Orban îl atacă pe Cîțu: „Vremea centralismului democratic, cum se numea pe vremea comunismului, a trecut de mult”

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat, joi, că declaraţia premierului Florin Cîțu potrivit căreia primarii sunt „doar vehiculea fost „total neinspirată”, în România existând principiul autonomiei locale. „Vremea centralismului democratic, cum se numea pe vremea comunismului, a trecut de mult”, a afirmat Orban.

Ludovic Orban a fst întrebat, joi, dacă primarii sunt „doar vehicule”, cum a afirmat premierul, şi a răspuns: „A fost o declaraţie total neinspirată. În România există principiul autonomiei locale, în România cetăţenii îşi aleg primarii, consiliile locale, consiliile judeţene care (…) acţionează pentru punerea în practică a programelor de devoltare nicidecum…”.

Liderul PNL a mai declarat că democraţia înseamnă autonomia autorităţilor locale.

Vremea centralismuluid democratic, cum se numea pe vremea comunismului, a trecut de mult. Democraţia înseamnă şi autonomia autorităţile locale”, a mai declarat Orban.

Europarlamentarul PNL Mircea Hava, fost primar al municipiului Alba Iulia timp de şase mandate, afirmă că, „într-un moment mai puţin inspirat, premierul Cîţu i-a catalogat pe primari drept «doar vehicule»”, deşi aceştia sunt „inima şi măsura valorii unui partid”, iar „cele mai importante victorii politice ale PNL au fost aduse de către primari”.

Liderul PNL, Ludovc Orban, afirmă, joi, că „suntem încă departe de obiectivul de investiţii”, fiind alocate 62 de miliarde de lei în acest sens, din care au fost realizate doar 21,3. „Este necesară mobilizarea tuturor autorităţilor contractante”, afirmă liderul PNL care a precizat, de asemenea, că este necesară încheierea de acte adiţionale la contracte, altfel se vor bloca şantierele.

Alocarea pentru investiţii este pentru 62 de miliarde, trebuie atins acest obiectiv. Încă din guvernarea onocoloră PNL, când ram prim-ministru, am decis că motorul principal trebuie să fie investiţiile (…) Suntem încă departe de obiectivul de investiţii şi aici este necesară mobilizarea tuturor autorităţilor contractante pentru a derula cât mai rapid procedurile de achiziţie, de asemenea, manaementul proiectelor trebuie să fie impecabil pentru a reuşi absorbţia”, a declarat, joi, Ludovic Orban.

Acesta a mai afirmat că trebuie încheiate acte adiţionale la contracte, pentru a nu se bloca şanierele.

Am atras atenţia de două luni că Guvernul are are obligaţia de a emite OUG pentru a îmbunătăţi sistemul de încheiere de acte adiţionale la contracte ca urmare a exploziei prețului la materialele de construcţie. Astăzi există riscul ca, dacă nu se semnează acte adiţionale care să aducă valoarea lucrărilor la valoarea reală () există posibilitatea ca foarte multe şantiere să se închidă că niciun constructor nu poate să-şi permită să lucreze în pierdere”, a mai declarat Orban.

Premierul Florin Cîţu a afirmat, marţi, că investiţiile publice au crescut cu 32,4% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2020.

Investiţiile publice au crescut: 21,35 de miliarde de lei în primele 6 luni din 2021, cu 32,4% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2020. Românii trebuie să ştie: investim în România”, a scris, marţi, pe Facebook, Florin Cîţu.

Miercuri, i s-a atras atenţia că au fost programate investiţii de 62 de miliarde şi a răspuns: „Pe de o parte, dacă mă uit la ce s-a întâmplat anul trecut cu investiţiile şi faţă de ultimii zece ani, da, investiţiile sunt la un nivel record. Dacă mă uit la execuţia bugetară se putea mai mult”.

Preşedintele PNL şi şeful Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat joi că nu este de acord cu „nici o altă remaniere„, menţionând că nimeni nu contestă atributul constituţional al premierului, însă consideră că este necesară o discuţie şi o evaluare obiectivă a activităţii miniştrilor. „Nu sunt de acord cu nicio altă remaniere, vă spun din capul locului. Noi, de altfel, am modificat, am suplimentat acordul de coaliţie, în care am stabilit că trebuie să existe un obiectiv, nimeni nu contestă prevederile constituţionale şi atributul constituţional al premierului. Pe de altă parte, suntem într-o coaliţie şi este necesară o discuţie şi o evaluare obiectivă a activităţii miniştrilor”, a precizat Orban, prezent la ceremonia din Piaţa Tricolorului de Ziua Imnului Naţional.

Cât priveşte portofoliul de la Ministerul Finanţelor, Orban a afirmat că va fi într-un dialog cu premierul, pentru a stabili o soluţie care să permită, „cu adevărat, existenţa unui titular la portofoliul de finanţe, care să asigure aplicarea programului de guvernare în domeniul finanţelor publice”.

Aşa cum am declarat şi înainte de revocarea domnului ministru Nazare, să vă uitaţi la datele bugetare şi veţi vedea că nu există absolut niciun fel de motiv pentru revocarea ministrului Finanţelor. De altfel, nici acum nu înţeleg de ce premierul spune că stă 45 de zile, în condiţiile în care PNL are o mulţime de specialişti de valoare în domeniul finanţe-buget, care ar putea să gireze, ca titulari, portofoliul. De la Bogdan Huţucă, Sebastian Burduja, Lucian Heiuş, avem o echipă extrem de puternică în zona de finanţe publice şi personal nu înţeleg de ce trebuie să stea premierul 45 de zile. Personal, voi avea o discuţie cu el, astfel încât să demarăm procedura de desemnare a ministrului Finanţelor. Cu siguranţă că voi fi într-un dialog cu premierul, astfel încât să stabilim o soluţie care să permită cu adevărat existenţa unui titular la portofoliul de finanţe, care să asigure aplicarea programului de guvernare în domeniul finanţelor publice”, a susţinut Orban.

Precizările liderului PNL au fost făcute în contextul unei întrebări referitoare la o posibilă remaniere în urma execuţiei bugetare făcută de către miniştri pentru prima jumătate a anului.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.