Orban, de Ziua Mondială a Mediului: „Suntem în pericol să dispărem ca specie. Poate oamenii o să se sature de chimicale”

Premierul Ludovic Orban a participat, vineri, împreună cu ministrul Mediului, Costel Alexe, la evenimentul de lansare a proiectului „Produs în Arie Naturală Protejată”, cu ocazia Zilei Mediului. Șeful guvernului a arătat că România este adepta Pactului Verde propus de Comisia Europeană și că, după sute de ani de război cu natura, omul are posibilitatea să caute soluții de dezvoltare fără să polueze mediul.

„Casa noastră este pământul. Dacă noi distrugem această casă, ne distrugem pe noi. De câteva sute de ani, omul a intrat în război cu natura, cu mediul său natural, care a apărut și s-a dezvoltat ca specie. Antropocentrismul, războiul declarat tuturor celorlalte viețuitoare, tuturor formelor de viață pentru obiective fie de natură economică, fie de altă natură, de asigurare a confortului, a dus la o gravă deterioare a casei noastre. Fenomene ca deșertificarea, poluarea aerului, apei, aproape nu mai poți să bei apă decât din izvoare de munte, toate formele de distrugere a habitatelor naturale s-au dezvoltat în scară largă. Suntem în ceasul al 12-lea. Deși, sunt liberal, sunt un om care iubesc natura, sunt rațional, îmi dau seama că dacă nu schimbăm atitudinea noastră față de natură, față de mediu, nu vom ajunge nicăieri și suntem în pericol să dispărem ca specie. Din cauza asta, deși sunt multe voci împotrivă, noul plan al Comisiei Europene, care este intitulat Pactul Verde, reprezintă pentru noi un ghid clar în programul de guvernare și în toate acțiunile guvernamentale ulterioare. Putem să exploatăm rațional pădurea, fără să o tăiem la ras, fără nici un fel de supraveghere, putem să trăim rațional fără să distrugem mediul, producând mașini care să nu polueze mediul înconjurător. Putem produce lucruri fără să afectăm natura. Inteligența umană poate să dea aceste soluții și trebuie îndreptată în această direcție. Aceste soluții pentru a putea să ne menținem nivelul de viață, confortul pe care ni-l dorim, toate se pot realiza prin inovare, prin cercetare, care să ducă cu adevărat la soluții care să nu mai perpetueze războiul pe care-l ducem de câteva sute de ani cu natura. (…) Am convingerea că oamenii vor privi din ce în ce mai atent cum se produc lucrurile, poate o să se sature de chimicale, de industria chimică alimentară și o să încerce să caute alimente de calitate, lucruri care sunt cât mai aproape de natură, izvorâte din îndemânarea unuia și altuia”, a spus Ludovic Orban.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.