ONU: Aproape 2.400 de afgani civili au fost UCIȘI sau răniți după retragerea trupelor NATO

Aproape 2.400 de civili afgani au fost ucişi sau răniţi în mai şi iunie în timp ce luptele între insurgenţii talibani şi forţele de securitate afgane au escaladat, un număr record pentru aceste două luni de când au început să fie efectuate înregistrările în 2009, a anunţat ONU, citat de Reuters. Misiunea ONU de Asistenţă în Afganistan (UNAMA) a declarat într-un raport că a documentat 5.183 de victime civile între ianuarie şi iunie, din care 1.659 au fost decese. Numărul a crescut cu 47% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Bilanțul grav provine în mare parte din luptele din zonele rurale, potrivit ONU. Dacă conflictul ar ajunge în orașele mai dens populate, consecințele ar fi catastrofale, mai arată raportul – Protecția Civililor în Conflictele Armate, scrie The Guardian. Numerele subliniază situaţia gravă pentru civilii afgani, în timp ce lupte intense au început în mai şi iunie, după ce preşedintele american Joe Biden a anunţat că trupele americane vor fi retrase până în septembrie, punând capăt unei prezenţe militare de 20 de ani în această ţară.

Lupte grele au avut loc în toată ţara în ultimele două luni în timp ce talibanii lansează ofensive majore, punând mâna pe districte rurale, puncte de trecere a frontierei şi capitale de provincii în jurul capitalei, determinând forţele afgane şi americane să efectueze lovituri aeriene în încercarea de a respinge insurgenţii. Negociatori s-au întâlnit la Doha, capitala Qatarului, în ultimele săptămâni, dar mai mulţi diplomaţi au avertizat că progresele substanţiale sunt puţine de la începutul negocierilor de pace în septembrie.

Îi implor pe liderii talibani şi afgani să ia în seamă traiectoria sumbră şi îngrozitoare a conflictului şi impactul devastator asupra civililor„, a declarat Deborah Lyons, reprezentant special al secretarului general al ONU pentru Afganistan, adăugând că „un număr fără precedent de civili afgani vor pieri şi vor fi mutilaţi în acest an dacă violenţa în creştere nu este împiedicată”.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *