Orban: „Coaliția de guvernare e într-o pauză de… luptă. Imaginea României este șifonată”

Coaliție de guvernare e în pauză de luptă, a spus miercuri liderul PNL Ludovic Orban, atrăgând totodată atenția că imaginea României este șifonată.

Acum coaliţia de guvernare este într-o pauză de luptă. Fiecare zi care trece în care România este afectată de această criza politică produce efecte extrem de negative asupra României. În planul imaginii  externe, imaginea României este şifonată, toată lumea se întreabă ce e cu criza asta politică, investitorii se gândesc de şapte ori dacă să mai investească în România, ca să nu zic că e şi posibil să şi fugă unii, să şi plece unii dintre investitori. Agenţiile de rating, aţi văzut poziţia agenţiei Fitch şi a agenţiei Standard and Poor’s, deci creăm premise pentru scăderea ratingului, pentru pierderea ratingului. Şi aşa ne împrumutăm cel mai scump din ţările UE, cu 3,74, asta ne-ar mai lipsi acum să se ia o decizie la nivelul agenţiilor de rating în cursul evaluării să pierdem din rating”, a afirmat Orban.

El a precizat că această criză politică a afectat şi cursul de schimb.

Evident, se vede că această criză politică a afectat cursul de schimb, în ciuda intervenţiilor masive ale BNR leul a scăzut o bună perioadă de timp, deci efectele sunt extrem de negative, trebuie soluţionată criza cât mai repede”, a explicat liderul PNL.

Președintele Camerei Deputaților a declarat că nu a informat guvernul despre moțiunea de cenzură din vinerea de când a fost depusă pentru că era în afara programului de lucru.

Chichița de care se leagă ei este aceea că protrivit regulametului, Guvernul este informat despre moțiunea de cenzură în ziua în care este depusă, dar asta nu înseamnă că poți să oprești moțiunea de cenzură. Pe de altă parte ne-am confruntat pentru prima oară cu o astfel de situație în care nu au fost depuse semnătui în original și era să firesc să prezint moțiunea în BPR”, a explicat Ludovic Orban.

El a precizat că noua majoritate din Birourile Permanente Reunite „încalcă Constituţia şi principiul constituţional privind statul de drept pentru că blochează procedurile cu privire la moţiunea de cenzură”. „Argumentul că se amână moţiunea după decizia CCR e ridicol, penibil”, afirmă Orban.

O majoritate din BPR încalcă Constituţia şi principiul constituţional privind statul de drept pentru că blochează procedurile cu privire la moţiunea de cenzură, proceduri constituţionale şi regulamentare”, a declarat, miercuri, Ludovic Orban.

Acesta susţine că nu există niciun conflict între Guvern şi Parlament.

„Nu există niciun conflict între Guvern, Guvernul aici nu există. Ce ar vrea Guvernul că dacă se depune moţiune de cenzură, ea nu poate fi dezbătură şi votată? Argumentul că se amână moţiunea după decizia CCR e unul ridicol, penibil”, a mai afirmat Orban.

Întrebat dacă va convoca un plen pentru moţiune, Orban a precizat că Anca Dragu i-a transmis o scrisoare în care i-a formulat anumite solicitări.

Am cerut punctul de vedere de la Departamentul legislativ al Camerei, îl voi analiza, mă voi consulta cu doamna Dragu şi voi anunţa decizia mea”, a mai spus Orban.

Președintele Camerei Deputaților și al PNL, Ludovic Orban, cel care are un punct de vedere diferit față de restul liberalilor, susține că votarea moțiunii de cenzură nu trebuie să țină cont de data Congresului PNL, ci doar de prevederile constituționale.

Programarea zilei în care se va dezbate și vota moțiunea de cenzură este apanajul Birourilor Permanente Reunite, dar și plenul poate lua o decizie în acest sens. Votul nu trebie dat în funcție de Congres (al PNL n.r.), el trebuie dat în funcție de Regulamentul celor două camere, în Constituție. Aici, din cauza faptului că au vrut unii să amâne la calendele grecești dezbaterea și votarea moțiunii de cenzură. Aici există o decizie clară a Curții Constituționale și aceasta impune celeritate, iar moțiunea să fie votată în 3 zile de la citire.”, susține Ludovic Orban.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.