Orban face turul partidelor pentru susținerea guvernului PNL. Ponta cedează greu, Tăriceanu insistă să controleze Ministerul Energiei

PNL a purtat, joi, rânduri de discuții cu partidele politice parlamentare în vederea sprijinului noului Executiv. Ludovic Orban, premierul desemnat, s-a întâlnit astăzi cu președinții PRO România (13:00), și UDMR (15:00).

CITEȘTE ȘI:

Orban a avut, deja, o întrevedere, miercuri, cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, ulterior președintele PNL susținând că ultima rundă de negocieri va avea loc marți sau miercuri. La întrevederea pe care a avut-o miercuri cu premierul desemnat de Klaus Iohannis, Călin Popescu Tăriceanu ar fi precizat că ALDE va susține un Guvern Ludovic Orban doar dacă la conducerea Ministerului Energiei va veni un ministru agreat de aceștia. Practic, ALDE își dorește să mențină controlul pe energie. În replica, Orban i-a spus lui Tăriceanu că intenționează ca noul Guvern să comaseze Ministerul Energiei cu Ministerul Economiei și să numească un liberal în fruntea ministerului, variantă care nu ar fi fost deloc agreată de președintele ALDE.

Orban a precizat, miercuri, că există echipe de negociere care vor avea discuții și cu PSD, atât la nivelul celor două Camere, cât și individual, cu parlamentarii care se vor arăta dispuși să susțină Executivul PNL.

Guvernul Orban va avea o configurație de maxim 16 ministere.

CITEȘTE ȘI:

Ponta se lasă… greu

Președintele PRO România, Victor Ponta, alături de senatorul Adrian Țuțuianu, au mers la negocieri premierul desemnat, Ludovic Orban. Înainte de întâlnire, s-a vehiculat faptul că Ponta îi va solicita lui Orban trei dintre ministerele cheie ale guvernului, tocmai pentru că știe că o astfel de solicitare de imposibil de onorat. Astfel, discuțiile s-au îndreptat spre un… eșec. După întâlnire, Ponta a declarat că a rămas la aceeași opțiune: PRO România nu va susține noul guvern.

„A fost o discuție foarte scurtă, că nu avem foarte multe de discutat. Discuțiile nu puteau să avanseze în sensul că vom susține guvernul, pentru că noi nu susținem. Noi suntem un partid mic, dar avem un obiectiv mare și anume să apărărăm social-democrația din România. (…) Am spus că susținem să avem alegeri parlamentare anticipate, care să fie organizate odată cu alegerile locale sau la o săptămână după”, a spus Ponta.

CITEȘTE ȘI:

De partea cealaltă, Orban s-a arătat încrezător, susținând, după întâlnire, că este convins că PRO România va vota guvernul și a amintit despre ce s-a întâmplat la moțiunea de cenzură.

„Am încredere că până la final ne vom înțelege și că vom avea susținerea celor de la PRO România. (….) A rămas să avem runda a doua. După cum au mers discuțiile, eu sunt optimist (…) nu a fost nici o discuție referitoare la vreun portofoliu ministerial. Nici ei nu au cerut, nici noi nu am oferit”, a spus Orban.

PNL bate palma cu UDMR? Condițiile lui Hunor

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat zilele trecut că parlamentarii maghiari nu votează guvernul Ludovic Orban dacă liberalii nu semnează un acord scris în care PNL și UDMR să-și ia angajamentul că vor respecta o serie de criterii în perioada de tranziție până la alegerile din 2020. Astfel, Orban a declarat joi că este deschis la un eventual acord de susţinere şi colaborare la nivel parlamentar, dar numai în cazul în care acesta va fi absolut necesar.

După discuțiile de joi, Hunor a spus că maghiarii nu au promis susținere, că încrederea e scăzută între PNL și UDMR și a prezentat o listă de condiții, printre care fără OUG pe legile justiției și fără OUG pe legile electorale.

De partea cealaltă, Orban a spus că liberalii și liderii formațiunii maghiare nu s-au înțeles pe modificarea legii electorale dar au puncte asemănătoare de vedere pe politica fiscală.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *