Orban, după scandalul voturilor pierdute din diaspora: „Procesul de votare se derulează în condiţii bune”

Premierul Ludovic Orban a afirmat, după vizita pe care a făcut-o sâmbătă la Ministerul Afacerilor Externe, că până acum au votat până în 50.000 de cetăţeni români din străinătate, iar procesul de votare se derulează în condiţii bune.

Am venit la MAE pentru a mă informa cu privire la modul de derulare a procedurii de votare la secţiile din străinătate. Este vorba de 748 de secţii de votare. La ora 17.00, ora României s-au deschis şi ultimele 7 secţii de votare de pe coasta de vest a SUA. În ceea ce priveşte constituirea şi funcţionarea birourilor electorale ale secţiilor de votare, toate birourile electorale sunt funcţionale. Chiar există o prezenţă foarte importantă din partea reprezentanţilor partidelor. Cele mai multe dintre ele funcţionează cu numărul maxim de reprezentanţi”, a declarat Ludovic Orban.

El a mai spus că toate secţiile de votare din străinătate sunt dotate cu toate materialele necesare, cu ajutorul MAE, inclusiv cu dezinfectanţi şi alte materiale de protecţie sanitară.

În ceea ce priveşte dotarea cu tot ceea ce este necesar derulării în bune condiţii a procesului de votare, toate secţiile sunt dotate prin grija MAE, inclusiv cu mijloacele de protecţie sanitară care sunt prevăzute de lege. În prezent, au votat până în 50.000 de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate. Îi aşteptăm în continuare şi în cursul zilei de astăzi şi în cursul zilei de mâine să îşi exercite acest drept fundamental la vot”, a completat Orban.

PMP se alătură USR

Partidul Mișcarea Populară a făcut o adresă fulger către Biroul Electoral Central după ce mai multe voturi din diaspora nu au ajuns în țară, reacționând la scurt timp după USR-PLUS în aceeași privință.

PMP a transmis o solicitare oficială către BEC prin care cerem clarificări cu privire la plicurile cu voturile prin corespondență exercitate în Diaspora care au dispărut. Este un precedent extrem de periculos având în vedere că PMP se bucură de o largă susținere în rândul comunităților din Diaspora și R. Moldova”, au transmis PMP-iștii.

Solicitarea PMP:

Către: Biroul Electoral Central

Având în vedere că există o serie de informații cu privire la modul în care s-a desfășurat votul prin corespondență, solicităm să ni se comunice:

1. Ce instituție responsabilă de implementarea votului prin corespondență trebuie să clarifice situația creată?

2. Care este numărul exact de plicuri cu voturi prin corespondență care nu au ajuns în țară?

3. Din ce state sunt voturile exercitate și care nu au ajuns la destinație?

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.