarea mea. La Satu Mare au fost scoși trei primari, primarul de Abdud, cu cel mai mare număr de mandate, primărița de Tarna Mare… Sunt anumiți președinți care, pur și simplu, scot primari și alți oameni cu greutate și cu influență numai pentru faptul că mă susțin pe mine”, acuză Ludovic Orban.

El spune că primarii scoși de pe listele cu delegați la congres sunt oameni cu performanță electorală care au adus voturi pentru partid și cărora „li se interzice dreptul de vot la congres”. „Noroc că nu sunt atât de mulți satrapi, precum Flutur, în țară ca să se aplice această rețetă la nivel național”, mai spune Ludovic Orban.

El refuză să spună când a discutat ultima oară cu președintele Klaus Iohannis și se limitează să spună că are „o comunicare constantă instituțional” cu acesta.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *