Orban, despre implicarea Serviciilor în politică: „Eu am fost întotdeauna un civil… Structuri care nu se desfășoară în plină lumină publică pot să-și depășească competențele”

Președintele PNL, Ludovic Orban, a vorbit, luni seară, la Realitatea Plus despre serviciile de informații și implicarea acestora în politică.

Nu am folosit și nu-mi place sintagma asta de „stat paralel”. Trebuie să existe un control civil asupra serviciilor de informații. Trebuie să-și desfășoare activitatea în cadrul legal și în cadrul în care au fost înființate. Să nu penetreze structurile statului. Controlul civil trebuie îmbunătățit. Trebuie exercitat la nivelul comisiilor parlamentare. De-a lungul timpului au apărut dezvăluiri despre oamenii din fruntea serviciilor de informații și deținători de putere. Se lucrează acum la un pachet legislativ pentru a adapta legislația la ce se întâmplă azi. Eu dacă am ceva de spus, spun. Seviciile au posibilități de influențare. Nu am nici o dovadă că un ofițer a vorbit cu X-ulescu. Eu am fost întotdeauna un civil, care are încredere în votul cetățeanului. Am colaborat instituțional, am beneficiat de informări. N-am vorbit cu domnul Pahonțu de nu știu când. E adevărat că am echipă de la SPP, care își fac treaba profesionist. SPP nu este serviciu de informații”, a spus Ludovic Orban.

Anterior, duminică seară, exact în timpul în care Liviu Dragnea avea interviul la Realitatea PLUS despre statul paralel și serviciile secrete, Orban era la B1 și a vorbit despre… același subiect, dar cu privire la alegerile interne din PNL, prilej cu care nu a exclus varianta în care alegerile interne să fie influențate de diverse servicii secrete. „Sunt o serie de lucruri care mi-au pus serioase semne de întrebare la aceste alegeri din PNL”, a spus Ludovic Orban.

Nu am susținut sintagma statul paralel, care e o sintagmă foarte largă. Sigur că aici societatea civilă trebuie să fie permanent în gardă. Se știe că oameni care lucrează în structuri care nu se desfășoară în plină lumină publică, la vedere, pot să-și depășească competențele și să influențeze decizii în zone în care nu au voie să intervină. Din punctul meu de vedere serviciile nu au ce să caute în administrație, justiție, în zona economică sau privată, dar și în media. Să nu uităm declarația generalului Dumbravă, cu câmpul tactic. Aia a fost o autodezvăluire care dacă ar fi fost adevărat ar fi fost foarte grav. Din acest motiv spun: democrația este permanent în pericol. Mereu o să fie oameni care vor mai multă putere. Am uitat să zic că serviciile secrete nu au ce să caute în partide. E foarte greu să demonstreazi că există intervenții de la un serviciu secret. De regulă acțiunile nu se desfășoară la vedere. Se desfășoară la zona invizibilă. Sunt o serie de lucruri care mi-au pus serioase semne de întrebare la aceste alegeri din PNL”, a spus Ludovic Orban.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.