Orban: „Cifrele de astăzi trebuie să reprezinte un SEMNAL DE ALARMĂ. Să fim pregătiți pentru creșterea numărului de pacienți”

Premierul Ludovic Orban a transmis joi în ședința de Guvern că cifrele raportate astăzi referitoare la noile cazuri de infectare cu coronavirus ar trebuie să fie un semnal de alarmă. În dialog cu miniștrii, Orban a punctat că toate instituțiile trebuie mobilizate pentru respectarea regulilor instituite prin starea de alertă.

„Cifrele de astăzi privitoare la numărul de persoane diagnosticate ca fiind infectate cu covid trebuie să reprezinte un semnal de alarmă și să ne determine la o mobilizare suplimentară. Campania de informare publică trebuie să fie pusă în slujba interesului cetățeanului și să transmită toate informațiile necesare pentru a-i convinge și pe cei care astăzi nu respectă regulile, este absolut necesar să fie respectate aceste reguli. Ne confruntăm cu un mediu politic, în care foarte mulți lideri politici de luni de zile neagă pericolul, instigă populația la nerespectarea regulilor și inițiază alături de instituții aflate în slujba lor și nu în slujba cetățeanului tot felul de demersuri, cum a fost demersul de astăzi care s-a judecat la CCR. Ce vă cer: toți miniștrii care aveți instituții care au competența legală de a verifica respectarea regulilor să mobilizați aceste instituții și să asigurați prezența lor în teren. Respectarea regulilor, în toate spațiile publice, indiferent că e vorba de locul de muncă, poate fi birou, fabrică, șantier, trebuie respectate regulile. Inspecția Muncii trebuie să fie pe teren. Poliția trebuie să fie implicată și să susțină controalele efectuate de entități partenere, cum ar fi Inspecția Muncii, ISCTR, pentru respectarea regulilor privind transportul public. De asemenea, regulile sunt absolut necesare în transportul public. Trebuie verificată respectarea regulilor în spații comerciale și în toate locurile unde există interacțiune între oameni. Doar dacă reușim să asigurăm respectarea regulilor putem să ținem sub control evoluția epidemiei”, a spus Ludovic Orban.

În mod special către ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, premierul a arătat că a sesizat o ușoară oboseală a cadrelor medicale și a DSP-urilor și i-a solicitat ministrului să organizeze, vineri, o videoconferință.

Există un risc de creștere a nivelului de răspândire. Mâine organizați o videoconferință cu directorii de DSP-uri și de asemenea cu directorii de spitale. Trebuie să fim pregătiți pentru creșterea numărului de pacienți, pentru creșterea numărului de persoane diagnosticate pozitiv, la fiecare creștere DSP-urile trebuie să se mobilizeze suplimentar pentru efectuarea anchetelor epidemiologice. Viteza de derulare a anchetelor epidemiologice este vitală pentru reducerea răspândirii virusului. Identificarea rapidă a persoanelor care au intrat în contact cu o persoană diagnosticată pozitiv poate permite măsura izolării imediate și împiedicarea transmiterii virusului. Mulțimea interacțiunilor între oameni a crescut semnificativ în urma măsurilor de relaxare și este necesară viteza asta. Am simțit așa o ușoară oboseală și trebuie să înțeleagă că nu a trecut pericolul și acum trebuie să se mobilizeze. Fiți pregătiți cu măsuri de rezervă privitoare și la creșterea numărului de pacienți. Noi trebuie să știm: ai un număr mai mare de persoane infectate dacă rămânem fără paturile necesare. Trebuie să știm arealul, cum creștem numărul de paturi, capacitatea de tratare în ATI. S-a constatat o creștere a numărului de persoane care au nevoie de tratare în secțiile de ATI. Am înțeles că am recepționat 200 de ventilatoare, care trebuie transmise în funcție de nevoile de tratare care există, plus un număr semnificativ de noi ventilatoare”, a spus Ludovic Orban.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *