Orban cere mobilizarea procurorilor şi poliţiştilor în cazul incendiului de la Piatra Neamț. Vela bate câmpii cu „tragerea la răspundere”

Premierul Ludovic Orban afirmă că este nevoie de mobilizarea specialiştilor de la Parchetul General şi de la Poliţie pentru a se stabili cauza şi responsabilităţile incendiului de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ, unde 10 pacienţi aflaţi la ATI au murit arşi.

Am solicitat ca echipe mixte să efectueze o evaluare începând de luni în toate secţiile de ATI privitoare la toate instalaţiile de alimentare cu gaze şi de asemenea la verificarea confirmităţii cu reglementările de siguranţă. Am solicitat susţinerea cu toată puterea a anchetei efectuate de Parchetul General pentru stabilirea responsabililor pentru tragedie. Specialişti să se implice cât mai rapid pentru a se stabili cauzele şi responsabilităţile, astfel încât cei vinovaţi să poată fi traşi la răspundere”, a spus Orban.

Premierul a venit cu precizări în privința instalațiilor de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. El spune că la instalațiile interioare n-au fost efectuate verificări în ultima perioadă, iar la cele de oxigen – administrat de o companie privată – ultimele au fost făcute în martie 2020.

La instalațiile interioare n-au fost făcute verificări. Stația de oxigen e a unei companii, iar ultima verificare a fost făcută în martie 2020. Facem verificări pentru a garanta siguranța medicilor. Conformitatea instalațiilor e făcută de alte instituții, nu de ministrul Sănătății. Obligația maganerilor de spital e să aibă contracte de mentenanță. Din punct de vedere managerial e simplu: managerul a spus că se fac lucrări pentru creșterea capacității. Nu a existat o asemenea solicitare. Mai ales o astfel de modificare trebuia să fie o notificare la DSP. Acolo la etajul 2 au fost făcute lucrări. Asta și alte lucrări, legate de priză și altele. Instalații de stingere incendiului e necesar să aibă. Nu pot să vă zic dacă la Neamț era așa ceva”, a spus Ludovic Orban.

Premierul a mai declarat că există informații conform cărora în interiorul secția ATI a Spitalului Județean din Neamț s-au efectuat lucrări de construcție. Orban a mai spus că managerii spitalului nu aveau cum să nu știe despre aceste lucrări și că operațiunile nu erau avizate de DSP.

Au fost lucrări de construcție, acolo au fost mutați pacienii de la Secția ATI la etajul trei, la etajul doi. Este clar că nu au avut niciun fel de aviz din partea DSP. Dar, repet, este o anchetă în curs, care este preluată de Parchetul General. (…) Ancheta va stabili cine este vinovat. Ancheta va stabili dacă este responsabil (n.r. directorul). În cazul în care se va dovedi că este responsabil să răspundă fie cu funcția, fie penal”, a declarat Orban.

O nouă ședință de urgență la MAI. După ce Guvernul a decis, în urma cu puțin timp, să se efectueze controale de urgență în toate spitalele din România, șeful Ministerului de Interne, Marcel Vela, a convocat ședință de urgență. Vor fi prezenți la discuții factori de decizie, printre care șeful Poliției Române și secretarul de stat Bogdan Despescu, dar și conducerea Criminalisticii, pentru a raporta în ce stadiu se află cercetările de la Piatra Neamț.

În urma ședinței convocate la ora 13.00, la sediul MAI, de către Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, s-au decis următoarele:

– trimiterea la fața locului a Directorului Institutului Național de Criminalistică, comisarul șef de poliție Romică Potorac, pentru susținerea echipei de cercetare la fața locului;

– s-au stabilit măsuri suplimentare pentru protejarea criminaliștilor împotriva infecțiilor cu noul Coronavirus, cât și a substanțelor chimice degajate în urma incendiului;

– pentru operativitatea analizei în laborator a probelor colectate de la fața locului, s-a ordonat constituirea unor echipe care vor asigura transportul rapid de la Piatra-Neamț la Institutul Național de Criminalistică;

– pentru coordonarea misiunii de transport între locul cercetării și INC, a fost desemnat adjunctul IGPR, chestor de poliție Florin Brăcea.

Totodată, s-a stabilit ca Grupul de lucru constituit la nivelul MAI pentru gestionarea activităților de la Piatra-Neamț și București, cu privire la finalizarea cercetărilor în cel mai scurt timp, să fie condus de către Secretarul de stat chestor-șef de poliție Bogdan Despescu.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a convocat, duminică, o ședință operativă la sediul MAI și a transmis că toți cei care vor fi găsiți vinovați de tragedia petrecută la Spitalul Județean din Piatra-Neamț vor fi trași la răspundere. O echipă mixtă, formată din specialiști în investigații criminale de la nivelul Inspectoratului General al Poliței Române, dar și specialiști din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au mers, din dispoziția ministrului de Interne, Marcel Vela, la Piatra-Neamț, pentru a cerceta cauzele care au dus la producerea incendiului.

Verificările de la fața locului vin în susținerea activității Parchetului General care gestionează ancheta penală”, transmite MAI.

La ora 14.00, ministrul Afacerilor Interne s-a deplasat la sediul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției de la Ciolpani, unde va participa la videoconferința cu reprezentanții DSP, IGSU din teritoriu, cât și cu demnitarii de la nivel central responsabili pe situații de urgență și sănătate.

Prefectul judeţului Neamţ George Lazăr a declarat, întrebat cine ar trebui să îi aibă pe conştiinţă pe cei 10 pacienţi care au decedat în urma incendiului de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, că „în mod clar cine a compartimentat, cine a asigurat tehnic tot ceea ce înseamnă zona de oxigen, zona electrică, acolo cred că pot fi găsite răspunsuri”.

Dacă tot sistemul ar fi fost făcut ca la carte, nu ar fi trebuit ca un astfel de incident să se întâmple”, a adăugat prefectul.

E o întrebare foarte bună pe care aţi adresat-o. E greu să vă dau un răspuns, dar sigur în ultimii 30 de ani nu au fost investiţii în zona medicală, în zona spitalicească, poate aşa cum ne-am fi dorit cu toţii şi poate aşa cum e normal. Fix pentru ceea ce s-a întâmplat ieri, azi-noapte la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, în mod clar cine a compartimentat, cine a asigurat tehnic tot ceea ce înseamnă zona de oxigen, zona electrică, acolo cred că pot fi găsite răspunsuri. Pentru că dacă tot sistemul ar fi fost făcut ca la carte, nu ar fi trebuit ca un astfel de incident să se întâmple”, a afirmat George Lazăr, întrebat duminică cine ar trebui să ăi aibă pe conştiinţă pe cei 10 pacienţi decedaţi.

Chestionat dacă reţeaua ar fi putut fi suprasolicitată, în condiţiile în care pe secţia ATI erau 16 paturi, prefectul din Neamţ a răspuns:

Nu sunt expert în zona asta, dar în mod clar un incident s-a produs de a ajuns la o deflagraţie şi la un incendiu extrem de violent care s-a manifestat cu o putere foarte mare. În mod clar dacă toate instalaţiile, fie că vorbim de instalaţia de oxigen, de instalaţia electrică, erau avizate, dacă ar fi fost făcut totul ca la carte, în mod clar nu s-ar fi întâmplat această tragedie”.

Chestionat dacă a primit solicitări pentru a veni în ajutor cu orice, decât SJU Neamţ e spital suport COVID, Lazăr a spus:

De foarte mult timp, nu. Răspunsul este nu. În scris solicitări din partea domnilor manageri sau a doamnelor manageri care au fost în ultimul an cred că au fost 7 sau 8 manageri care au fost în funcţia la SJU Neamţ. Cel puţin în ultimul mandat al domnului Micu, mandatul predecesorului său, dl Verzea, nu am avut solicitări în acest sens”.

Iohannis: „Am fost la Biserică, ne-am rugat pentru victime. E necesară o reformă a sistemului de sănătate

Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut declarații duminică după incendiul de la ATI Piatra-Neamț, în care au murit 10 oameni.

Este o imensă tragedie ce s-a ăntâmplat la spitalul din Piatra Neamț. Vin din Biserică, unde cu toții ne-am ruat pentru victime. Ce pot să spun. Condoleațe familiilor îndoliate și celor care au supraviețuit, însănătoire grabnică. E foarte important să se afle cum a fost posibil un astfel de incendiu pentru a evita pe viitor astfel de situați groaznice. Acest incident ne arată de ce este necesară o reformă a sistemului de sănătate din România. Cred că echipele care au mers acolo să verifice cauzele acestui incendiu vor comunica imediat cauzele și trebuie trase concluzii pentru a preveni alte incidente. Din păcate, pandemia care a venit peste noi a dus tot sistemul într-o stare de încărcare extraordinară și tehnicienii trebuie să se aisgure că aparatele funcționează așa cum trebuie pentru preveni astfel de tragedii„, a declarat Iohannis.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *