Orban a dispus decontarea plăților pentru carantină. „Primăriile au nevoie de banii ăștia, să nu intre într-o criză bugetară”

Premierul Ludovic Orban a cerut, în ședința de Guvern de joi, să fie făcute plățile pentru carantină și pentru îngrijirea persoanelor vulnerabile. Este vorba despre primăriile care au susținut financiar persoanele vulnerabile aflate la domiciliu, fonduri care nu au fost prevăzute în bugetele locale. Orban a arătat că primăriile trebuie să depună cereri la direcțiile județene de sănătate publică, iar decontările trebuie efectuate… cât mai repede.

„La întrunirile cu asociațiile autorităților locale, ne-au solicitat măsura de decontare a cheltuielilor efectuate de primării pentru susținerea persoanelor vulnerabile aflate în izolare la domiciliu. Am avut și un proiect de act normativ prin care eram dispuși să dăm din fondul de rezervă, dar competența de decontare a fost acordată Ministerului Sănătății. (…) Autoritățile locale vor trebui să depună solicitările și documentele justificative la DSP-urile din fiecare județ. Trebuie stabilit un termen din momentul depunerii până la decontare, să nu dureze procedurile foarte mult. De asemenea, să fie online, să nu mai umblăm cu hârtii, astfel încât să avem o procedură cât mai rapidă pe decontare, pentru că și autoritățile locale au fost afectate, veniturile au scăzut și au nevoie de banii ăștia. Aveți grijă să decontați cheltuielile efectuate de autoritățile locale pentru carantină, pentru spațiile de carantinare și pentru personalul care a fost carantinat în unitățile de protecție, pentru persoane în vârstă, cu dizabilități, pentru copii instituționalizați. Au mare nevoie, pentru că este clar că aceste resurse financiare pe care le-au cheltuit – fără să fie prevăzute în bugetele locale – trebuie decontate cât mai rapid. Aceste cheltuieli trebuie decontate pentru a nu intra într-o criză bugetară”, a spus Orban.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *