Operatorii din turism: Legea turismului crează HAOS! Deputatul Dobre: „Proiectul pe care l-am lăsat în decembrie 2017 era unul bun. Actualii guvernanți l-au modificat și l-au măcelărit după cum au vrut!“

Operatorii și hotelierii din turism au ieșit la atac, criticând în termeni duri noua variantă a proiectului legii a turismului, care se află în dezbatere publică. Oamenii spun că actualul proiect de lege nu numai nu rezolvă problemele din turism, ba chiar crează haos. Spre exemplu, Dragoș Anastasiu, președintele Camerei de Comerț Româno-Germane, vorbește despre proasta promovare a țării, în timp ce Daniel Mischie, șeful unui lanț de restaurante, arată lipsa personalului în turism și că în actualul proiect de lege al turismului nu se indică nici o soluție. Printre altele, Mischie cere eliminarea pragului de cetățeni non-EU care pot munci în România.

Despre actualul proiect al turismului a vorbit și fostul ministru al Turismului Mircea-Titus Dobre, deputat constănțean care le dă dreptate celor care activează în turism și spune că actualul Guvern a ciopârțit proiectul său de lege a turismului.

„Proiectul de lege pe care l-am lăsat pe 11 decembrie 2017 era unul bun, care a trecut și de Comitetul Consultativ în Turism. Eu am urmărit să fie o lege simplistă. Însă, actualii guvernanți au modificat proiectul lăsat de mine și l-au măcelărit după cum au vrut. Nu înțeleg de ce și nimeni nu spune de ce!“, a spus Mircea-Titus Dobre pentru TOMIS NEWS.

Fostul ministru a mai punctat că Ordonanța nr. 15/2017 care reglementează Organizația de Management a Destinației nu se regăsește în actuala formă a proiectului de lege a turismului.

„Tot ceea ce înseamnă partea de garantare a pachetelor de servicii turistice, incluse în Ordonanța nr. 2/2018, făcută și promovată de actualul ministru al Turismului, Bogdan Trif și care a făcut un vid legislativ de 60 de zile, lucru care s-a și adeverit, nici măcar asta nu a fost transpusă în actualul proiect de lege al turismului. Nu mai înțelege nimeni nimic. E haos legislativ!“, a mai spus Dobre.

Amintim că Dobre a mai declarat în urmă cu ceva timp pentru TOMIS NEWS că proiectul legii turismului realizat de el a fost dat uitării. Pentru elaborarea acestui proiect important, s-au parcurs toți pașii până la finalizarea Legii, prezentarea sa în primă lectură în Guvern în ședința din 5 septembrie 2017 și realizarea inclusiv a numai puțin de opt sesiuni de dezbateri publice în toate regiunile țării și în București. După aceste sesiuni de dezbatere publică, în 11 decembrie 2017 s-a publicat textul final al proiectului Legii Turismului, care a fost trimis spre avizare la ministere. Cu toate acestea, actualul ministru al Turismului, Bogdan Trif, nu a mai fost interesat de acest proiect, așteptat cu interes de toți operatorii din turism, și l-a modificat radical.

„În momentul plecării mele din minister, la sfârșitul lunii ianuarie, erau luate peste 50% din avizele ministerelor. După 8 luni, acest proiect de lege nu este avizat. Ce să mai zicem de a fi aprobat de Guvern și trimis către Parlament!“, spunea fostul ministru al Turismului, Mircea Titus Dobre, pentru TOMIS NEWS, la începutul lunii septembrie.

CITEȘTE ȘI:

Numărătoarea inversă pentru primul Congres al Pro România: Mircea Dobre, cooptat în viitoarea conducere centrală

Potrivit lui Dobre, prin aprobarea Legii Turismului se dorea stabilirea clară a regimului juridic aferent infrastructurii turistice, în sensul îmbunătățirii calității serviciilor oferite de structurile de primire turistică și creșterea gradului de satisfacție a turiștilor care vizitează România, în sensul protejării calității acestora și exploatării responsabile și în condiții de siguranță pentru turiști, serviciilor publice de salvamar, salvamont şi salvaspeo, astfel încât turistul să fie protejat pe parcursul călătoriei în zonele turistice ale României, patrimoniului turistic, în sensul stabilirii limitelor de exploatare și a modului de administrare a resurselor turistice naționale. Un capitol important al Legii Turismului era dedicat Sistemului Informatic de Evidență a Activității de Turism din România (SIEATR). Implementarea acestui sistem informatic ar permite atât evaluarea veniturilor reale din turism, ca indicator esenţial ȋn economia turismului, cât și operaţionalizarea unui mecanism de evidenţă a circulaţiei turistice, prin înregistrarea tuturor datelor privind activitatea turistică şi turiştii, o evidenţă certă a încasărilor din acest sector economic. SIEATR ar putea contribui la combaterea evaziunii fiscale din domeniu și, ȋn consecinţă, va determina creşterea gradului de colectare a taxelor şi impozitelor obţinute de operatorii economici din domeniul turismului.

CITEȘTE ȘI:

(VIDEO+FOTO) Gaze lacrimogene și violențe de nedescris. Radiografia unui RĂZBOI împotriva Guvernului PSD

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.