Spread the love

Premierul Ludovic Orban a susținut, joi, de la 10:00, o conferință din izolare de la Vila Lac 1. Orban a anunțat măsurile luate în ședința de guvern de aseară, care a durat mai bine de nouă ore și s-a întins până la ora 3:00 dimineața.

„Am adoptat o HG prin care am alocat Ministerului Sănătății 42 milioane lei pentru susținerea centrelor de carantină prin intermediul DSP-urilor, am reglementat norme metodologice privind funcționarea și decontarea cheltuielilor pentru aceste centre. De asemenea, am luat decizia de a suplimenta bugetul MAI cu 100 milioane lei, pentru a putea susține activitatea și pentru a putea asigura sumele pentru achizițiile necesare. Am asigurat capital de lucru pentru Unifarm, compania statului român, pentru a fi mai eficientă în derularea tuturor achizițiilor necesare. (…) Am luat măsuri pentru a susține angajatorii și angajații. Printre ele, cele mai importante: majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri, am putut să facem în primă fază cu 5 miliarde, suntem pregătiți să majorăm cu încă 5 miliarde dacă va fi necesar și putem să mergem la o majorare de până la 15 miliarde. Practic, garantăm credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobândă este subvenționată în proporție de 100%, garanția funcționează pentru 90% din credite până într-un milion și de 80% pentru creditele de peste un milion. Am stabilit să asigurăm rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde, pentru a asigura fluxuri de capital către companii. De asemenea, am stabilit ca la rectificarea bugetară să asigurăm creșterea bugetului alocat pentru decontarea concediilor medicale. (…) Asigurăm plata șomajului tehnic din bugetul Ministerului Muncii, prin ANOFM. Aici am luat această decizie pentru că este clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie și multe companii nu au capacitatea – li s-au redus veniturile, încasările – pentru a asigura plata salariilor și exista riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj, să fie dați afară sau să li se suspende contractele de muncă. Decizia este de a plăti din bugetul fondului de șomaj 75% din salariul brut, cât este practic indemnizația lunară. Avem două categorii de angajatori. Prima este aceea care a fost afectată direct de măsuri restrictive, dispuse de autorități – hoteluri, restaurante, cafenele, instituții de spectacole. Acești angajatori nu își pot plăti angajații, pentru că și-au întrerupt parțial sau total activitatea. Ca atare, acești angajați vor beneficia de plata de 75% din șomajul tehnic. A doua categorie, angajatorii afectați indirect, pentru a putea beneficia de această plată pentru salariați, companiile vor trebui să depună o declarație pe proprie răspundere, iar cifra de afaceri să le fi scăzut cu un procent de minim 25%. (…) Toată zona comercială trebuie să funcționeze la deplină capacitate pentru a asigura toate serviciile necesare pentru funcționare. Ca atare, solicit companiilor să ia măsuri de protejare a angajaților”, a anunțat Ludovic Orban.

IMM-urile care sunt afectate de pandemia de coronavirus vor beneficia de credite garantate de stat, cu dobândă subvenţionată, potrivit unui proiect de act normativ adoptat miercuri de guvern. De asemenea, executările silite se suspendă, dacă nu există o hotărâre judecătorească definitivă și se prelungește termenul de bonificație fiscală de la 31 martie la 30 iunie. Totodată, se prelungește termenul de depunere a declarațiilor fiscale de la 25 martie la 25 aprilie și se suspendă termenele de prescripție ale datoriilor la Fisc.

Printre deciziile adoptate în ședința de miercuri se regăsesc OUG pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, HG privind aplicarea prevederilor Legii nr.19/2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ, HG privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantină şi pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii sau HG pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr.634/2015 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice.

De interes:

Ludovic Orban: „Vom CONTINUA să luăm MĂSURI LA FEL DE ENERGICE pentru a diminua ritmul de răspândire a virusului!”

Ludovic Orban: „Va trebui să ne manifestăm prietenia DE LA DISTANȚĂ. Pregătim măsuri pentru susținerea companiilor și angajaților”

Forțele Navale, RETRASE dintr-un exercițiu NATO. DEFENDER EUROPE 20 este ANULAT!

USR propune schimbarea voucherelor de vacanță în vouchere de sănătate. Stelian Ion: „Operatorii din turism ar trebui să ajute în perioada asta, în care toți depunem eforturi”

Alegerile locale, în prag de AMÂNARE. Dobre (PRO România): „Ar trebui organizate DUPĂ luna septembrie”

Măsurile de combatere a coronavirus lovesc în… navigatori. SLN: „Companiile de navigație au SUSPENDAT pentru 30 de zile orice schimb de echipaj!”

APMC: Intră în carantină TOATE NAVELE care vin în Portul Constanța din zonele de risc

ANPC propune PLAFONAREA PREȚURILOR produselor de strictă necesitate

RAEDPP: „Cei care au majorat prețurile în piețe nu sunt producători locali. Sunați la ANAF!”

Făgădău, apel la Ministerul Sănătății: „ALOCAȚI FONDURI pentru acești eroi, medicii din Spitalul de Boli Infecțioase!”

Uniunea Europeană se… ÎNCHIDE! Se aplică restricții temporare „călătoriilor neesențiale”

Vela (MAI): „Se ÎNCHID restaurantele și cafenelele!” Zborurile din și către Spania, SUSPENDATE!

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *