Spread the love

Premierul Ludovic Orban a avut luni o întâlnire cu reprezentanți ai mediului de afaceri. În cadrul discuțiilor, Orban le-a explicat acestora contextul guvernării, care este, pentru liberali, unul dificil, punctând faptul că toată lumea își dorește cât mai multe investiții.

„Cine și-ar fi imaginat, la instalarea guvernului pe care îl conduc, pe 4 noiembrie, în loc să ne ocupăm de birocratizare, digitalizare, susținerea investițiilor și tot ce înseamnă parteneriat serios pentru dezvoltarea României că o să ne confruntăm cu epidemie, criză economică, secetă și acum au mai venit și inundații. Nimeni nu e perfect, de multe ori a trebuit să adoptăm acte normative, a căror formă finală am adoptat-o la 4 dimineață. Provocările au fost de asemenea natură încât noi a trebuit să dăm niște răspunsuri… dacă așteptam să luăm decizii legate de șomajul tehnic, și-așa am întârziat un pic, oricum am adoptat-o (OUG – n.r.) aproape după reinvestire. (…) O țară în care afacerile merg bine…. toată lumea o duce bine și toată lumea are oportunități să trăiască mai bine. Angajații au oportunități de a alege, inclusiv sectorul public poate fi plătit mai bine, nivelul pensiilor – în ciuda populismelor și spuselor partidelor de stânga – nu există decât două soluții reale: creșterea numărului de angajați și creșterea salariu mediu. Ambele se bazează pe politici de dezvoltare”, a spus Orban.

Potrivit premierului, printre obiectivele guvernării se regăsește digitalizarea ANAF, un eșec de proporții al ultimelor guvernări.

„ANAF nu are compartiment de digitalizare, informatic. De digitalizarea ANAF se ocupă Ministerul Finanțelor… care întâi probabil trebuie să finalizeze întâi în minister. Sigur că nu o să așteptăm înființarea unui compartiment. Digitalizarea ANAF a făcut pași în această direcție. E adevărat, mici, dar pașii mari nu îi faci în 6 luni, dintre care 4 luni de criză. Au fost finanțări de la Banca Mondială, banii nu au fost folosiți. Au fost obligați toți oamenii de afaceri să își cumpere case de marcat cu transmitere a informațiilor online și ANAF de trei ani nu și-a cumpărat serverele cu care să facă centralizarea informației. Și-au luat scannere în Vamă și nu a funcționat niciodată nici un scanner. Au fost de mobilier… Despre ce vorbim? Am urmărit modele din alte țări, pe care putem să le urmăm. (…) Nu poți s-o faci peste noapte. Nu avem în nomenclatorul meseriei o funcție căutată în Occident: arhitectul de aplicații! Cauți în administrația publică oameni bine intenționați și găsești foarte greu, faci echipe foarte greu, care întâmpină o mare rezistență, pentru că trebuie să-l convingi și pe funcționar că este inclusiv în interesul lui să digitalizezi toate operațiunile”, a mai spus Orban.

PE ACELAȘI SUBIECT:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *