Orban, despre respingerea stării de urgență în Parlament: „NU CRED că cineva își poate asuma o astfel de răspundere!”

Președintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul privind prelungirea stării de urgență pe teritoriul României pentru încă 30 de zile. Administrația Prezidențială s-a mișcat rapid. Decretul privind prelungirea stării de urgenţă a fost publicat tot marţi, în Monitorul Oficial, la doar două ore după anunțul președintelui.

Luni și marți, au avut loc o serie de revolte politice în Parlament, unde PSD, ALDE și PRO România condiționează ratificarea stării de urgență. Aceste partide susțin că vor vota pentru la votul final doar dacă se vor clarifica solicitări de ordin social și economic (detalii: AICI!). Pe liderii politici Marcel Ciolacu, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu, președintele Iohannis i-a numit inconștienți.

Conducerile Camerei Deputaților și Senatului au decis, luni, prin videoconferință, ca ședința online pentru votul de încuviințare a prelungirii stării de urgență pe întreg teritoriul României pentru o perioadă de încă 30 de zile, decizie luată prin Decret prezidențial, să se desfășoare joi, 16 aprilie 2020, la ora 12.00. Votul va fi electronic pentru a reduce riscurile asociate epidemiei de coronavirus.

Social-democrații iau în calcul să voteze decretul, însă cu anumite amendamente care ar urma să fie anunțate în Parlament. Marți, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a explicat că parlamentarii partidului au de ales între două rele la votul de joi.

„Vom fi puși în situația de a alege între cele două variante posibile, ambele aproape la fel de rele. Să ținem lumea în casă pentru că guvernul nu testează și să continue declinul economic sau să respingem decretul și să ne confruntăm cu altă problemă medicală. PSD va alege, ca întotdeauna, o soluție responsabilă”, a spus Ciolacu.

După anunțul lui Iohannis, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a susținut că nu va vota în Parlament prelungirea stării de urgență în România pentru 30 de zile.

„Văd că nu există niciun fel de plan de repornire a economiei. Până la urmă există tot felul de acțiuni și m-aș referi la 3 dintre ele, foarte interesante: exportul de forță de muncă ieftină în Europa Occidentală, care e o operațiune făcută cu acoperirea, cu sprijinul autorităților; văd că se face, pe scară largă, exportul de masă lemnoasă și tăierea de masă lemnoasă; de asemenea, exportul de cereale în condițiile în care toate țările își iau măsuri pentru asigurarea unor stocuri de alimente în condițiile actualei crize”, a motivat Tăriceanu.

Totodată, președintele PRO România, Victor Ponta, a reacționat în urma prelungirii stării de urgență, spunând că va vota împotrivă.

„Voi vota împotriva prelungirii stării de urgență și voi și justifica prin faptul că nu mai sunt de acord ca încă 30 de zile să dăm un bilet în alb și să stăm blocați și să nu știm ce se întâmplă economic”, a precizat Ponta.

După aceste poziționări, premierul Ludovic Orban a declarat marți seară că nu crede că cineva își poate asuma o astfel de răspundere. Astfel, Orban este convins că PSD, ALDE și PRO România se vor răzgândi până la votul de joi, întrucât prognozele arată foarte clar că nu am trecut de vârful epidemiei. Potrivit premierului, acest vârf, ar putea fi între 20 aprilie – 5 mai.

„Înseamnă practic (respingerea în Parlament a stării de urgență – n.r.) că nu mai există din partea autorităților aproape nici un fel de posibilitate de a determina restrângerea răspândirii virusului către cetățeni. Eu nu cred că cineva își poate asuma o astfel de răspundere, mai ales în contextul dat: prognozele arată că nu am trecut de vârful epidemiei și cel mai probabil va fi între 20 aprilie – 5 mai. Orice fel de relaxare a măsurilor pe care le-am impus poate să ducă la creșterea numărului de infectări. (…) Revenirea la normalitate se va realiza în funcție de evoluția epidemiei. Nu se va realiza deodată, va fi o revenire graduală, în care vom dispune eliminarea restricțiilor, treptat, acolo unde există cele mai mici riscuri de transmitere a virusului. Sigur că ne dorim o revenire cât mai rapidă la normalitate, dar trebuie să fie rațională. Până atunci trebuie să pregătim un set de măsuri, la locul de muncă, în ceea ce privește transportul public, purtarea echipamentelor de protecție în anumite situații în care există o apropiere fizică, pentru ca toate aceste măsuri de prevenire să fie aplicate gradual odată cu repornirea economiei. (…) Ne dorim să trecem cât mai repede de vârful epidemiei și să se diminueze riscul de transmitere a virusului cât mai rapid și persoanele în vârstă – cele mai expuse – să poată să își reia viața normală cât mai repede, nimeni nu a discutat să mai menținem aceste restricții. Nu se poate face o predicție cu un grad de certitudine foarte mare, ca atare vom ține cont de evoluție”, a spus Ludovic Orban.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *