Operatorii din turism, NEMULȚUMIȚI de situaţia plajelor de pe litoral! L-au înfruntat la Constanța pe ministrul Cadariu de la Antreprenoriat și Turism

Preşedintele Organizaţiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală, i-a transmis ministrului Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, faptul că hotelierii sunt nemulţumiţi de situaţia plajelor de pe litoral, menţionând că fiecare cetăţean are dreptul să se aşeze cu cearcaful unde doreşte, iar turiştii care fac rezervări întreabă şi despre plajă. Constantin-Daniel Cadariu a declarat că va avea o discuţie cu Ministerul Mediului, proprietarul plajelor, pentru a vedea dacă este posibilă găsirea unei soluţii pentru acest sezon estival.

Constantin-Daniel Cadariu a avut, sâmbătă, o întâlnire cu hotelierii de pe litoral la Prefectura Constanţa pentru a afla care sunt problemele cu care aceştia se confruntă. Întâlnirea a avut loc la ora 10:00, în Sala Remus Opreanu, iar după ora 12:30, în aceeași locație, a avut loc conferința de presă. La întâlnirea inițială au participat Constantin Daniel Cadariu, ministrul Turismului, primarul Vergil Chițac, prefectul județului Silviu Coșa și George Niculescu secretar de stat în ministerul Energiei. Din partea operatorilor din turism au mai participat Anca Nedea, Mircea Titus Dobre – fost ministru al Turismului sau Corina Martin.

cadariu prefectura

Preşedintele Organizaţiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală, a ridicat în cadrul acestei întâlniri situaţia plajelor.

Plaja nu este a noastră, nici a dumneavoastră, este a poporului român, fiecare cetăţean are dreptul să vină şi să se aşeze cu cearşaful unde doreşte. Noi, cei din Horeca, nu facem decât servicii, să le acordăm un şezlong gratuit. Nu încasăm absolut nimic din plaja pe care o avem în chirie şi pe care o plătim la termene. Uitaţi-vă ce se întâmplă, la Mamaia nu ştim ce vom face, la Eforie Sud se lucrează, nu ştim când va fi gata. Dincolo, la Neptun-Olimp nu au început încă. (…) Nu există turist care îşi face o rezervare să nu întrebe de plajă. Ei vin pentru plaje, nu vin nici pentru cluburile de noapte, nu vin nici pentru altceva. E o anumită categorie de turişti care frecventează cluburile de noapte, dar noi nu ne bazăm pe ei pentru că nu îşi fac rezervări la hoteluri”, a afirmat Nicolae Bucovală.

Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a declarat că o să vadă ce poate face face pentru a rezolva anumite aspecte în legătură cu această situaţie.

Nu pot să îmi iau un angajament cum că aş putea avea succes eu acum după 30 de ani de la Revoluţie pentru modificarea legislativă ca aceste plaje să treacă la autorităţile locale. Trebuie să fiu realist. În schimb, trebuie să vedem ce anume putem face pentru a rezolva anumite aspecte în ceea ce înseamnă gestionarea lor. Am discutat înainte de a începe această vizită cu domnul prefect şi alţi colegi despre problematica care este în momentul de faţă la Mamaia vizavi de această investiţie care a fost finalizată, despre problemele întâmpinate în cursul anului trecut şi despre eventuale soluţii pentru sezonul de anul acesta. Dar decizia principală este la Ministerul Mediului, asta nu înseamnă neapărat că mă scutur de problematică”, a explicat ministrul Antreprenoriatului şi Turismului.

El a menţionat că doreşte să aibă o întâlnire cu ministrul Mediului, Tancszos Barna pentru identificarea unei soluţii.

Voi încerca în cursul săptămânii viitoare, cel târziu în a doua săptămână să am întâlnire cu domnul Tancszos Barna, ministrul Mediului pentru a ridica în primul rând problema şi apoi să vedem dacă se poate identifica o soluţie. Am înţeles din discuţiile cu colegii din minister că avem şi noi acolo o implicare vizavi de anumite acreditări, autorizări, dar pentru că proprietarii în fapt, administratorii în  fapt sunt cei de la Apele Române trebuie să avem discuţii comune cu cei de la Ministerul Mediului să vedem dacă este posibil să existe o soluţie cumva de urgenţă pentru acest sezon. Mai mult de atât, în momentul de faţă nu mă pot angaja”, a transmis Constantin-Daniel Cadariu.

În cadrul conferinței de presă, Cadariu a arătat faptul că cea mai urgentă și cea mai problemă o reprezintă plaja din Mamaia:

„Sunt multe probleme semnalate la Constanța. Cea mai urgentă și cea mai problemă o reprezintă plaja din Mamaia. OMD este o problematica dezbătută la Constanța. Nu mai vorbim de o speranță, ci de o certitudine. În urma discuțiilor de azi va fi necesar de a fi inclus în lege și conceptul de OMD în forma finală. Ne gândim la înființarea unui pol de dezvoltare turistică, o prevedere legală, unde putem să accesăm fonduri europene. În acest pol vrem să includem stațiuni de interes național (…) Este nevoie de un OMD național pentru promovarea turistică. Trebuie să lucrăm foarte intens și într-un timp foarte scurt să avem această lege. Legat de vouchere, cele nefolosite în cursul anilor 2019 și 2020 să pot fi folosite până la sfârșitul acestui an”, a declarat ministrul Cadariu.

Hotelierii sunt nemulţumiţi de faptul că licitaţiile pentru închierea sectoarelor de plajă se fac în preajma debutului sezonului estival şi ar dori ca acestea să aibă loc cu mai multe luni înainte, dar şi de faptul că după lărgirea plajei din Mamaia, în 2021, operatorii au primit zonele concesionate, dar nu au avut acces la noile suprafeţe. Acestea au fost accesibile însă turiştilor. Ministrul Mediului anunţase anul trecut organizarea unui concurs internaţional de proiecte pentru amenajarea noii suprafeţe de plajă din Mamaia. De asemenea, în Eforie Sud se desfăşoară un proiect de lărgire a plajei.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.