Opoziția armată din Afganistan va continua lupta împotriva talibanilor. Protestul femeilor, oprit BRUTAL

Liderul Frontului Naţional de Rezistenţă din Afganistan, Ahmad Massoud, care se opune talibanilor, a anunţat sâmbătă că forţele sale vor continua lupta, transmite dpa.

Nu vom renunţa niciodată la lupta pentru Dumnezeu, libertate şi dreptate„, a transmis Massoud.

Mesajul lui Massoud pare a fi o reacţie la informaţii neconfirmate conform cărora Panjshir, singura provincie pe care talibanii nu o controlează, ar fi fost capturată şi că liderii frontului de rezistenţă ar fi fugit din ţară, notează dpa. După răspândirea acestor zvonuri, luptătorii talibani au tras focuri de armă de celebrare în Kabul şi în mai multe provincii afgane, potrivit relatărilor făcute vineri seară de locuitori ai capitalei afgane şi de jurnalişti locali.

Principalul purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, le-a transmis luptătorilor talibani să nu mai irosească muniţie şi a atras atenţia că gloanţe rătăcite ar putea răni civili. Agenţia de ştiri Shamshad a transmis că „loviturile trase în aer” la Kabul vineri au ucis 17 oameni şi rănit alţi 41. Agenţia Tolo a indicat un bilanţ similar.

Zvonurile despre căderea provinciei Panjshir l-au făcut pe fostul prim vicepreşedinte al ţării, Amrullah Saleh – care a declarat că locuieşte în prezent în provincia sa natală, Panjshir – să ia atitudine. Într-o înregistrare video difuzată de postul local ToloNews, Saleh a declarat că rezistenţa împotriva talibanilor continuă. Timp de circa cinci zile, între talibani şi combatanţii din frontul lui Massoud s-au dat lupte grele în valea Panjshir, situată într-o mică provincie cu acelaşi nume la nord de Kabul. Zona este de multă vreme un bastion antitaliban.

Talibanii i-au oferit lui Massoud un post în guvern, însă acesta a refuzat, a declarat Fahim Dashti, purtător de cuvânt al frontului de rezistenţă. Printre revendicările frontului sunt incluse o participare politică echitabilă a tuturor grupurilor etnice, protejarea drepturilor femeii, libertate de exprimare şi organizarea de alegeri.

Forţele speciale talibane au pus capăt brutal unui protest al femeilor care cer drepturi egale în Kabul

Forţele speciale talibane camuflate au tras focuri de armă în aer, sâmbătă, punând capăt brusc ultimului marş de protest din capitală al femeilor afgane care cer drepturi egale de la noii conducători, potrivit AP. Sâmbătă, şeful puternicei agenţii de informaţii din Pakistan care are o influenţă mare asupra talibanilor, a făcut o vizită surpriză la Kabul. Luptători talibani au capturat rapid mare parte din Afganistan luna trecută şi au sărbătorit plecarea ultimelor trupe americane după 20 de ani de război. Grupul de insurgenţi trebuie să guverneze acum o ţară devastată de război, care depinde în mare măsură de ajutorul internaţional.

Marşul femeilor – al doilea în tot atâtea zile la Kabul – a început paşnic. Demonstranţii au depus o coroană de flori în afara Ministerului Apărării din Afganistan pentru a-i onora pe soldaţii afgani care au murit luptându-se cu talibanii înainte de a merge la palatul prezidenţial.

Suntem aici să câştigăm drepturi umane în Afganistan”, a spus o protestatară în vârstă de 20 de ani, Maryam Naiby. „Îmi iubesc ţara. Voi fi mereu aici”.

Pe măsură ce scandările protestatarelor au devenit mai puternice, mai mulţi oficiali talibani au pătruns în mulţime. Flancată de mai mulţi colegi demonstranţi, Sudaba Kabiri, studentă la universitate în vârstă de 24 de ani, i-a spus interlocutorului ei taliban că Profetul islamului le-a dat femeilor drepturi şi ei le-au vrut pe ale lor. Oficialul taliban le-a promis femeilor că li se vor acorda drepturi, dar acestea, toate în jurul vârstei de 20 de ani, s-au arătat sceptice. În timp ce manifestanţii au ajuns la palatul prezidenţial, forţe speciale talibane au alergat în mulţime, tragând în aer şi împrăştiind manifestanţii. Kabiri, care a vorbit pentru The Associated Press, a spus că au folosit şi gaze lacrimogene.

Talibanii au promis un guvern incluziv şi o formă mai moderată de guvernare islamică decât atunci când au condus ultima dată ţara din 1996 până în 2001. Dar mulţi afgani, în special femeile, sunt profund neîncrezători şi se tem că vor pierde drepturile dobândite în ultimele două decenii.

Tinerele femei care au protestat au spus că au fost nevoite să-şi înfrunte familiile îngrijorate de faptul că vor continua protestele, chiar furişându-se din case pentru a cere drepturi egale de la noii conducători. Farhat Popalzai, altă studentă în vârstă de 24 de ani, a afirmat că vrea să fie vocea femeilor fără voce din Afganistan, a celor prea temătoare să iasă în stradă. „Sunt vocea femeilor care nu pot vorbi”, a spus ea. „Ei cred că aceasta este ţara bărbaţilor dar nu este, este şi o ţară a femeilor”.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

2 comentarii la „Opoziția armată din Afganistan va continua lupta împotriva talibanilor. Protestul femeilor, oprit BRUTAL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *