Orban: „Estimăm o creștere a numărului de persoane în căutarea unui loc de muncă la 700.000 în plus față de cei aflați în șomaj tehnic. Nu putem să contăm pe bugetul de stat”

Premierul Ludovic Orban a participat, marți, la Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social, alături de vicepremierul Raluca Turcan și ministrul Muncii, Violeta Alexandru. Orban a arătat, printre altele, că se estimează o creștere substanțială a numărului persoanelor care caută un loc de muncă, în plus față de angajații aflați deja în șomaj tehnic. Totodată, premierul a precizat că bugetul de stat nu poate fi angajat în acest sector datorită dezechilibrelor din anii trecuți.

„Încercăm să punem la punct un instrument pentru a susține angajarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, care va depinde de categoria în care se află aceste persoane – unii sunt peste 50 de ani, alt instrument pentru absolvenți și unul pentru populația de vârstă adultă. Vom încerca să creăm instrumente pentru companii. După evaluările noastre, sunt aproximativ 300.000 de contracte de muncă încheiate, la care adăugăm 250-350.000 care au revenit din țările lucrau și care și ei se află în căutarea unui loc de muncă. Estimăm o creștere a numărului de persoane în căutarea unui loc de muncă la 650-700.000 de cetățeni în plus față de cei care se află în plata ajutorului de șomaj. Ca atare va fi nevoie de o politică activă de ocupare a forței de muncă. Spațiul bugetar și fiscal de care dispunem este extrem de limitat, din cauza asta utilizarea oricărei pârghii de natură fiscală sau angajarea unor cheltuieli suplimentare de bugetul de stat sau locale sau generarea unor măsuri care să reducă veniturile bugetului de stat sau locale, de pensii și de asigurări de sănătate, sunt foarte puțin posibile, aproape imposibile, datorită dezechilibrelor care au fost create în anii anteriori”, a spus Ludovic Orban.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *