Orban, ales președinte al Camerei Deputaților în toiul nopții. Anca Dragu, prima femeie la șefia Senatului

Deputaţii au depus jurământul de credinţă, luni seara, într-o şedinţă solemnă. Depunerea jurământului a fost făcută individual de fiecare deputat în parte, ceea ce a făcut ca procedura să dureze peste patru ore.

După încheierea depunerii jurământului, atât PNL, cât şi PSD doreau să se treacă la votul pentru preşedintele Camerei. Lucian Feodorov, deputat AUR, decanul de vârstă al deputaților care a prezideat ședința de constituire a Camerei Deputaților, a fost convins de George Simion să refuze propunerea PNL şi PSD şi să declare şedinţa închisă. George Simion a acuzat un blat între PNL şi PSD pentru instalarea lui Ludovic Orban la conducerea Camerei Deputaţilor, deşi PSD avea propriul candidat, în persoana lui Alfred Simonis.

PNL a cerut înlocuirea preşedintelui de şedinţă cu următorul decan de vârstă, însă şi acesta era de la AUR (Mircea Chelaru) şi a refuzat. Al treilea deputat în ordinea descrescătoare a vârstei a fost de la PSD. În cele din urmă, ședința de plen a fost prezidată de Ibrahim Iusein, deputat al minorităților naționale.

La ora 02:20, Ludovic Orban a fost ales președinte al Camerei Deputaților. Acesta a obținut 179 de voturi, în timp ce contracandidatul său, Alfred Simonis, susținut de PSD, a obținut 110 voturi. De asemenea, deputații au ales și noul Birou Permanent al Camerei Deputaților. 

Vicepreședinți: Alexandru Rafila – PSD; Marius Budăi – PSD; Laurențiu Leoreanu – PNL; Cristina Prună – USR;

Secretari: Daniel Suciu – PSD; Cristian Buican – PNL; Oana Morariu – USR; Ovidiu Ganț – minorități naționale;

Chestori: Alexandra Presură – PSD; George Tuță – PNL; Antonio Andrusceac – AUR; Sereș Deneș – UDMR.

Anca Dragu, susținută de PNL, USR PLUS și UDMR, a fost aleasă președinte al Senatului. Ea a obținut 75 de voturi din partea senatorilor. Dragu l-a avut contracandidat pe Lucian Romașcanu, din partea PSD. Acesta a obținut 51 de voturi.

Au fost prezenți în sala de plen 133 de senatori care au votat. 7 dintre aceste voturi au fost nule.

Anca Dragu, fost ministru de Finanțe, este prima femeie care va ocupa funcția de președinte al Senatului.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *