Orban, despre legea care permite interceptarea discuțiilor pe Whatsapp: „În 2014 am atacat la CCR o lege similară, a fost declarată neconstituțională…”

Fostul lider PNL Ludovic Orban a declarat miercuri seară, la Realitatea PLUS, că s-a abținut la vot la proiectul de lege care permite interceptarea de către autoritățile statului a conversațiilor cetățenilor pe Whatsapp, Messenger sau Skype, proiect care a stârnit controverse în spațiul public.

Eu m-am abținut la vot. A fost folosită ca pretext această reglementare de transpunere (a legislației europene pentru a demara licitațiile 5G) pentru a băga niște șopârle. Vă aduc aminte că în 2014, în liniștea de după victoria lui Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale, Parlamentul a adoptat legea securității cibernetice, pe care grupul parlamentar  PNL din Camera Deputaților a atacat-o la CCR. Eu eram lider de grup atunci. Legea permitea cam același lucru, fără mandat de la judecător permitea ofițerilor de informații să aibă acces la orice informații. A fost declarată (de CCR) neconstituțională în integralitate. Acum nu am avut cu cine să o atacăm la Curtea Constituțională. S-a constituit majoritatea asta care înghite orice, pe nemestecate”, a declarat Ludovic Orban.

Guvernul Cîțu a adoptat cu numai trei zile înainte să fie demis un proiect de lege care permite autorităților să intercepteze și „conţinutul comunicaţiilor criptate”, precum conversațiile din rețelele sociale Skype, WhatsApp, Facebook Messenger. Proiectul a fost ulterior adoptat de Camera Deputaților și a ajuns în Senat, cameră decizională.

Un nou articol (apărut din senin într-o lege care trebuia să reglementeze cu totul altceva) lărgeşte în mod nejustificat domeniul şi spectrul interceptării comunicaţiilor electronice, inclusiv a accesului la datele de trafic, date de conţinut şi la ‘conţinutul comunicaţiilor criptate tranzitate’‘”, susţine Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (APTI), pe site-ul propriu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *