Orban a sunat mobilizarea: „Toate instituțiile de control trebuie să controleze LA SÂNGE respectarea regulilor! FĂRĂ MILĂ!”

Premierul Ludovic Orban a solicitat tuturor miniștrilor în ședința de joi a Guvernului să se mobilizeze exemplar pentru remedierea situațiilor. Premierul a vorbit despre controale, sancțiuni; în contextul în care numărul persoanelor depistate ca fiind infectate cu coronavirus a crescut în ultimele zile, mesajul este unul clar: mobilizare generală pentru ca instituțiile publice și private să respecte normele de protecție sanitară.

„Sunați mobilizare generală în ministerele pe care le conduceți. Toate ministerele implicate în bătălia anti covid trebuie să fie mobilizate la maximum și să utilizeze toate instrumentele legale aflate la dispoziție pentru a putea reduce numărul de persoane infectate. Mesajul este foarte simplu: marea majoritate a cetățenilor sunt corecți, se protejează, respectă regulile de protecție sanitară. Din păcate, avem o sumă de agenți economici, de instituții și de cetățeni – poate datorită unei campanii de o agresivitate fără precedent, de negare a virusului și de nesocotire a pericolului – au ajuns în situația de a ignora regulile pe care le-am stabilit. Fără menajamente, fără milă față de cei care încalcă legea, regulile de protecție sanitară! Toate instituțiile cu atribuții de control trebuie să fie mobilizate în teren și să controleze la sânge respectarea acestor reguli și să dicteze toate sancțiunile legale împotriva celor care încalcă regulile. (…) Solicitați raport zilnic din partea fiecărei instituții de control privitor la: personalul aflat în teren, mai scoteți-i din birou pe cei obișnuiți să stea la birou, toată lumea care are atribuții – pe teren! Raport zilnic privitor la controalele efectuate, situația descoperită în teren, măsurile dispuse pentru remedierea situațiilor, sancțiunile dictate. (…) În acest moment: prioritatea zero este controlul respectării normelor de protecție sanitară, peste tot! În transportul public, metrou, locul de muncă și vreau să începeți cu instituțiile pe care le conduceți. Am avut surpriza să constat că sunt funcționari care nu respectă regulile. Frumușel, de 2-3 ori pe zi, trimiteți control! Cine nu respectă regulile, sancțiune disciplinară, chiar amendă. Domnul Vela vă poate sta la dispoziție. Aveți grijă la relația cu cetățenii, fie că e vorba de ANAF, ANOFM, orice instituție care are interacțiune cu cetățenii pentru furnizarea unor drepturi, servicii. (…) Toți actorii din zona privată și zona publică trebuie aduși alături de noi în acest efort de stăvilire a răspândirii virusului. Prefer să izolăm virusul decât să ajungem în situația să izolăm pe români sau, Doamne ferește, să fim izolați de alte țări din UE”, a spus Ludovic Orban.

Premierul a mai arătat că, în weekend, alături de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, se va stabili modalitatea de acțiune în teren.

„Sâmbătă am convocat cu domnul Vela conferința cu prefecții și toate instituțiile de control și vom stabili foarte clar modalitatea de acțiune în teren, astfel încât să știm că activitatea de impunere a respectării regulilor se va desfășura cu aceeași intensitate în toată țara, în toate județele și localitățile. Voi solicita o întâlnire cu reprezentanții administrațiilor locale, Asociația Municipiilor, a Orașelor și a Comunelor, pentru a discuta despre implicarea lor în respectarea regulilor. Este foarte important să avem alături de noi toți actorii instituționali: companii, patronate”, a mai spus Orban.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.