OMS a dat ALARMA: „Tulpina Omicron prezintă risc MARE și FOARTE MARE!” Japonia, prima țară care se ÎNCHIDE pentru străini

Noua variantă omicron a noului coronavirus prezintă „un risc foarte mare” la nivel mondial, avertizează luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care subliniază că există numeroase incertitudini cu privire la pericolul pe care-l reprezintă şi la transmisibilitatea acesteia și că „până în prezent nu s-a raportat niciun deces din cauza variantei omicron”, relatează AFP.

„Până în prezent nu s-a raportat niciun deces din cauza variantei omicron”, subliniază OMS într-un document tehnic publicat luni. OMS dă sfaturi autorităţilor, în acest document, în vederea unei opriri a răspândirii acestei noi variante a SARS-CoV-2. Agenţia ONU face acest anunţ în contextul în care miniştrii Sănătăţii din cadrul G7 se reunesc de urgenţă, la Londra, cu scopul de a încerca să oprească răspândirea variantei omicron.

OMS a avertizat vineri că varianta omicron este „îngrijorătoare”. Varianta omicron, a cărei identificare a fost anunţată joi de către Africa de Sud, s-a răspândit deja în Europa. Această nouă mutaţie genetică a noului coronavirus reprezintă un risc „mare şi foarte mare”, potrivit Agenţiei de sănătate a Uniunii Europene, însă nu se poate spune, în prezent, cu ce viteză circulă.

Japonia a anunţat luni că îşi va închide graniţele pentru toţi străinii în contextul apariţiei variantei Omicron a coronavirusului, la trei săptămâni după ce guvernul nipon a relaxat unele dintre restricţii pentru a permitea intrarea persoanelor care se deplasează în scop de afaceri, studenţilor şi stagiarilor din alte ţări, relatează AFP şi DPA.

Vom interzice toate intrările (noi) ale cetăţenilor străini din întreaga lume începând cu 30 noiembrie”, a declarat presei premierul Fumio Kishida.
Japonezii care revin din nouă ţări din Africa Australă şi din state unde au fost înregistrate infectări cu noua variantă vor trebui să se supună „unor măsuri stricte de izolare în funcţie de riscuri”, a precizat şeful guvernului.

Japonia, care a introdus restricţii la frontiere de la izbucnirea pandemiei, şi-a relaxat la începutul lunii noiembrie măsurile pentru persoanele care se deplasează în scop de afaceri, studenţii şi stagiarii din alte ţări, dar interzice accesul turiştilor. Guvernul nipon a anunţat de vineri prelungirea la 10 zile a carantinei la hotel pentru persoanele care vin din Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Lesotho, Namibia şi Zimbabwe. Japonia a extins în weekend această măsură şi la persoanele care vin din Malawi, Mozambic şi Zambia.

Identificată prima dată în Africa de Sud, varianta Omicron a determinat numeroase ţări să îşi închidă frontierele pentru Africa Australă, în contextul în care acestea abia începuseră să se redeschidă pentru străini. Dincolo de Africa Australă, contaminări cu nouă variantă au fost detectate şi în ţările G7, printre care Canada, Italia, Marea Britanie şi Germania. Apariţia variantei Omicron a fost declarată „îngrijorătoare” de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care pledează totuşi pentru menţinerea graniţelor deschise.

Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 prezintă mult mai multe mutaţii decât varianta Delta, conform unei prime „imagini” realizate de prestigiosul spital Bambino Gesu din Roma asupra acestei noi variante semnalate miercuri de Africa de Sud şi care deja este prezentă în Europa şi în alte părţi ale lumii , relatează duminică AFP. Pe imaginea tridimensională, care seamănă cu o hartă, „observăm că variata Omicron prezintă mult mai multe mutaţii decât varianta Delta (care la rândul ei prezintă un mare număr de mutaţii), concentrate preponderent într-o zonă a proteinei care interacţionează cu celulele umane”, explică echipa de cercetători.

omicron

„Aceasta nu înseamnă automat că aceste variaţii sunt mai periculoase, ci pur şi simplu că virusul s-a adaptat din nou speciei umane generând o altă variantă”, aşadar ”alte studii ne vor spune dacă această adaptare este neutră, mai puţin periculoasă ori mai periculoasă”, precizează cercetătorii italieni.

Echipa spitalului Bambino Gesu s-a axat în cercetarea sa asupra studierii mutaţiilor la nivelul structurii tridimensionale a proteinei spike. Această proteină, care este partea virusului studiată cu cea mai mare atenţie, este responsabilă cu recunoaşterea receptorului uman şi cu pătrunderea virusului în interiorul celulelor, iar vaccinurile şi anticorpii monoclonali acţionează asupra acestei proteine. Imaginea a fost realizată pe baza studierii secvenţelor acestei noi variante primite în special din Botswana, Africa de Sud şi Hong Kong, primele locuri unde Omicron a fost descoperită.

Această imagine, ce reprezintă oarecum harta tuturor variaţiilor, descrie mutaţiile Omicron, dar fără să le definească rolul”, precizează profesoara de microbiologie Claudia Alteri, membră a respectivei echipe de cercetare. „De acum înainte este important să definim, prin experimente de laborator, dacă combinaţia acestor mutaţii poate avea un impact asupra transmiterii virusului sau asupra eficacităţii vaccinurilor, de exemplu”, concluzionează ea.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.