Orban, despre repornirea economiei: „Factorul uman tergiversează, inventează tot felul de poticneli, toate astea trebuie să dispară”

Premierul Ludovic Orban a condus, joi, ședința de guvern, în cadrul căreia le-a amintit miniștrilor că obiectivul principal al Executivului îl reprezintă investițiile în toate domeniile de activitate. „Investiții, investiții, investiții”, sintagma pe care Orban a pus accentul, când le-a transmis miniștrilor că „va trebui să mergem în faza de execuție pentru toate investițiile publice”.

„Treptat, se vor anula măsurile de restricție. Ritmul nu va fi determinat de voința noastră, din punctul nostru de vedere ar trebui repornită economia în ansamblu. Un lucru este cert: trebuie să păstrăm la turație maximă motorul economic care este reprezentat de investiții. Publice și făcute de companii, atât de companiile coordonate de ministere, dar și companii private. Am dezvoltat produsul IMM Invest, am pregătit produsul pentru companiile mari pentru a susține procesul investițional, dar trebuie să ne asigurăm că ce depinde de zona publică se desfășoară cu viteză maximă. Câteva lucruri sunt foarte clare. De aceea am emis OUG prin care am simplificat procedurile de achiziții. Este important ca aceste achiziții, sigur – cu maximă corectitudine și în deplină legalitate, să fie finalizate cât mai repede. Factorul uman este cel care tergiversează, inventează tot felul de poticneli, toate lucrurile astea trebuie să dispară. Avem la Ministerul Dezvoltării foarte multe proceduri, unde am asigurat supracontractarea pe proiecte și să înceapă lucrările de investiții cât mai repede posibil. Avem o serie de alte domenii la Ministerul Economiei – este în analiză planul de investiții în domeniul energiei și nu numai. Peste tot unde avem posibilitatea de a da stimulente pentru companiile private trebuie să le dăm. Investiții, investiții, investiții! Sunt foarte mulți bani la Fondul de Mediu. Pentru autoritățile locale am mărit plafonul de îndatorare și de tragere, orice credit nu poate fi folosit decât pentru investiții. Orice domeniu de activitate – energie, infrastructură de transport, mediu, comunicații – va trebui să mergem în faza de execuție pentru toate investițiile publice”, a spus Ludovic Orban.

Începând cu 16 mai, conform anunțului președintelui Klaus Iohannis, românii vor fi obligați să poarte măști în spațiile publice. Astfel, premierul Orban le-a transmis miniștrilor să asigure necesarul în acest sens.

„Noi trebuie să generăm o ofertă la nivelul cererii, să nu existe un decalaj între cerere și ofertă. Chiar vă solicit să utilizăm la maxim capacitatea de producție. Să găsim toate formele de sprijin pentru producători, să aibă materia primă necesară, capitalul de lucru”, a mai spus Orban.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.