Orban: „Din păcate, sunt tot mai mulți români care au căzut în capcana propagandei că nu există coronavirus”

Premierul Ludovic Orban a susținut declarații de presă miercuri, la Palatul Victoria, în contextul în care România înregistrează astăzi cel mai mare număr de persoane infectate în ultimele 24 de ore, un număr tot mai mare de pacienți internați cu noul coronavirus și tot mai multe țări europene decid să îi carantineze pe românii care vor să le treacă granițele.

Orban a subliniat că măsurile de relaxare din ultima lună au făcut ca tot mai mulți români să considere că pericolul a trecut și, prin urmare, creșterea interacțiunii dintre oameni a dus la creșterea numărului de persoane infectate. Astfel, astăzi suntem într-un moment de cumpănă:

„În ultimele patru săptămâni, am înregistrat o creștere a numărului de cazuri, de la săptămână la săptămână. Deși, spre deosebire de alte țări, în România guvernul pe care-l conduc a avut o abordare a măsurilor de relaxare graduală, cu etape de ridicare a restricțiilor, de introducere a măsurilor de relaxare, odată cu deschiderea activităților care au fost sub restricție, ca urmare a creșterii interacțiunii între oameni am asistat la o creștere a numărului de cazuri. Cauza principală a creșterii numărului de cazuri este nerespectarea regulilor de protecție sanitară: portul măștii, păstrarea distanței fizice, evitarea contactului apropiat, spălatul mâinilor, evitarea atingerii feței și toate celelalte reguli. Suntem într-un moment de cumpănă. Există riscul unei creșteri în continuare a numărului de cazuri. (…) Astăzi, transmit un mesaj de încredere că Parlamentul va înțelege situația în care ne găsim și va adopta legea care să ne permită să dispunem în continuare de toate instrumentele de care beneficiază toate guvernările țărilor civilizate, respectiv posibilitatea de instituire a carantinei, izolării la domiciliu, a tratării persoanelor infectate într-un mediu aflat sub controlul medicilor. Sunt lucruri fundamentale de care avem nevoie pentru a rămâne eficienți în lupta împotriva pandemiei. Transmit un mesaj: doar guvernul, autoritățile singure, nu pot să asigure stăvilirea epidemiei și revenirea la normalitate. Avem nevoie de implicarea tuturor celorlalte instituții, de un comportament responsabil din partea liderilor politici, reprezentanților acestora, administrațiilor locale”, a spus Ludovic Orban.

Spre final, premierul a avut un mesaj mai… emoțional, adresându-se celor care nu cred în existența virusului. Orban i-a rugat pe aceștia să aibă grijă măcar de familiile și apropiații lor, dacă au decis să nu aibă grijă de ei:

„Din păcate, ne-am confruntat în ultimele luni cu campanii organizate, care au avut ca scop să determine românii să nu creadă în virus, să nu respecte regulile pe care le-am stabilit, să ignore pericolul. Din păcate, aceste campanii au dus la consecințe. Numărul celor care nu respectă regulile a crescut. Ar fi păcat ca atunci când o majoritate a societății respectă regulile, se protejează, să nu acționăm pentru ca aceia care au căzut în capcana propagandei că nu există coronavirus, că trebuie ignorat acest pericol, că nu trebuie respectată nici o regulă publică, să pună în pericol întreaga societate și dezvoltarea economică, locurile de muncă. Guvernul nu dorește să instituie nici o restricție, să nu ia vreo măsură care să afecteze negativ economia, pentru că și așa economia românească a fost afectată grav de această epidemie. Dimpotrivă, am pus la punct un plan economic, care are ca scop investiții, bazându-se pe susținerea companiilor și angajaților. (…) Dacă va fi nevoie, vom lua orice măsură se va impune pentru că punem pe primul plan sănătatea și viața românilor. Virusul nu iartă pe nimeni! Nici pe aceia care nu cred în existența virusului! Dacă cineva ignoră regulile, neglijează și se expune îmbolnăvirii, atunci când se îmbolnăvește nu se pune în pericol numai pe el, ci și pe cei dragi, membrii familiei, rudele, colegii, prietenii. Virusul îl transmiți în primul rând către oamenii cu care intri cel mai des în contact. Dacă nu vă pasă de sănătatea voastră și nu credeți în acest virus sau credeți că nu este periculos, vă rog să vă pese de fratele dvs., de mama dvs., de tatăl dvs., de copilul dvs., de prietenii și colegii dvs. Doar împreună, solidari, respectând reguli simple, stabilite de specialiști, putem să readucem lucrurile la normal și putem să luptăm eficient cu epidemia. Am încredere că fiecare român va înțelege acest moment de cumpănă și că de comportamentul său responsabil și corect față de semenii săi va depinde succesul nostru în lupta contra epidemiei”, a mai spus Ludovic Orban.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.