Orban: „Este foarte important să ne asigurăm că orice posibil purtător de virus respectă măsurile de izolare”

Primul ministru Ludovic Orban a participat vineri la videoconferința cu prefecții, șefii structurilor MAI și ai celorlalte instituții și autorități cu atribuții în gestionarea situației generate de creșterea numărului de îmbolnăviri cu COVID-19. Astfel, premierul a solicitat mobilizare la maximum din partea tuturor instituțiilor.

„Am transmis un mesaj de concentrare, de mobilizare, de responsabilitate. Am solicitat fiecărei instituții să fie prezentă, cu toate efectivele disponibile, în prima linie a bătăliei, să se organizeze eficient. Prefecților le-am cerut să facă operațiuni zilnice pentru a dispune toate măsurile necesare pentru a lupta în mod eficient contra răspândirii virusului, pentru a sancționa toate încălcările de la regulile de protecție sanitară și pentru a dispune toate măsurile pentru a face față oricărei provocări. (…) Legea dispune măsurile și autoritățile care decid lucruri care țin de epidemie, respectiv cine stabilește măsurile de izolare, de carantinare, care privesc tratarea pacienților – în spitale sau la domiciliu. Am solicitat DSP-urilor, cele care vor avea obligația ca odată cu intrarea în vigoare a legii să dispună toate măsurile de protecție sanitară, să fie pregătiți, să ia toate deciziile care sunt prevăzute în lege și actele normative, pentru a dispune măsurile de protecție privitoare la persoanele diagnosticate cu covid, care au ieșit din spital – deciziile de a asigura tratarea la domiciliu, persoanele care sunt diagnosticate să intre în evaluarea medicală, realizată la nivelul spitalelor covid. În privința persoanelor care sunt persoane de contact în anchetele epidemiologice, să dispună măsura izolării la domiciliu. Comandantul acțiunii, șeful DSU, să pregătească toate măsurile și deciziile care se impun. Este foarte important să ne asigurăm că orice posibil purtător de virus respectă măsurile de izolare, prin care este tratat medical și nu pune în pericol sănătatea celorlalți cetățeni”, a spus Ludovic Orban.

În ceea ce privește sancțiunile aplicate în cazurile în care regulile privind protecția sanitară sunt încălcate, premierul a arătat că există cadrul legal atât pentru amenzi cât și pentru închiderea unor activități economice. Totodată, Orban a arătat că s-au constatat focare în transportul muncitorilor către locurile de muncă și Poliția se va concentra pe astfel de transporturi

„Orice înăsprire a sancțiunilor – în conformitate cu deciziile CCR din perioada stării de urgență și a stării de alertă – nu se poate realiza decât prin lege adoptată de Parlament. La ora actuală avem sancțiuni, de la amenzi până la posibilitatea de a suspenda sau de a anula autorizații de funcționare pentru persoane juridice care nu respectă regulile de protecție sanitară. Sigur că am avut o analiză privitoare la strategia de efectuare a controalelor, în care le-am solicitat să efectueze controale în locuri în care există cel mai mare risc epidemiologic și de unde avem informări sistematice – prin TelVerde, cât și prin alte informații de la cetățeni – să concentreze acțiunile de control și resursele umane spre acele locuri unde există cele mai mari încălcări. Le-am solicitat o atenție sporită pe transportul public, atât în localități, cât și pe transportul interjudețean, dar și pe transportul asigurat pentru angajații unor companii. Am constatat că avem niște focare care nu se datorează companiilor și muncii angajaților, ci modului în care este organizat transportul spre serviciu. Am solicitat o concentrare din partea Poliției, ISCTR, către aceste entități”, a mai spus Ludovic Orban.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *