ONU anunță PRĂPĂD în Afganistan: Țara riscă să se scufunde definitiv în SĂRĂCIE. Un afgan își VINDE LA PIAȚĂ fata de… 4 ani

Afganistanul, ţară deja foarte săracă, riscă să se scufunde şi mai mult în sărăcie dacă nu se acţionează rapid, a declarat joi directoarea pentru Asia şi Pacific a Programului de Dezvoltare al ONU (PNUD), Kanni Wignaraja, potrivit AFP. În prezent, 72% din populaţie trăieşte sub pragul sărăciei (cu mai puţin de un dolar pe zi), iar acest procent ar putea urca la 97% până la mijlocul anului viitor, a afirmat ea într-o conferinţă de presă.

„Ne confruntăm cu o prăbuşire totală a dezvoltării, care se adaugă la crizele umanitară şi economică” din Afganistan, a spus ea. Un studiu realizat de PNUD arată că “suntem pe drumul unei deteriorări rapide şi catastrofale a vieţii celor mai vulnerabile persoane”, a insistat ea.

Conform PNUD, cauzele acestei situaţii alarmiste sunt legate de pandemia de COVID-19 şi de tranziţia politică pe fondul îngheţării rezervelor de valută în străinătate, dar şi de o presiune tot mai mare asupra sistemului bancar şi o amplificare a sărăciei. Într-un discurs la Istanbul, Abdallah Al Dardari, responsabil al PNUD în Afganistan, a subliniat că 70% din economia afgană se baza pe comerţul informal practicat de femei. Acestea sunt „coloana vertebrală” a economiei, au subliniat reprezentanţii PNUD, evidenţiind importanţa de a păstra aceste realizări.

Pentru a împiedica prăbuşirea în sărăcie, acest organism al ONU a pus la punct o serie de intervenţii pentru a ajuta persoanele vulnerabile, urmărind în special să protejeze drepturile femeilor şi fetelor. Criza „cere o acţiune urgentă”, a subliniat Kanni Wignaraja, făcând apel la comunitatea internaţională să dea dovadă de generozitate. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a convocat pentru luni la Geneva o conferinţă internaţională pentru a accelera trimiterea unui ajutor umanitar în Afganistan.

Planul de acţiune al PNUD „urmăreşte să contribuie la îmbunătăţirea vieţii celor mai vulnerabili şi să reducă în acelaşi timp strămutările, care ar putea agrava şi mai mult situaţia”, a precizat ea.

Reprezentanta specială a secretarului general al ONU pentru Afganistan, Deborah Lyons, şi-a exprimat la rândul său îngrijorarea joi în legătură cu o prăbuşire a economiei afgane şi a cerut comunităţii internaţionale să menţină fluxurile de ajutoare economice pentru Afganistan, în ciuda unor îngrijorări privind guvernul talibanilor. În caz contrar, Afganistanul ar trăi „o gravă recesiune economică ce ar putea împinge milioane de persoane în sărăcie şi foamete, iar asta ar putea crea un val masiv de refugiaţi (…) şi ar arunca Afganistanul într-un regres de mai multe generaţii”, a declarat ea în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate.

ONU reclamă brutalitatea extremă a talibanilor împotriva protestelor pașnice: Manifestanții sunt împușcați, biciuiți sau loviți cu bâte

Intervențiile talibanilor împotriva protestelor pașnice din Afganistan sunt tot mai violente, spune ONU – fundamentaliștii folosesc arme de foc, bâte și bice împotriva protestatarilor, iar până acum, patru oameni au fost uciși, relatează Reuters. Ravina Shamdasani, purtătoarea de cuvânt a agenției pentru drepturile omului de la ONU, spune că a primit rapoarte care arată că talibanii procedează în manieră extrem de violentă împotriva persoanelor care participă la proteste, inclusiv prin percheziții din ușă în ușă.

Jurnaliștii se confruntă de asemenea, cu intimidări, iar unul dintre cei reținuți și bătuți cu sălbăticie în arest a fost amenințat verbal cu decapitarea. Anterior, guvernul talibanilor, recent format, a interzis demonstrațiile care nu au aprobare oficială. În primul decret emis de Ministerul de Interne al grupării islamiste, condus de Sirajuddin Haqqani, căutat de FBI pentru terorism, talibanii i-au avertizat pe oponenți că trebuie să obțină permisiune înainte de orice protest, altfel se vor confrunta cu „consecințe legale severe”. Interdicția formală emisă miercuri vine după confruntări violente și uneori letale între gruparea islamistă și manifestanții antitalibani din mai multe orașe. Femeile au fost deseori în fruntea protestelor.

Marți, talibanii au deschis focul pe străzile din Kabul în încercarea de a opri o demonstrație a opozanților, conform jurnaliștilor occidentali aflați încă în capitala afgană. Talibanii au tras 10 minute non-stop pe străzile din Kabul, într-un haos generalizat.

Pentru ca restul familiei să aibă ce mânca, un afgan încerca să-și vândă la piață fiica de 4 ani: „Nu e o alegere, e disperare

O familie din Afganistan a luat decizia sfâșietoare de a-și vinde fiica pentru a nu muri de foame. Țara a fost cuprinsă de haos luna trecută, când talibanii au preluat controlul, iar mii de oameni au fost obligați să fugă și să-și abandoneze casele, în speranța că vor găsi un loc mai sigur. După întoarcerea talibanilor la putere, moneda afgană s-a devalorizat foarte mult și mulți oameni s-au trezit că nu mai au cu ce să-și asigure hrana de zi cu zi.

Anthony Loyd, reporter la The Times aflat în Kabul, era în bazarul Jada-e Maiwand când a întâlnit un tată disperat care încerca să-și vândă fiica pentru câteva sute de dolari, pentru a-și salva restul familiei. Mir Nazir, fost ofițer de poliție, care și-a pierdut locul de muncă din orașul Ghazni chiar înainte ca talibanii să preia Afganistanul, s-a mutat împreună cu familia lui care numără șapte membri în capitală, crezând că aici va avea oportunitatea de a câștiga niște bani. Bărbatul de 38 de ani încerca să-și vândă fiica cu aproape 600 de dolari, dar cea mai mare ofertă pe care a primit-o pentru fetița de 4 ani a fost de aproximativ 320 de dolari. Mir i-a spus jurnalistului britanic: „Aș prefera să mor decât să-mi vând fiica… Dar moartea mea nu ar salva pe nimeni din familie. Cine mi-ar hrăni ceilalți copii? Nu este vorba despre alegere, este vorba de disperare. Am primit o ofertă de la proprietarul unui magazin, un bărbat despre care știu că nu are copii. El a oferit 20.000 de afgani (moneda afgană, echivalentul a 314 dolari – n.n.) pentru ca fiica mea Safia să locuiască la el și să înceapă să lucreze în magazinul lui. Mi-a spus că dacă aș avea vreodată 20.000 de afgani aș putea să o răscumpăr. Dar nu pot să-mi vând fiica pentru un preț atât de mic… încă discutăm. Poate că va avea un viitor mai bun lucrând într-un magazin decât rămânând cu mine, iar prețul poate salva restul familiei”.

Este o realitate sfâșietoare cu care se confruntă mulți oameni din țară, a spus jurnalistul The Times. Mir Nazir este mulțumit că luptele au încetat, dar este foarte îngrijorat că oamenii se vor confrunta cu un război și mai crunt: sărăcia.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *