Orban: „Cred că Iohannis NU își termină mandatul. A luat-o RAZNA complet! Mă voi implica cu toată forța pentru DEMITEREA lui!”

Fostul lider PNL, Ludovic Orban, a declarat duminică, la Realitatea PLUS, că în opinia sa nu o să mai dureze mult timp până când „toate formațiunile politice” vor vota suspendarea din funcție a șefului statului, Klaus Iohannis.

Avem un președinte care a luat-o razna complet. Se comportă ca un turist străin în România, ignorându-și complet obligațiile pe care le are față de cetățeni români și acționând evident împotriva interesului României”, a spus Orban.

Cred că nu își termină mandatul, vă spun sincer”, a adăugat el. „Eu cred că în curând toate formațiunile politice or să voteze (suspendarea din funcție a șefului statului – n.r.)”, a menționat fostul lider PNL. Întrebat dacă crede în varianta suspendării preşedintelui, Orban a răspuns: „Cu siguranţă”.

Fostul lider PNL Ludovic Orban a declarat duminică faptul că se va implica total într-un demers de demitere din funcție a șefului statului.

Suspendarea președintelui… Aici trebuie să știm foarte clar că suspendarea duce la referendum și la demitere și aici eu vă spun cu extrem de mare seriozitate și responsabilitate, având o parte de răspundere pentru realegerea lui Iohannis în 2019, deși atunci era cu totul și cu totul altceva și nimic nu indica că va putea să ajungă într-o asemenea spirală a nebuniei, mă voi implica cu toată forța pentru demiterea președintelui. E cel mai mare rău, la ora actuală cel mai mare rău din viața politică, cel care a determinat criza este Klaus Iohannis”, a declarat Orban.

Fostul lider PNL a indicat o posibilă cale de obligare a șefului statului să declanșeze alegeri anticipate. Potrivit Constituției, șeful statului „poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”, iar „alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la dizolvarea Parlamentului”.

Orban a zis că, ținând cont de faptul că guvernul Cioloș a picat în Parlament, dacă va pica și guvernul Ciucă atunci se vor crea „premisele constituționale pentru declanșarea anticipatelor”. Fostul lider PNL a zis că președintele Senatului ar putea să ridice la CCR un conflict juridic de natură constituțională legat de faptul că președintele ar trebui să fie obligat să dizolve Parlamentul dacă nu se poate forma un guvern.

Președintele poate și trebuie să dizolve atâta timp cât nu se poate investi un Guvern. Convocarea anticipatelor este consecința faptului că nu se poate forma un guvern funcțional”, a interpretat Orban prevederile constituționale.

Problema provine din faptul ca textul Constitutiei indica faptul ca președintele „poate să dizolve Parlamentul”, lucru care nu reprezintă o obligație, ci doar o opțiune a șefului statului.

Ce spune Constituția

ARTICOLUL 95

Suspendarea din funcţie

(1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

(2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.

(3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

3 comentarii la „Orban: „Cred că Iohannis NU își termină mandatul. A luat-o RAZNA complet! Mă voi implica cu toată forța pentru DEMITEREA lui!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *