Orban a plătit tributul „sultanului”, la Olimp. Murad: „Eu refac valorile turismului românesc, chiar dacă premierului nu i se pare important”

Primul ministru Ludovic Orban se află, joi, în vizită în județul Constanța, pentru a verifica, printre altele, Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă, Șantierul Naval Constanța sau lucrările de restaurare a Cazinoului. În cadrul acestei vizite de o zi, șeful Guvernului a fost acompaniat de președintele PNL Constanța, Bogdan Huțucă; ministrul Lucrărilor Publice, Ion Ștefan; ministrul Economiei, Virgil Popescu; parlamentarii Ion Popa (fost coordonator ALDE Constanța), Mircea Banias, Vergil Chițac – candidat al PNL pentru Primăria Constanța, Victor Paul Dobre (coordonator regional al PNL), candidatul PNL pentru Consiliul Județean, Mihai Lupu și prefectul George Niculescu. Programul premierului Orban în județul Constanța a inclus – spre seară – și participarea la deschiderea hotelului Amfiteatru din Olimp, deținut de omul de afaceri Mohammad Murad.

orban murad pnl amfiteatru 1

Cu doar câteva săptămâni în urmă, Murad îl critica dur pe premier: „Ludovic Orban, în viaţa lui nu a avut un angajat, nu a dat un salariu. Eu am 10 meserii pe care ştiu să le fac dacă nu mai sunt patron, dar el nu ştie să facă nimic, dacă nu mai e premier”, spunea Murad.

Omul de afaceri libanez, Mohammad Murad – președinte al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc – a cumpărat acum doi ani complexul hotelier în care a investit aproape 40 de milioane de euro și care ar urma să aibă 1.200 de camere şi 3.000 de locuri. Pentru Orban nu investiția a fost problema, ci amenințările din ultima vreme ale libanezului că va candida… fie la alegerile locale, pentru funcția de primar al municipiului, fie ca parlamentar, la alegerile din decembrie. Recent, Murad a avut o întâlnire cu Ludovic Orban și Klaus Iohannis, în care a prezentat scurt: „Am un buget de campanie electorală de 20 de milioane de euro!

orban murad pnl amfiteatru 3

Ambițiile electorale ale lui Murad l-au speriat pe Orban, care și-a luat alaiul liberal din guvern și de la malul mării ca să participe la deschiderea de joi seară. Cu alte cuvinte, Orban s-a deplasat la Olimp nu ca să participe la o deschidere de complex hotelier, ci ca să înfrâneze ambițiile electorale ale lui Murad. Astfel, premierul a jucat în deplasare și încercat să repare acest handicap printr-un laudatio la adresa lui Murad:

„O investiție destul de importantă pentru litoralul românesc și pentru turismul din România, o investiție privată, făcută într-un loc care e încărcat de amintiri, un loc foarte frumos, care, din păcate, în urma unei privatizări nefericite, a încăput pe mâna unui proprietar care nu a investit și de o bună perioadă de vreme aceste trei hoteluri care erau un fanion pe vremuri pentru litoralul românesc au fost lăsate în paragină. Iată că un om a avut curajul să cumpere aceste hoteluri, deși erau în paragină, să își asume răspunderea și riscurile realizării unei investiții și aceste hoteluri vor funcționa din nou. Sunt convins că investiția va fi profitabilă și că repunerea în funcțiune a acestor trei hoteluri se va arăta o decizie cât se poate de înțeleaptă”, a spus Ludovic Orban.

orban murad pnl amfiteatru 7

Mohammad Murad a intuit punctele slabe ale premierului, fie tentativa de lingușeală, fie oboseala după o zi de vizitat prin județ și a arătat că… el este un adevărat salvator al turismului românesc, domeniu de activitate apreciat mai puțin de Guvernul condus de Orban:

„Așa e în momente grele – sunt foarte multe din păcate, ieșiri în care arată clar modul nostru de implicare și cât de atenți suntem, încât să putem continua. Nu să continuăm să facem profit, să continuăm să asigurăm locuri de muncă pentru oameni și pentru echipele pe care le avem. Odată cu începerea stării de urgență, m-am izolat în acest complex, cu o echipă de 500 de persoane, am hotărât să avem un rezultat pe măsură, iată avem acest rezultat. Ce nu au apucat să facă mulți în 25-30 de ani, am făcut în cinci luni. Avem nevoie, ca oameni de afaceri, de sprijin, de comunicare, din partea oricărui guvern, avem nevoie de a gândi comun. Când am ales capitalismul, este foarte clar, nu se poate baza decât pe cele două aripi clare: politicul și mediul de afaceri. Suntem persoane care dorim să arătăm – nu pentru a face profit – că putem schimba România. Am furat foarte mult idei ca să putem face o Românie mai frumoasă. Am furat foarte mult de la sisteme internaționale ca să concurăm aici și peste hotare. Vom continua același mod de a gândi. (…) Mă bucur foarte mult că am putut să refac valorile turismului românesc, nu numai aici, de ani de zile m-am angajat să îmi asum proiecte unul după altul. Acum e nevoie de alt mod de a gândi și de asta vor începe multe alte proiecte interesante pentru România, pentru că este nevoie să întoarcem înapoi, să depășim ideea de profit, de cifre, să ne punem în slujba statului român ca simpli soldați. (…) Mulțumesc domnului prim-ministru și sunt convins că chiar dacă nu a dat foarte multe semne că turismul e important, dar sunt convins în sinea dânsului știe că oamenii sunt importanți din turism. (…) În România sunt oameni capabili, încât să avem o economie puternică, să nu avem șomeri să nu avem oameni cu venituri minime, pensii de 200 de euro, sunt oameni capabili. Cu comunicare să găsim cele mai bune soluții”, a spus Murad.

orban murad pnl amfiteatru 4

Vizibil depășit de asediul libanezului, Orban a replicat, susținând că turismul este foarte important, dar că… „nu aș vrea să vă povestesc despre gândurile noastre”:

„Turismul este foarte important, dar sigur turismul depinde de foarte mulți factori. În primul rând, imaginea României – cu cât aceasta este mai bună, cu atât mai mulți turiști străini vor veni în țară. Al doilea lucru: trebuie promovare. Promovare, în ansamblu a țării, ca destinație turistică și promovarea destinațiilor care au potențial de atracție. România are sute și mii de atracții turistice, care nu sunt promovate. Va trebui, în baza legii cu organizații de management al destinațiilor, să existe o promovare în parteneriat cu guvernul a tuturor destinațiilor care au potențial de a atrage turiști. Noi am menținut valabilitatea voucherelor de vacanță, deși multă lume spunea că o să tăiem voucherele. Iată că nu am tăiat, am prelungit valabilitatea și ele pot fi folosite de angajații din sectorul public aici în România. Trebuie să existe un echilibru între calitatea serviciilor turistice – raport preț-calitate și trebuie extinse pachetele turistice. (…) Avem un plan amplu, nu aș vrea să povestesc despre gândurile noastre, ce poate să spună domnul Murad și ceilalți președinți de asociații din domeniul turismului este faptul că am avut – de când sunt prim-ministru – mai multe întâlniri cu ei decât au avut toți premierii din ultimii trei ani. E adevărat că a fost și perioada de criză, a fost necesară consultarea, eram pe punctul gata-gata de a deschide restaurantele, dar suntem confruntați cu o creștere a numărului de cazuri și încă analizăm această măsură”, a mai spus Ludovic Orban.

În finalul declarațiilor și înaintea vizitei prin complex, Murad i-a solicitat lui Orban mai puține amenzi:

„Conjunctura este foarte dificilă, fiecare are viziunea lui. A fost foarte greu, este și în continuare greu, dar ce trebuie să înțeleagă mediul politic este că noi, oameni de afaceri, avem de ales: să facem mici greșeli ca să putem supraviețui sau să… închidem afaceri. Vă rog domnule prim-ministru, mai multe controale preventive și mai puține amenzi, pentru că mediul de afaceri trăiește momente grele în viața lui”, a mai spus Murad.

orban murad pnl amfiteatru 11
orban murad pnl amfiteatru 5
orban murad pnl amfiteatru 6
orban murad pnl amfiteatru 10

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *