Orban a fost EXCLUS din PNL! „Decizia de azi mă face LIBER! Îmi fac partid! Cîțu NU e capabil să conducă o asociație de proprietari, darămite un partid!”

Biroul Executiv al PNL a votat în ședința de vineri, 12 noiembrie, excluderea din partid a fostului președinte Ludovic Orban. Secretarul general Dan Vilceanu este cel care a propus excluderea: „Ați încălcat statutul și codul etic. În integralitate codul mai ales. Trebuia să fiți exclus mai demult. V-ați făcut colegii slugi. Aveți o obsesie. L-ați exclus pe Cataramă, care făcuse 15% din cât ați făcut dvs.”

Decizia finală privind excluderea aparține Consiliului Național al PNL. Ludovic Orban, fostul președinte al PNL, exclus vineri din rândul liberalilor, îi acuză pe foștii săi colegi de partid de prostituție politică. Acesta se declară dezamăgit, însă dedică lidelor PNL un „cântecel”.

Astăzi, cei care condus PNL au transformat această formațiune politică într-un loc de prostituție politică, obligând membrii PNL să se prostitueze politic și să stea în pat cu dușmanul, trădându-și alegătorii. Nu am niciun fel de regret că am trăit această experiență, care mă va marca. După ce ai construit o casă timp de 31 de ani, după ce ai construit practic o mare familie, să vină niște străini în casă, să dea foc la casă, nu este plăcut. Numai că am întotdeauna în minte un cântecel pe care l-am învățat în copilărie, Podul de piatră:

Podul de piatră s-a dărâmat

A venit apa și l-a luat

Vom face altul

Pe mal, în jos

Altul mai trainic și mai frumos”, a afirmat Ludovic Orban.

Biroul Executiv al PNL a votat în ședința de vineri, 12 noiembrie, excluderea din partid a fostului președinte Ludovic Orban. Au fost 35 de membri BEx prezenți, dintre care 31 au votat pentru excludere. Au fost două voturi împotrivă și două voturi nule. Decizia finală privind excluderea aparține Consiliului Național al PNL. Fostul lider liberal Ludovic Orban a primit decizie de excludere din PNL în şedinţa de vineri a Biroului Executiv al partidului, care urmează să fie validată de Consiliul Politic Naţional. Au fost înregistrate 31 de voturi pentru excludere şi două voturi împotrivă. Prima reacție a lui Orban a fost să anunțe că își face partid.

Iohannis și cu slugile lui din PNL aduc PSD la putere după ce au promis că scapă țara de PSD. Decizia de azi mă face liber să reprezint oamenii liberi. Sunt liber să creez o construcție politică sănătoasă care să ofere din nou speranță României, după ce speranțele a milioane de români au fost năruite de ticăloșia și lipsa de onoare a celor care mi-au fost colegi. Sunt liber să construiesc cu toți colegii mei care au libertate, onoare și respectă față de cetățeni un proiect cu adevărat liberal”, a declatat Ludovic Orban.

Biroul Executiv al PNL a votat în ședința de vineri, 12 noiembrie, excluderea din partid a fostului președinte Ludovic Orban. Orban susține că decizia ar fi fost luată, cu adevărat, de președintele Klaus Iohannis.

Eu nu am nici o legătură cu nenorocirile făcute de Klaus Iohannis și gașca demolatoare. Această gașcă demolatoare pilotată de Klaus Iohannis este cea care a făcut praf Partidul Național Liberal, democrația și drepturile membrilor PNL. Ar trebui să le fie rușine și când merg pe stradă să se uite cu ochii în pământ. Klaus Iohannis să-și ceară scuze față de cei peste 6 milioane de oameni votați. Iohannis a intervenit nedemocratic pentru a mă schimba, pentru că eu nu aș fi acceptat niciodată o înțelegere cu PSD. E cu premeditare și cu trădarea cetățenilor români”, a spus Ludovic Orban.

Biroul Executiv al PNL s-a reunit în şedinţă, vineri, la ora 11,00, la Palatul Parlamentului. Liberalii ar urma să discute despre negocierile avute, în ultimele zile, cu PSD şi UDMR în vederea formării unui nou guvern. Până să se ajungă la discuții despre guvern, Ludovic Orban a cerut demisia întregii conduceri a PNL și în special a lui Florin Cîțu, potrivit unor surse participante la ședință. Spiritele s-au încins în ședință, iar Ludovic Orban a fost contrat puternic de Florin Roman, care i-a reproșat că a adus o mulțime de foști PSD-iști în PNL.

Vă aduc aminte că în mai 2020 PNL avea 40 la sută intenție de vot. Este grobian ce faceți. Spuneați că soțîi sau soțiile unora din ALDE trebuie păstrați. Ce faceți e grobian acum. PNL v-a susținut mereu. Dacă erați ok cu președintele, aici făceați curat în casă, ii umpleați și butelia. Ați ajuns prim-ministru cu voturile PSD. A doua înscăunare, tot cu voturile PSD. Am fost martor la discuțiile cu dvs și Ciolacu”, a afirmat Roman.

Ați încălcat statutul și codul etic. În integralitate codul mai ales. Trebuia să fiți exclus mai demult. V-ați făcut colegii slugi. Aveți o obsesie”, a afirmat și secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu.

Florin Cîţu a fost întrebat, vineri, înaintea şedinţei BEx a PNL despre exluderea lui Ludovic Orban şi a răspuns: „Este o decizie a partidului. Eu mă voi pronunţa în interiorul BEx. Nu este vorba despre persoana domnului Ludovic Orban. Orice membru al PNL care încalcă Statutul, trebuie să sufere consecinţele”.

Ludovic Orban, fostul președinte al PNL, susține că Florin Cîțu nu e calificat să conducă nici măcar o administrație de scară de bloc. Tot Orban este cel care și-a manifestat sprijinul pentru Cîțu, înainte să intre în cursa pentru șefia PNL – câștigată de Cîțu.

Avem un președinte de partid care a făcut praf coaliția și partidul. Partidul a devenit nefrecventabil și are o echipă nelegitimă. A bătut palma cu PSD în condițiile în care am avut mesaje în campanie votați PNL ca să scăpați de PSD. Vor să mă dea afară din partid: foarte bine. Oricum vreau să mă delimitez categoric de toate deciziile aberante luate de președintele Iohannis, Cîțu și apropiații acestuia. Florin Cîțu nu e calificat nici măcar să conducă o administrație de scară de bloc, darămite PNL”, a spus Orban.

Ludovic Orban a fost întrebat dacă se gândește să-și facă propriul partid. „Mă voi consulta cu colegii și oamenii care au conștiință dacă îmi voi face partid”, a spus fostul lider liberal. Declarația vine în contextul în care o parte din PNL îl contestă pe FLorin Cîțu, iar unii liberali și-au dat demisia din grupurile PNL din Parlament. De asemenea, în partid se dorește excluderea lui Ludovic Orban din formațiune.

Gestul lui Orban de a înființa un nou partid cu oameni nemulțumiți din PNL ar putea afecta serios credibilitatea de lider a lui Florin Cîțu. Consecințele ar fi grave pentru „echipa câștigătoare”, întrucât puterea acestora ar scădea și mai mult în Parlament și în perspectiva unor posibile alegeri anticipate.

Ludovic Orban a fost exclus vineri din PNL, partid în care s-a înscris în urmă cu 29 de ani, urcând pas cu pas scara de putere a statului: a fost consilier local, apoi viceprimar al Capitalei, ministru al Transporturilor, parlamentar şi prim-ministru. În 2014, a pierdut şefia PNL în faţa Alinei Gorghiu, sprijinită de preşedintele Klaus Iohannis. În 2017, a fost ales preşedinte al PNL după o competiţie cu Cristian Buşoi. Anul acesta a candiat pentru un nou mandat şi a pierdut în faţa lui Florin Cîţu, candidatul susţinut, la fel ca Alina Gorghiu şi Cristian Buşoi, de şeful statului. În ultima perioadă, a criticat extrem de dur noua conducere liberală, pe preşedintele Klaus Iohannis şi perspectiva asocierii cu PSD la guvernare. Ludovic Orban, de profesie inginer, a intrat în politică în 1992 ca membru al PNL- Aripa Tânăra (PNL-AT), partid care s-a rupt din vechiul PNL (condus de Radu Câmpeanu) în vara anului 1990 la iniţiativa unui grup de tineri liberali format din Călin Popescu Tăriceanu, Dinu Patriciu şi Andrei Chiliman. Între 1992 şi 1996, Ludovic Orban ocupă funcţia de consilier local în Sectorul 3 al Capitalei, iar la alegerile locale din 1996 este ales consilier local la Sectorul 1. După un an, demisionează.

În plină guvernare CDR, ocupă mai multe funcţii la stat: director de relaţii publice în cadrul Agenţiei de Politici Energetice (1997-1998), secretar general la Secretariatul de Stat pentru Persoanele cu Handicap (1998-1999), şef al Departamentului Informaţiilor Publice al Guvernului (1999-2000) şi Preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (martie 2000 – mai 2001).

În 1998, PNL-AT se întoarce în partidul-mamă (PNL), iar Ludovic Orban devine membru în Consiliul Naţional al PNL, apoi capătă tot mai multă putere în partid. În 2002 este ales preşedinte al filialei PNL Bucureşti. După alegerile locale din 2004, devine viceprimarul lui Traian Băsescu în fruntea Capitalei, în timpul Alianţei DA (PNL-PD).

În 2007, Alianţa DA se destramă după ieşirea PD din guvern, ca urmare a unui conflict cu premierul Călin Popescu Tăriceanu. În locul miniştrilor PD sunt numiţi demnitari PNL, printre care şi Ludovic Orban, titular la Transporturi. Guvernul Tăriceanu rezistă până în decembrie 2008 cu sprijinul parlamentar al PSD. În timpul mandatului ministerial, Orban a fost implicat într-un accident de circulaţie: a acroşat o minoră de 14 ani şi a plecat de la locul faptei. S-a prezentat la Poliţie abia după 29 de ore. Ca ministru, Ludovic Orban a inaugurat 50 de km de autostradă.

La congresul din 2009, Ludovic Orban a fost ales prim-vicepreşedinte al PNL, candidând în echipa lui Crin Antonescu, cel care a reuşit să-l detroneze pe Călin Popescu Tăriceanu de la şefia partidului. PNL tocmai pierduse alegerile parlamentare din 2008 şi trecuse în opoziţie. Ludovic Orban a rezistat în funcţia de prim-vicepreşedinte numai un an, intrând în conflict cu Crin Antonescu. De altfel, Ludovic Orban a fost singurul liberal din conducerea partidului care s-a opus înfiinţării USL în 2011, proiect lansat de Victor Ponta si de Crin Antonescu. “Amestecarea stângii cu dreapta nu este sănătoasă pentru democraţia din România”, a motivat Ludovic Orban votul împotrivă.

În decembrie 2014, Ludovic Orban a pierdut competitia pentru şefia PNL în faţa Alinei Gorghiu, sprijinită făţiş de Klaus Iohannis, proaspăt ales preşedinte al României. Sub conducerea Alinei Gorghiu, PNL (care înghiţise şi PDL) a pierdut usturător alegerile parlamentare din 2016 în faţa PSD, partid condus la acea vreme de Liviu Dragnea. PNL a obţinut doar 20%, în timp ce PSD a atins 45%. Pe fondul eşecului electoral, Alina Gorghiu demisionează din fruntea partidului. În iulie 2017, Ludovic Orban e ales preşedinte al PNL, după o competiţie cu Cristian Buşoi, alt favorit al preşedintelui Klaus Iohannis. La Congresul de anul acesta, Alina Gorghiu şi Cristian Buşoi se regăsesc în echipa premierului Florin Cîţu. Ludovic Orban a încercat de două ori să ajungă primarul Capitalei, ambele demersuri fiind un fiasco. În 2008, s-a clasat abia pe locul patru într-o competiţie cu Sorin Oprescu (independent), Vasile Blaga (PD-L) şi Cristian Diaconescu (PSD). În februarie 2016, PNL l-a desemnat din nou pe Ludovic Orban candidat la Primăria Bucureştiului. A renunţat la candidatură după ce DNA l-a pus sub acuzare pentru că ar fi cerut 50.000 de euro de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu pentru campania electorală. Trimis în judecată, Ludovic Orban a fost achitat definitiv de Curtea Supremă.

În octombrie 2019, PNL, sub conducerea lui Orban, a reuşit să răstoarne Guvernul Dăncilă. Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat prim-ministru pe Ludovic Orban, care a condus un guvern minoritar până în decembrie 2020, când PNL, erodat de criza sanitară, a pierdut alegerile parlamentare în faţa PSD. Totusi, PNL a ajuns la guvernare în coaliţie cu USR PLUS şi UDMR, cu Florin Cîţu premier. Ludovic Orban a devenit preşedinte al Camerei Deputaţilor, fiind la al treilea mandat în Parlament. După Congresul din 25 septemrbrie, la care a pierdut şefia partidului, Orban a renunţat şi la funcţia de preşedinte al Camerei Deputaşilor, criticând constant, în termeni foarte duri, noua conducere a partidului, intervenţiile preşedintelui Klaus Iohannis şi, mai nou, alierea cu PSD la guvernare.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *