OMS dezbate introducerea CERTIFICATELOR DE VACCINARE. Marile corporații fac lobby pentru „pașaportul de vaccinare”, OBLIGATORIU în călătorii

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va dezbate în scurt timp posibilitatea folosirii de certificate sau „paşapoarte de vaccinare” în călătoriile internaţionale, a declarat joi expertul departamentului de imunologie de la biroul european al instituţiei, Oleg Benesh, relatează EFE. După cum a afirmat specialistul într-o conferinţă de presă online pentru presa rusă, această temă „se află pe agenda Comitetului Internaţional pentru reglementări medicale şi sanitare“, el exprimându-şi speranţa că subiectul va fi dezbătut în curând:

Odată cu apariţia vaccinurilor eficiente şi sigure împotriva coronavirusului, OMS studiază temele legate de vaccinarea călătorilor internaţionali. Am dori să amintim că folosirea unui certificat internaţional este o chestiune reglementată prin normele medicale şi sanitare”.

Expertul a afirmat că organismul internaţional analizează aspectele ştiinţifice, juridice şi etice ale acestei iniţiative. Benesh a declarat că în prezent OMS acţionează pe trei direcţii principale: recomandarea de vaccinare pentru persoanele care intenţionează să călătorească, aprobarea de către ţări a unor restricţii sau cerinţe de vaccinare pentru persoanele care călătoresc şi schimbul de informaţii între ţări cu privire la procesul de vaccinare.

Federația Rusă a fost una dintre ţările care au propus crearea de paşapoarte de vaccinare sau imunitate, iar Israelul va emite „paşapoarte verzi” persoanelor care s-au vaccinat, pentru a le înlesni circulaţia, scrie EFE. În decembrie 2020, şefa Consiliului Federaţiei Ruse (camera superioară a parlamentului rus), Valentina Matvienko, a criticat dur această practică, pe care a calificat-o drept „antiutopie” care va încuraja discriminarea între cetăţeni. Totuşi, preşedintele rus Vladimir Putin nu doar că a sprijinit emiterea de paşapoarte de vaccinare, ba chiar a cerut guvernului rus, la 4 ianuarie, să studieze posibilitatea prin care acest document poate căpăta valabilitate internaţională.

Al doilea an de pandemie de Covid-19 ar putea fi mai dificil decât primul, având în vedere modul în care se răspândeşte boala, mai ales în emisfera nordică, în condiţiile în care circulă mai multe tulpini, a avertizat, miercuri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii:

Intrăm în al doilea an, ar putea fi chiar mai dificil având în vedere dinamică transmiterii şi unele probleme pe care le vedem”, a declarat Mike Ryan, directorul pentru urgenţe al OMS, în timpul unui eveniment care a avut loc online. Pe fondul temerilor de noua variantă, mai contagioasă, a coronavirusului, depistată prima oară în Marea Britanie, dar care între timp s-a extins în lume, guverne din Europa au anunţat, miercuri, măsuri mai stricte de combatere a îmbolnăvirilor. Acestea includ munca de acasă şi închiderea unor magazine în Elveţia, prelungirea stării de urgenţă în Italia şi măsuri în Germania pentru reducerea contactelor între oameni. Restricţii mai dure au anunţat şi Portugalia şi Danemarca.

Companii importante, organizații din domeniul sănătăţii și organizații nonprofit au anunțat joi dimineață că lucrează împreună pentru a crea un pașaport digital de vaccinare, în așteptarea momentului în care oamenii vor trebui să dovedească statutul lor de persoană imunizată, transmite Business Insider. Iniţiativa de Acreditare a Vaccinării (VIC), o coaliție de organizații, inclusiv Microsoft, Oracle, Salesforce, Cerner, Epic Systems și Clinica Mayo, dezvoltă standarde tehnice pentru a verifica dacă cineva și-a făcut vaccinul, se arată într-un comunicat. Tehnologia va ajuta la depistarea  persoanelor care pretind în mod fals că sunt imune la virusul mortal, se mai arată în comunicat.

VIC a transmis că persoanele fără smartphone-uri ar putea primi coduri QR tipărite pe hârtie pentru a demonstra au fost vaccinaţi. Companiile aeriene precum Virgin Atlantic, United Airlines, Swiss International Air Lines, Lufthansa și JetBlue au declarat în decembrie că vor începe să solicite un permis de sănătate digital ca dovadă a faptului că pasagerii nu sunt infectaţi cu coronavirus. Paşaportul  a fost creat de unul dintre membrii VIC, The Commons Project, și este conceput pentru a verifica testele negative COVID-19 ca standard internațional.

Scopul inițiativei de acreditare a vaccinării este de a împuternici persoanele cu acces digital la dosarele lor de vaccinare, astfel încât să poată utiliza instrumente precum CommonPass pentru a reveni în siguranță la călătorii, la serviciu, la școală și la viață, protejând în același timp confidențialitatea datelor”, a spus Paul Meyer, CEO al The Commons Project Foundation, o organizație non-profit din Geneva care este membru al VIC.

Pentru o anumită perioadă de timp, majoritatea dintre noi va trebui să demonstreze fie testarea negativă a COVID-19, fie o stare de vaccinare actualizată pentru a face rutina normală a vieții noastre“, a spus dr. Brad Perkins, șeful ofițer medical la Commons Project Foundation, pentru New York Times. Asta se va întâmpla, a adăugat dr. Perkins, „fie că urci într-un avion și mergi într-o altă țară, fie că mergi la muncă, la școală, la magazin alimentar, la concerte live sau evenimente sportive”.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *