Spread the love

Premierul Ludovic Orban a arătat în cadrul ședinței de Guvern de joi seară că, săptămâna viitoare, va fi emisă Hotărârea de Guvern prin care se va institui prelungirea stării de alertă. Potrivit premierului, decizia nu are un conținut politic:

„Decizia o vom lua săptămâna viitoare, la finalul perioadei pentru care am declarat stare de alertă, prin HG, cu aprobarea Parlamentului. Starea de alertă este instituită până în data de 16 iunie, inclusiv. Obligația noastră este să adoptăm HG de prelungire a stării de alertă, până la expirarea perioadei. Starea de alertă este indispensabilă pentru a putea menține în vigoare toate reglementările, indiferent că sunt HG, ordine de ministru, toate reglementările necesare pentru a garanta protecția sănătății și vieții cetățenilor, indiferent unde se realizează această protecție. Decizia de prelungire a stării de alertă nu are un conținut politic și din acest motiv am fost mirat să văd că se politizează acest subiect. Decizia de prelungire este susținută de aproape toți specialiștii, alături de care am muncit în această perioadă și care consideră că este singura soluție reală care permite Guvernului să aibă la dispoziție toate instrumentele necesare pentru a ține în frâu răspândirea acestui virus”, a spus Orban.

Din 15 iunie, vor fi aplicate noi măsuri de relaxare, iar premierul Orban a arătat că va fi o problemă pentru familiile active, întrucât încetează măsura de sprijin financiar pentru părintele care a stat cu copilul pe perioada stării de urgență și în prima fază a stării de alertă. Premierul a arătat astfel că va fi extrem de dificil să fie găsită o soluție și a recomandat găsirea unei astfel de soluții în cadrul familial. Totodată, una din veștile bune se referă la… redeschiderea caselor de pariuri.

„CNSU propune reluarea activității economice în spații comerciale cu mai multe magazine, în mall-uri. Vom păstra interdicția privitoare la cinematografe, la restaurante, cafenele, din cadrul mall-urilor. Cele care sunt pe terase vor fi permise. De asemenea, acele săli de jocuri care există în mall-uri se vor menține în continuare interdicțiile. Se va relua activitatea de tratament balnear, în condițiile stabilite prin ordin de ministrul Sănătății. O măsură care a suscitat dezbateri: odată cu încheierea școlii, va înceta măsura de sprijin instituită pe perioada suspendării școlilor care a permis unui părinte să poată să stea acasă cu elevul, copilul său, beneficiind de plata a 75% din salariu. Practic, această formă de sprijin pe perioada stării de urgență și de alertă, va înceta și foarte multe familii active vor fi în situația în care va fi extrem de dificil să găsească o soluție pentru ca în perioada în care se duc la muncă să existe persoane care să aibă grijă de copii. Recomandarea noastră este să facă tot ce-i posibil să găsească soluții în cadrul familial pentru a putea avea grijă de copii. Dacă nu vor exista astfel de soluții, permitem în condiții extrem de stricte, care vor fi reglementate, redeschiderea grădinițelor, activităților de tip after school care funcționează pe perioada verii. Se va permite creșterea numărului de persoane de la 3 la 6, inclusiv pentru activitățile sportive și recreative care se desfășoară outdoor pentru o gamă largă de activități sportive. De asemenea, se permite reluarea activităților pentru jocurile de noroc – Loteria, casele de pariuri, care prezintă risc epidemiologic scăzut. Sunt măsuri care au fost gândite în planul pe care l-am gândit și care prezintă risc epidemiologic destul de mic. De asemenea, se reia activitatea în piscine exterioare, nu în piscine interioare”, a mai spus Ludovic Orban.

Potrivit premierului, izolarea pentru 14 zile la domiciliu va fi eliminată pentru românii care se întorc din țările europene cu risc epidemiologic scăzut.

„În cadrul CNSU am decis să propunem pentru HG reluarea unor activități și o serie de alte măsuri de relaxare. Am să mă refer la o măsură extrem de importantă, care privește izolarea la domiciliu pentru persoanele care vin din alte țări. INSP va aplica o metodologie de evaluarea a nivelului de răspândire a infecției cu coronavirus în celelalte țări. În baza acestei metodologii se va acorda un indicator, coeficient, privitor la nivelul de răspândire, pe baza analizei numărului de infectări medii din ultimele 14 zile. Toate țările care vor avea un coeficient sub coeficientul de 5 vor intra în măsura de exceptare de la obligația de izolare la domiciliu pentru 14 zile pentru cetățenii care vin din aceste țări. Este vorba de țări cu nivel redus de răspândire, cum este Austria, Bulgaria, Grecia. Este normal să renunțăm la această măsură de izolare care creează probleme pentru foarte multe categorii de cetățeni. De asemenea, traficul aerian, cu toate aceste țări care sunt sub coeficientul de 5, va putea fi reluat în baza hotărârii CNSU, pe baza evaluării făcută de INSP”, a mai spus Ludovic Orban.

PE ACELAȘI SUBIECT:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *