Orban, despre un nou set de măsuri economice: „Încă NU avem imaginea de ansamblu, nu știm care vor fi domeniile sprijinite la nivel european”

Premierul Ludovic Orban a declarat marți seară, în cadrul unei emisiuni televizate, faptul că un nou pachet de măsuri economice este în evaluare. Potrivit premierului, au avut loc consultări cu mediul de afaceri, s-a făcut un inventar al propunerilor, însă Orban a punctat faptul că viitoare măsuri nu pot fi anunțate întrucât Executivul așteaptă planul de acțiune de la nivelul Uniunii Europene. De asemenea, premierul a amintit, printre măsurile luate deja, de platforma IMM Invest care, în prezent, este nefuncțională.

„Suntem într-o evaluare a resurselor pe care le putem utiliza, resurse interne, de la bugetul UE, pe care le putem mobiliza de la creditori din România sau de pe plan internațional. Facem o analiză a instrumentelor care urmează să le folosim pentru a susține o relansare economică cât mai rapidă, pe fiecare domeniu în parte. Sunt măsuri pe care le gândim, avem câteva certitudini, așteptăm și alte decizii de la nivel european. (…) Am fost în consultări cu mediul de afaceri, am făcut un inventar al propunerilor pe care le-am primit și când vom finaliza evaluarea, vom anunța pachetul de măsuri. Este prematur acum, pentru că încă nu avem imaginea de ansamblu, nu știm care vor fi domeniile sprijinite la nivel european. Pot să spun că, așa cum pentru IMM-uri am stabilit un mod de susținere prin IMM Invest – credite pentru capital de lucru și investiții, pregătim și pentru companiile mari pentru susținere și pentru diferite investiții. Pregătim pentru IMM-uri și avem anumite resurse pe care le putem obține din finanțări europene pentru a susține anumite investiții. Pregătim măsuri de reintrare în activitate a companiilor care au fost afectate și a personalului pentru care guvernul asigură astăzi șomajul tehnic. Susținem un program masiv de investiții publice, derulate fie de la nivel guvernamental, fie la nivelul localităților, astfel încât să avem un motor de creștere sănătos – infrastructura de transport, energetică, sanitară, școlară, de comunicații”, a spus Ludovic Orban.

Potrivit premierului Orban, există și domenii de activitate care au rezistat onorabil în fața crizei, dar, evident, sunt și sectoare puternic afectate.

„Sectorul de transport, în special cel de călători, sectorul horeca, sectorul de spectacole, sectorul de cultură. Sunt foarte multe zone afectate de criză. S-au închis activități, s-au diminuat foarte mult… IMMInvest este un instrument, al doilea va fi pentru companiile mari. Am dat diferite facilități, precum 5 sau 10% pentru cei care plătesc impozitul pe profit, rambursarea TVA – am stabilit posibilitatea de rambursare înainte de efectuarea controlului, încercăm să aducem din urmă decontarea concediilor medicale”, a mai spus Orban.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.