Orban, despre pregătirile pentru noul an școlar: „E rău cu mască, dar mai rău fără mască…”

Premierul Ludovic Orban a anunțat, luni seara, că toți elevii din România vor purta mască, indiferent de vârsta lor. Față de țările din Europa, care au decis ca elevii din ciclul primar și preșcolarii să nu poarte măști de protecție, România va impune purtarea măștii pentru toți elevii și profesorii. Totodată, premierul a criticat o lege prin care s-a decis micșorarea numărului de elevi, deși ea a fost cerută chiar de către profesori și părinți.

„E rău cu mască, dar mai rău fără mască… Nu mai vorbești în fața omului. Noi avem deja o săptămână în care numărul de infectări pe săptămâna care a trecut este cu aproximativ 500 infectări mai mic decât în săptămâna anterioară. În săptămâna anterioară, faţă de acum două săptămâni, creşterea a fost doar de 150 de cazuri pe toată săptămâna. Adică, putem spune că am oprit creşterea, ceea ce este extrem de important, pentru că exista, ştiţi, tendinţa de creştere. Toți copiii trebuie să poarte mască, toate cadrele didactice și tot personalul nedidactic, nu există nicio discuție pe această temă. În timpul orelor pericolul este foarte mic, problema este în pauze. Noi avem clase mari, cu mulți elevi, de 32, 35 de elevi. Avem o lege a PSD care cere reducerea numărului de elevi. Nu putem să o aplicăm. Asta înseamnă mai multe clase și mai mulți profesori. Nu putem să o facem în 3 săptămâni. Să construim corpuri noi de clădiri sau să identificăm noi corpuri. Școlile sunt în proprietatea localităților, ele depind de primărie”, a spus Orban.

Premierul le-a ținut lecții, luni seara, părinților care vor trebui să își ducă, începând cu 14 septembrie, copiii la școală sau la grădiniță. Premierul a declarat că părinții vor avea cum să afle o persoană infectată cu noul coronavirus intră în contact cu copiii lor: dintr-o anchetă epidemiologică în care cel infectat va spune cu cine a intrat în contact.

„Părinții să fie atenți și, dacă copiii lor au intrat cu persoană diagnosticată, ei pot să știe. Dacă cineva este diagnosticat pozitiv se face anchetă epidemiologică și poate să afle. Dacă are simptome, să nu își ducă copilul la școală. Copiii nu prea au simptome, iar dacă au simptome ușoare, nu prea le bagă în seamă, de aceea e greu de identificat. Școala trebuie să înceapă, e dreptul la educație, un drept fundamental. Nu peste tot s-a făcut școală online, sunt copii care nu au acumulat informațiile pe care trebuiau să le acumuleze în perioada respectivă și trebuie acordat timp și pentru asta, pentru a primi informațiile pierdute”, a mai spus Orban.

Premierul a mai spus că nu este corect să fie asigurate măști pentru toți elevii. El a explicat că vor fi asigurate măști pentru elevii care provin din familii vulnerabile, iar pentru cei cu posibilități este responsabilitatea părinților să le achiziționeze măști.

Din cauza crizei economie a existat o reducere a bugetelor locale. Vom mai acorda niște sume din fondul de rezervă pentru a echilibra bugetele locale, pentru a compensa. Noi le vom deconta primăriilor și școlilor. Este greu să asiguri și nici nu este corect să asigurăm măști pentru toți elevii. Elevii provin din familii diferite, iar pentru cei care provin din familii vulnerabile trebuie să le asigurăm aceste măști, dar pentru copii care vin din familii cu posibilități, este și o responsabilitate a părinților să asigure măști pentru copiii pe care îi trimit la școală”, a mai spus Orban.

Șeful Guvernului le-a explicat profesorilor că nu are bani pentru a le majora salariile, așa cum prevede legea salarizării. Premierul spune că din cauza altor categorii sociale, pensionari și copii, nu poate să efectueze majorarea de 16%, așa cum era prevăzut în lege. Totodată, premierul le explică dascălilor că majorările nu ar fi fost unele la termen, ci unele anticipate.

„Dacă am fi avut bani, am fi făcut această creștere. Ea, oricum, era anticipată. Nu am avut resurse, efectiv, pentru această creștere. Noi trebuie să facem și alte cheltuieli: o creștere a pensiilor, o creștere a alocațiilor”, a mai spus Orban.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *