Orban îl TORPILEAZĂ pe Cîțu: „A aruncat coaliția pur și simplu în aer. Să spună dacă are de gând să guverneze cu PSD”

Pentru Guvernul meu, îmbunătățirea și asigurarea predictibilității este una dintre coordonatele principale ale unei guvernări eficiente”, este declarația lui Florin Cîțu din cadrul ceremoniei de sărbătorire a Anului Nou Iudaic care l-a deranjat pe Ludovic Orban. Orban a spus, luni seara, că expresia „Guvernul meu”, folosită pentru prima dată de Klaus Iohannis este „nefericită”.

Probabil a greșit, poate a citat (n.r. când a spus ”Guvernul meu”). S-ar putea să fi deranjat pe cineva (n.r. pe Klaus Iohannis, autorul expresiei). Guvernul este al României, cel mult poți să spui că e al coaliției. Expresia ”Guvernul meu” nu este potrivită. A mai dat o declarație nefericită, a spus că a aliniat în spatele lui tot PNL. Eu adun PNL pe lângă mine, nu în spatele meu. A mai spus că va alinia în spatele lui o majoritare parlamentară, dar nu știu cum și cu cine.”, a declarat Ludovic Orban la Realitatea PLUS.

Ludovic Orban îl somează pe subalternul său din partid, Florin Cîțu, să spună dacă are de gând să guverneze cu PSD, după ce USR-PLUS și-a retras, prin demisie, miniștrii rămași în executiv, după demiterea lui Stelian Ion.

Și dacă îl ține în viață PSD pe Cîțu, deși mă îndoiesc, baza PSD nu va accepta compromisul, vor extrage maximul de avantaje, iar partidul care guvernează minoritar nu va face ce a promis și va fi dărâmat oricând va dori PSD. Îl somez să spună dacă are de gând să guverneze cu PSD.”, a explicat Ludovic Orban.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a spus, luni seară la Realitatea Plus, că dacă această coaliție se va rupe, o majoritate se poate face doar cu sprijinul PSD. Asta pentru că trebuie 234 de parlamentari pentru o majoritate în parlament.

Dacă această coaliție se rupe, nu cred că PNL poate găsi o altă variantă fără să evite PSD: Dar eu cred că se poate reface această coaliție. O guvernare minoritară este o guvernare dificilă pentru că dacă nu are o majoritate în Parlament”, a spus Ludovic Orban.

Liderul PNL Ludovic Orban a declarat luni seara după anunțul miniștrilor USR PLUS că demisionează din funcție, că guvernarea a fost aruncată în aer din cauza deciziilor luate de premierul Florin Cîțu.

Este în mod clar o adâncire a crizei. Arată foarte clar că USR PLUS merge până la capăt. Arată clar că nu mai există soluție de guvernare comună PNL, UDMR, USR PLUS cu Cîțu premier, arată că USR PLUS preferă să treacă în opoziție decât să-l mai susțină pe Cîțu premier. Asta arată decizia lor de azi. Pentru ca o coaliție să funcționeze partenerii trebuie să se respecte între ei și fiecare partener să-i sprijine pe cei din coaliție în aplicarea măsurilor specifice fiecărei formațiuni din programul de guvernare. Nu știu dacă din lipsa de experiență politică sau pentru că a fost prost sfătuit sau din cazua faptului că a crezut că are soluție și dacă USR PLUS iese de la guvernare sau pentru că nu și-a imaginat că USR PLUS va merge până la capăt, premierul a luat niște decizii care pur și simplu au aruncat în aer coaliția”, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban, președintele PNL, anunță că are soluția pentru depășirea blocajului generat de propriii colegi în Birourile Permanente Reunite ale celor două ale Parlamentului. Orban afirmă că, dacă nici marți nu va exista cvorum în BPR, va informa Guvernul cu privire la moțiunea de cenzură și, astfel, se vor demara termenele prevăzute de Constituție. Orice altă cale ar fi un precedent periculos și un abuz, afirmă președintele PNL.

„De două ori nu a existat cvorum ca să putem prezenta moțiunea. Dacă mâine nu va fi cvorum, vă spun foarte limpede, eu nu pot să blochez o moțiune de cenzură, pentru că ar însemna că eu comunit un abuz în funcție, ar însemna o încălcare grosolană a Constituției și a democrației în România. Dacă nu se întrunesc statutar Birourile Permanente Reunite, voi comunica Guvernului moțiunea de cenzură și vor demara toate termenele care sunt prevăzute odată cu comunicarea. Mă acuză pe mine unii colegi că eu vreau să duc la căderea Guvernului Cîțu, că eu grăbesc procedurile de moțiune de cenzură. Nu. Colegii mei au venit cu propuneri care ies în afara cadrului procedural și constituțional, de care mi mi-e rușine personal. Dacă vor fi vreodată adoptate, crează un precedent extrem de periculos. Dacă eu cedez în momentul de față înseamnă că acccept că nicio moțiune de cenzură nu se va mai depune vreodată în România, că nu mai există instituția moțiunii de cenzură. Nu vă dați seama cu ce situație ne confruntăm?”, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban distruge și retorica PNL referitoare la presupusa fraudă cu semnăturile de pe moțiune. Acesta afirmă că doar persoanele care ale căror semnături apar pe moțiune pot contesta autenticitatea acestora.

Este adevărat că o parte dintre semnături au fost trimise online. Pentru toate semnăturile care au fost transmise online, azi liderii grupurilor parlamentare au adus semnăturile în original. Cristina Prună a spus ca dacă mai există suspiciuni, cei care au semnat au zis că vin în fața BPR să autentifice acele semnături. Vreau să vă spun că nu era nevoie de acest lucru. Nu este prevăzută nici în Constituție retragerea semnăturii de la moțiunea de cenzură”, a mai declarat Orban.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

2 comentarii la „Orban îl TORPILEAZĂ pe Cîțu: „A aruncat coaliția pur și simplu în aer. Să spună dacă are de gând să guverneze cu PSD”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *