Orban, despre sprijinirea fermierilor: „Nu mai putem să dăm despăgubirile imediat, când vrem noi…”

Primul ministrul Ludovic Orban și Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, au vizitat sâmbătă stațiile de pompare Sultana şi Făurei, din judeţul Călăraşi. Cu acest prilej, premierul a vorbit de absorbția de fonduri europene pentru refacerea, în principal, a sistemelor de irigații.

„Trebuie să fim pregătiți în anii care vin să facem față secetei și a altor situații cu care ne putem confrunta. (…) Ne-am propus obiective ambițioase în programul de relansare economică. Pregătim proiecte importante, de la canalul Siret – Bărăgan, până la toate proiectele de viabilizare a canalelor principale și de susținere a fermierilor, a asociațiilor de udători, pentru a putea obține resurse financiare pentru a fiabiliza canalele secundare și pentru a putea achiziționa utilajele necesare pentru a putea asigura irigarea pe suprafețele pe care le lucrează. Vor fi bani europeni, vom fi pregătiți să absorbim cât mai repede, atât pentru irigații, cât și pentru combaterea eroziunii solului. Sperăm să obținem și pentru combaterea deșertificării, pentru că ne confruntăm cu un pericol de deșertificare în zonele din sudul României și va trebui să luăm măsurile care se impun”, a spus Ludovic Orban.

Cu privire la despăgubirea fermierilor ca urmare a secetei de proporții istorice din acest an, întârziată extrem de mult, premierul a mai arătat că… este necesară aprobarea Comisiei Europene pentru asigurarea plăților.

„Nu mai putem să dăm despăgubirile imediat, când vrem noi, pentru că foarte mulți fermieri lucrează pământul sub diferite forme juridice și acordarea ajutorului îmbracă forma unui ajutor de stat și avem nevoie de aprobarea Comisiei Europene. Noi la rectificare vom aloca sumele necesare, peste 1,2 miliarde lei, pentru a putea face plățile și imediat cum vom primi acordul CE vom face plățile către toți fermierii care au fost afectați de secetă. Am mai discutat alte detalii legate de problemele cu care se confruntă fermierii ca urmare a distrugerii, literalmente, a recoltelor de către secetă – relația cu sistemul financiar bancar, am reținut că există reticență mare în acordarea de credite în cadrul IMM Invest și că o parte dintre fermieri nu au beneficiat de suspendarea plății ratelor”, a mai spus Ludovic Orban.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.