Opoziția se raliază împotriva… acțiunilor la purtător. Stelian Ion: „Poate se schimbă ceva în conducerea PSD și poate se trezesc UDMR-iștii la realitate”

Trei proiecte de lege se află în dezbaterea Parlamentului cu același subiect: interzicerea acțiunilor la purtător! Motivația are în spate scandalul mai vechi legat de TelDrum sau alte societăți comerciale care au găsit această șmecherie juridică de manifestare în spațiul economic autohton și care sunt strâns legate și de activitățile politice sau, mai degrabă, de liderii politici.

Trei propuneri legislative au același obiectiv: modificarea Legii societăților comerciale nr. 31/1990, iar despre prima dintre ele TOMIS NEWS relata la momentul inițierii de către deputatul liberal Florin Roman.

Liberalii au luat în vizor acțiunile la purtător. „Reprezintă un izvor consistent de corupție și spălare de bani”

Între timp, a apărut și al doilea proiect, de data aceasta Florin Roman nu a mai fost lup singuratic și mai mulți liberali au depus un proiect cu același obiectiv, iar cea de-a treia propunere a intrat recent în dezbaterea Camerei Deputaților, din partea USR.

„Știm foarte bine spețele, precum cea legată de TelDrum… Ar trebui să știm foarte clar cine sunt acționarii care participă la licitații și pentru a înlătura suspiciunile și posibilitățile de fraude. Mi-e greu să cred că Liviu Dragnea și partidul său vor fi de acord cu propunerea. (…) Noi întotdeauna ne-am sprijinit când a fost vorba de chestiuni de genul. Primul (proiect – n.r.) care vine, că e al nostru, că e al lor, pe ordinea de zi, clar că vom vota pentru. Poate se mai schimbă ceva și în conducerea PSD, mai revin la realitate și UDMR-iștii… Din experiența mea, nu foarte vastă, dar din ultimii doi ani de Parlament, este posibil ca proiecte similare să aibă o șansă. Dacă nu trece în legislativul actual, putem discuta pe viitor, când vom avea mai mari șanse”, a spus deputatul constănțean al USR, Stelian Ion, pentru TOMIS NEWS.

Propunerea celor 46 de deputați și senatori ai USR, PMP (printre care și senatorul Traian Băsescu) și neafiliați a fost depusă pe 14 decembrie 2017 și a fost respinsă de Senat pe 7 mai a.c. În prezent, este trimisă pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor, unde termenul pentru depunerea amendamentelor expiră pe 22 mai, iar raportul comisiei pentru politică economică trebuie emis până pe 5 iunie.

Al doilea proiect al liberalilor a fost inițiat pe 6 septembrie 2017, a fost respins de Senat pe 19 februarie a.c. și a ajuns la Camera Deputaților. Termenul pentru depunerea amendamentelor a expirat pe 8 martie, iar raportul trebuia emis până pe 20 martie.

În final, proiectul inițiat pe 7 septembrie de deputatul Florin Roman a căzut la Senat tot pe 19 februarie, la pachet cu cel al colegilor și are același traseu și la Camera Deputaților.

Sistemul românesc de organizare juridică are doar câteva modalități prin care acționarul unei companii își poate ascunde identitatea. Prima variantă este sub forma societăților anonime cu acțiuni la purtător. A doua variantă este, probabil, mai celebră: off-shore. O societate cu acțiuni la purtător se realizează prin înscrierea a cinci membri fondatori drept acționari, aceștia putând să transmită mai departe acțiunile pe care le dețin. Practic, proprietarul acțiunilor respective este cel care le deține fizic în mână, chiar dacă la Registrul Comerțului este trecut numele celor cinci membri fondatori ai societății.

La sfârșitul anului trecut, 384 de societăţi care au acţiuni la purtător funcționau în România, cele mai multe fiind conectate la bani publici. Astfel, subiectul a intrat în zona politică, întrucât una dintre aceste firme este Tel Drum și, de aici, până la implicarea în scandal a președintelui PSD, Liviu Dragnea, a fost un singur pas.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *