Orban: „Curtea Constituțională este DE PARTEA celor care încalcă legea! Decizia este un ÎNDEMN LA ANARHIE!”

Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat, miercuri, neconstituțională în ansamblu, Ordonanța de Urgență 34/2020 care majorează cuantumul unor amenzi pe perioada stării de urgență. Sesizarea a fost depusă de Avocatul Poporului.

Premierul Ludovic Orban, aflat miercuri în vizită la Academia de Tehnică Militară „Ferdinand I”, cu prilejul realizării primelor ventilatoare autohtone, s-a declarat șocat de decizia Curții.

„Exact ca și în alte decizii luate de actuala CCR în perioada lui Dragnea și decizia asta arată că actuala CCR este de partea celor care încalcă legea, care încalcă regulile, sancționând pe toți cetățenii corecți, care au respectat reglementările, regulile care au fost impuse în perioada stării de urgență prin ordonanțe militare. Prin această decizie, guvernul, autoritățile, se poate spune că aproape sunt împiedicate să apere sănătatea și viața românilor. Se poate ajunge la situația în care autoritățile să nu mai poată să dea nici o amendă pentru încălcarea unor reguli. Este o decizie care mă șochează, care are un vădit caracter politic și care se situează pe linia deciziilor care sunt luate în favoarea minorității extrem de reduse care nu respectă legea, încalcă legea, nesocotește majoritatea, peste 98% dintre români, care respectă legea și s-au comportat în această perioadă responsabil. (…) Vom vedea motivarea CCR. Cu siguranță vom căuta o cale legală care să permită autorităților să se îndrepte eficient împotriva celor care nu respectă regulile, care pun în pericol pe ceilalți cetățeni. Vom găsi soluții constituționale și legislative. Această decizie a CCR este o invitație pentru fiecare cetățean la nerespectarea legii, un îndemn la anarhie, la un comportament incorect față de societate și față de semeni. Vom analiza noul context creat de deciziile CCR și vom găsi cele mai bune soluții pentru a limita răspândirea virusului, pentru asigurarea derulării activității economice, în condiții de risc minor”, a spus Ludovic Orban.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat miercuri că în urma deciziei CCR de a declara neconstituționale unele amenzi date în perioada stării de urgență, amenzile respective nu se anulează automat, ci trebuie atacate de cetățeni în instanță având la bază decizia Curții Constituționale. Astfel, procesele verbale nu sunt anulate în lipsa unei decizii a instanței. De asemenea, Avocatul Poporului a mai declarat că Guvernul Ludovic Orban ar putea să anuleze prin OUG toate amenzile date pentru nerespectarea stării de urgenţă, mai ales pentru evitarea supraîncărcării instanţelor de judecată.

Până miercuri, prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite 538 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal. Polițiștii și jandarmii au depistat, în ultimele de 24 de ore, 3.592 persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestor persoane le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 6.022.952 de lei.

De la începutul stării de urgenţă și până la 30 aprilie, au fost aplicate în România 290.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 570 de milioane de lei. La Constanța, cifra a depășit, miercuri, 14,7 milioane lei.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *