OMS: Rata de imunizare trebuie să fie de minim 60% pentru combaterea virusului covid

Potrivit unui oficial al Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 60-70% din populație trebuie să fie imunizată împotriva virusului COVID-19 pentru reducerea infecțiilor. Directorul Departamentului de vaccinuri din cadrul OMS, Katherine O’Brian, susține că această valoare a ratei se bazează pe mai multe studii. Aceasta a subliniat, totuși, că rata actuală necesară de imunizare va deveni mai clară odată ce se vor afla mai multe informații despre vaccinurile testate până acum.

„Este foarte important să începem să obținem mai multe informații”, a adăugat O’Brian.

Europa s-ar putea confrunta cu un al treilea val al pandemiei de coronavirus la începutul anului 2021, dacă guvernele vor repeta greșelile care au dus la apariția celui de-al doilea val în acest an. (…) Nu au construit infrastructura necesară în lunile de vară, după ce au adus primul val sub control. Acum avem al doilea val. Dacă nu vor construi infrastructura necesară, vom avea un al treilea val la începutul anului viitor”, a avertizat David Nabarro, reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății, într-un interviu pentru ziarul elvețian Solothurner Zeitung.

Lorand Savu, doctor în microbiologie moleculară, a atras atenția că pe măsură ce ne apropiem de iarnă, iar sistemul imunitar devine mai slăbit, rata de contagiozitate cu COVID-19 va crește foarte mult. Astfel, secțiile de ATI riscă să fie suprasolicitate.

O să apară într-un an sau doi, nu prea repede. Până atunci, vom trece prin mai multe tragedii. Mai mult personale decât la nivel de populație. La scară națională sunt foarte puține decese, sub 1%. Când lovește pe cineva apropiat, e 100%”, a spus Savu.

Până în momentul în care vom atinge un nivel de imunizare colectivă, nu trebuie să facem rabat de la respectarea măsurilor de prevenție. Însă la un moment dat aceste măsuri vor fi uşor, uşor retrase în momentul în care se va atinge pragul de imunizare colectivă. În același timp, dacă ne vom limita doar la prevenție, fără o strategie de vaccinare, nu vom putea pune punct acestei pandemii într-un viitor rezonabil”, a declarat și medicul Valeriu Gheorghiță, șeful Comitetului naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *