Orban anunță că începe LUPTA împotriva evaziunii fiscale, dar legea promulgată de Iohannis „poate fi modificată”

Preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban s-a întâlnit vineri cu reprezentanţii societăţilor din industria alimentară, iar discuţiile au fost axate pe transpunerea directivelor UE în legislaţia românească, cât şi efectul crizei pandemiei asupra acestei industrii. De asemenea, un subiect abordat a fost necesitatea combaterii evaziunii fiscale.

M-am întâlnit astăzi, la Parlament, cu reprezentanţii societăţilor din industria alimentară, cu care am avut o discuţie constructivă despre transpunerea directivelor europene în legislaţia naţională, precum şi despre efectul crizei pandemiei de coronavirus asupra acestei industrii vitale pentru economia României. Pe lângă susţinerea producătorilor autohtoni, este necesară şi protejarea societăţilor din industria alimentară, pentru că vorbim despre o industrie care generează aproximativ 5% din PIB. De asemenea, s-a conturat şi necesitatea combaterii evaziunii fiscale, care generează efecte nocive în piaţă, prin concurenţa neloială”, a scris Ludovic Orban.

Președintele PNL Ludovic Orban spune că nu este de acord cu legea care prevede că evazioniștii fiscali scapă de închisoare dacă achită valoarea prejudiciului cauzat statului. Orban spune că PNL a votat împotriva legii și că președintele a promulgat-o fiindcă nu a avut de ales.

Președintele a promulgat, că ăsta e atributul constituțional, nu pentru că e bună legea. Dacă va exista posibilitatea să o modificăm o vom modifica”, a declarat Orban.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea privind modificarea şi completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, care prevede că se poate aplica pedeapsa cu amendă şi nu închisoare în cazul persoanelor acuzate de evaziune fiscală până la 100.000 de euro care achită integral prejudiciul. Legea a fost sesizată la CCR de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţiile Unite, de Guvernul României şi de Avocatul Poporului. Curtea a decis că legea este constituţională. Potrivit legii, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat, ori compensări datorate bugetului general consolidat. Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă asocierea în vederea săvârşirii acestor fapte. De asemenea, „constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 8 ani şi interzicerea unor drepturi, sau cu amendă, următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale: a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile; b) omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile sau în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate; c) evidenţierea în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale sau evidenţierea altor operaţiuni fictive; d) alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau alte mijloace de stocare a datelor; e) executarea de evidenţe contabile duble, folosind înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor; f) sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă sau declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate; g) substituirea, degradarea sau înstrăinarea de către debitor ori de către terţe persoane a bunurilor sechestrate în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală şi ale Codului de procedură penală”.

În cazul săvârşirii unor astfel de infracţiuni de evaziune fiscală, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amendă.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *